Liefdestype volgens je persoonlijkheid

Puppygen doen ons snoeziger lijken en verliefd worden.
Kind dwingen om volwassene te knuffelen of te kussen bij de feestdagen?

Photo by Lerone Pieters

Geen twee mensen zijn hetzelfde aangesloten.  Soms is het belangrijk om je eigen persoonlijkheidstype en dat van je partner te kennen om te kijken of jullie emotioneel voldoende bij elkaar passen. Op zich is een verschillende persoonlijkheid geen probleem, het kan zelfs aanvullend werken, voorzover jullie emotioneel bij elkaar passen.

In de jaren veertig werkten moeder-dochterteam Isabel Briggs-Myers en Katharine Briggs aan een systeem om deze verschillen in de manier waarop mensen denken, voelen en zich gedragen te verklaren. Gebaseerd op de theorie van de “psychologische typen”, voorgesteld door de psycholoog Carl Jung, werd de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) voor het eerst gepubliceerd in 1962.

Tegenwoordig hebben miljoenen mensen de test gedaan om de persoonlijkheidstypes van Myers-Briggs te begrijpen en hun eigen persoonlijkheid te leren.

Er zijn eigenlijk verschillende patronen in de manier waarop mensen hun percepties en oordelen gebruiken om informatie te verwerken.

Persoonlijkheid lijkt misschien volledig willekeurig en uniek – en in sommige opzichten is het dat ook. Hoe u werkt, wordt bepaald door uw levenservaringen, overtuigingen, relaties en meer. Maar de theorie achter persoonlijkheidstypes is dat er eigenlijk verschillende patronen zijn in de manier waarop mensen hun percepties en oordelen gebruiken om informatie te verwerken. En door meer te weten te komen over de vier dimensies die van invloed zijn op de persoonlijkheid, kunt u meer begrip krijgen, conflicten vermijden en de sterke punten van anderen herkennen, evenals die van uzelf.

Om Myers-Briggs persoonlijkheidstypes te bepalen, moet u eerst voldoende voeling krijgen met vier verschillende aspecten van uw persoonlijkheid. Krijgt u uw energie door bij andere mensen te zijn, of laadt u energie op door alleen te zijn? Neem je beslissingen met je hoofd of met je hart?

Weeg de onderstaande opties om te beslissen welke meer op jou lijkt. Denk dat beide zouden kunnen werken? Dat is volkomen normaal. De voorkeur van elke persoon is te vinden op een spectrum, dus kies gewoon de letter waarmee u zich het meest identificeert.

Introvert versus Extravert

Introvert (I): je hebt de neiging je overweldigd te voelen na lang socialiseren en hebt individuele “me-tijd” nodig om op te laden. Je hebt eerder weinig, maar wel zeer goede vrienden.

Extravert (E): je krijgt je energie door bij anderen te zijn, of dat nu op een groot feest is of door met vrienden af te spreken. Je hebt de neiging om je lusteloos te voelen nadat je lange tijd alleen bent geweest.

Intuïtief versus verstandig beredeneerd (sensing)

Intuïtief (N): u bent een abstracte denker met het oog op het grotere geheel. Je speelt graag met ideeën en theorieën, praat graag over mogelijkheden en potentieel en denkt altijd drie stappen vooruit.

Sensitief (S): bezorgd over het hier en nu, staat met ​​je voeten stevig op de grond. Je neemt informatie op tegen de werkelijke  waarde en bent vaak erg detailgericht. Je houdt van concrete feiten en informatie die direct nuttig zijn.

Denken (thinking) versus voelen (feeling)

Denken (T): Je bent rationeel. In uw wereld worden beslissingen het best genomen met behulp van logica en reden nadat het probleem vanuit een objectief oogpunt is bekeken. Je houdt rekening met onderliggende principes en constante waarheden om de juiste koers te bepalen.

Gevoel (F): je bent relationeel. Je neemt beslissingen met je hart, met behulp van emotie en zorg voor anderen. Je denkt vanuit subjectief standpunt over de beste beslissing en overweegt hoe de beslissing de betrokken mensen zal beïnvloeden.

Beoordelen (judging) versus waarnemen (perceiving)

Beoordelend (J): Je werkt het beste als je losse eindjes vastmaakt. Je neemt liever een beslissing of maakt een plan dan langs de stoel te vliegen. Hierdoor lijk je besluitvaardig, gefocust en snel om te gaan met nieuwe informatie (mensen zullen je een doorzetter noemen).

Perceiving (P): Planning is niet precies jouw kracht – een agenda bijhouden is je zwakste ding. Je werkt het beste wanneer je alle opties open laat en wilt liever zien hoe dingen verlopen dan dat je een beslissing neemt voordat je alle benodigde informatie hebt. Je lijkt flexibel, relaxed en spontaan.

Jouw type

Heb je je antwoorden? Meng ze nu samen om je eigen type te maken. Als u bijvoorbeeld introvert bent, voelt, voelt en waarneemt, is uw type Myers-Briggs een ISFP.

ISTJ Plichtsbewuste

De gedisciplineerde en eerlijke werker waarop altijd kan worden gerekend

Als ISTJ sta je bekend om je ongelooflijke aandacht voor detail en ben je altijd bereid om op te treden wanneer een klus moet worden afgemaakt. Je bent de toegewijde manager  die projecten (en het team) stilletjes vooruit duwt, of een rustige en geduldige ouder die de kinderen begeleidt om betere mensen te worden. Maar boven alles zijn ISTJ’s gewoon geweldig om mee om te gaan.

Ernstige en rustig, geïnteresseerd in veiligheid en vreedzaam leven. Zeer grondig, verantwoordelijk en betrouwbaar. Goed ontwikkeld concentratievermogen. Meestal geïnteresseerd in het ondersteunen en bevorderen van de tradities en instellingen. Goed georganiseerd en hard werkend, werk je langzaam in de richting van de aangegeven doelen. U kunt elke taak meestal bereiken als je eenmaal je geest er op hebt ingesteld.

ISFJ Verdediger

De gereserveerde romanticus die een steunpilaar is voor zijn/haar vrienden en familie

ISFJ’s zijn de vriendelijkste, meest zachte van alle soorten. Je bent een uitstekende luisteraar en leider – je houdt ervan anderen te zien die hun dromen evenveel bereiken als jij die van jezelf najaagt. Je stapt echter zelden zelf in de schijnwerpers; ISFJ’s werken meer thuis achter de schermen met en voor anderen, of je nu gaat eten voor een zieke vriend of je zus helpt met het plannen van haar huwelijk. Je kunt ook een beetje een traditionalist in hart en nieren zijn: je bent gezinsgericht. En je waardeert een stabiele, ondersteunende partner.

Rustig, vriendelijk en consciëntieus. Zet meestal de behoeften van anderen boven de eigen behoeften. Stabiel en praktisch, houdt van veiligheid en tradities. Goed ontwikkeld gevoel van ruimte en functie. Rijke innerlijke wereld van observaties over mensen. Zeer opmerkzaam van andermans gevoelens. Geïnteresseerd in het dienen van anderen.

ESFJ Verzorgende

De vrolijke sociale vlinder die als eerste opstaat en helpt

Je was klasverantwoordelijke op de middelbare school, de studentenleider op de universiteit, de commissievoorzitter als volwassene … Als ESFJ sta je meestal midden in je sociale kring (met goede reden, je hebt geweldige sociale vaardigheden) en je faalt nooit om dingen aan te pakken zodat anderen zich verzorgd voelen en evenementen worden afgehandeld. Je houdt van genegenheid te tonen door de lasten van anderen te verminderen. En op de romantiekafdeling heb je de neiging om gemakkelijk verliefd te worden – op iemand die je vriendelijkheid niet als vanzelfsprekend beschouwt.

Warm-hartig, populair en gewetensvol. De neiging om de behoeften van anderen over je eigen behoeften te zetten. Voelt sterk gevoel van verantwoordelijkheid en plicht.

ESTJ Leidinggevende

De gemotiveerde en gerichte baas, altijd in staat om de klus te klaren

Als ESTJ behoor je tot de enkele van de meest stoere bazen ter wereld. Je hebt de unieke mogelijkheid om de meest efficiënte manier te zien om een ​​project aan de finish te krijgen, en verdient natuurlijk het respect van je collega’s dankzij je winnende combinatie van vasthoudendheid, competentie en compassie (je helpt anderen hun best te doen omdat je weet dat dit het team sterk maakt). In je persoonlijke leven kun je echter veel relaxter zijn. Je houdt ervan om bij mensen te zijn. Geen enkel type heeft een beter vermogen om zich te concentreren op het hier en nu, terwijl het ook het grotere beeld van het leven van geluk en balans begrijpt.

Praktisch, traditioneel en georganiseerd. Niet geïnteresseerd in theorie of abstractie tenzij de praktische toepassing te zien. Duidelijke visie op de manier waarop dingen zouden moeten zijn. Loyale en hardwerkend. Graag de leiding nemen. Uitzonderlijk in staat in het organiseren en het uitvoeren van activiteiten. “Goede burgers” die veiligheid en vreedzaam leven te waarderen.

ESFP Entertainer

De levendige en plezierige entertainer, altijd in de lach en een leuke tijd hebbend

Er zijn maar weinig soorten zo leuk en vrijgevochten als ESFP’s. Je plant zelden vooruit, geeft er de voorkeur aan om te doen wat goed voelt op elk willekeurig moment – of dat nu spontaan een roadtrip is of je een last-minute feestje plant. Een professional in het denken , je bent geweldig in een crisis – vooral degenen die omgaan met emoties of een empathische geest vereisen. Je hebt het vermogen om sterke banden met de mensen in je leven op te bouwen, en iedereen (bazen, liefdesbelangen, familie) houdt ervan.

Mensgericht en fun-loving, deze persoon maakt dingen leuk voor anderen door hun plezier. Leeft voor het moment, houd van nieuwe ervaringen. Heeft een hekel aan de theorie en onpersoonlijk analyse. Geïnteresseerd in het dienen van anderen. Meestal het middelpunt van de belangstelling in sociale situaties. Goed ontwikkelde gezond verstand en boordevol praktische mogelijkheden.

ESTP Ondernemer

De soepele en opmerkzame risiconemer, altijd op zoek naar de volgende grote sensatie

Het type dat het meest waarschijnlijk zal verklaren: “Ik zal alles één keer proberen”, ESTP’s leven van een adrenalinestoot. Je blinkt uit in situaties waarin je moet analyseren wat er om je heen gebeurt omdat niets je energie kan verstoren. Je zorgt er ook voor dat anderen zich goed voelen over zichzelf. Lange termijn verbintenissen van welke aard dan ook zijn een beetje je zwakke plek, dus het meest mysterieuze, uitdagende vooruitzicht zal je waarschijnlijk aantrekken – en je in de buurt houden.

Vriendelijk, flexibel, actiegericht. “Doeners” die gericht zijn op het direct resultaat. Het leven in het hier-en-nu, je bent een durfal met een snelle levensstijl. Ongeduldig. Zeer loyaal aan de collega’s, maar meestal niet met respect voor wetten en regels als ze in de weg staan om dingen gedaan te krijgen.

ISTP Kunstenaar

Als ISTP vlieg je onder de radar – en dat is precies zoals je het leuk vindt. Je houdt ervan om onafhankelijke beslissingen te nemen op basis van je persoonlijke interesses en geeft anderen de ruimte en vrijheid om hetzelfde te doen. Als het gaat om relaties (van elke soort), vermijd je drama en energievreters, en stel je je echt open voor mensen die je doelen en interesses delen. Maar dit betekent niet dat je het graag veilig speelt! Je leeft liever op dit moment dan je zorgen te maken over wat morgen zal brengen – wat misschien de reden is waarom je een niet zo geheime liefde hebt voor adrenaline-stimulerende activiteiten zoals skiën, surfen en mountainbiken.

Rustig en gereserveerd, geïnteresseerd in het hoe en waarom dingen werken. Uitstekend vaardig in mechanische dingen. Risiconemers die leven voor het moment. Meestal geïnteresseerd in extreme sporten. Ongecompliceerd in hun wensen. Trouw aan collega’s en interne waardesystemen, maar niet overdreven bezorgd met respect voor wetten en regels als ze in de weg om iets gedaan te krijgen. Vrijstaande en analytische, blinken uit bij het vinden van oplossingen voor praktische problemen.

ISFP Avonturier

De stille, gevoelige kunstenaar met een groot hart en de wens om vrij rond te dwalen

Als een onafhankelijke en gevoelige ziel, kunnen mensen je vertellen dat je moeilijk te leren kennen bent. ISFP’s uiten zich vaak op niet voor de hand liggende, artistieke manieren (in plaats van te kletsen), dus je hebt een talent voor muziek, schilderen, film, poëzie, design of een andere vorm van zelfexpressie die de schoonheid van de wereld vangt of de complexiteit van de menselijke geest. Diepe bronnen van emotie vormen de kern van alles wat je doet en creëert, en je stelt altijd je relaties voorop.

Rustig, serieus, gevoelig en vriendelijk. Houd niet van conflict, en van dingen die tot strijd kunnen leiden. Loyaal en trouw. Zeer goed ontwikkelde zintuigen, en esthetische waardering voor schoonheid. Niet geïnteresseerd in het leiden of beheersen van anderen. Flexibel en open-minded. Probeert origineel en creatief te zijn. Geniet van het huidige moment.

ENFP Verbeelder

De gepassioneerde, vriendelijke motivator die de wil heeft om anderen hun potentieel te zien bereiken

Je houdt absoluut van mensen, en je drive in het leven is meestal om mensen om je heen te entertainen, te motiveren en te ondersteunen. Altijd wil je wel iets nieuws  proberen, je houdt ervan om kennis op te nemen – en wat je leert met anderen te delen. Je bent een uitstekende leraar omdat je je punt op de juiste manier kunt overbrengen voor je publiek om het te begrijpen (zonder ooit afstandelijk of neerbuigend te lijken). Je ziet gewoon verborgen potentieel in bijna iedereen en alles.

Enthousiast, idealistisch, en creatief. In staat om bijna alles dat hen interesseert te doen. Kan goed met mensen omgaan. Voelt de noodzaak om in overeenstemming te leven met zijn innerlijke waarden. Opgewekt door nieuwe ideeën, maar wordt verveeld door details. Open-minded en flexibel, met een breed scala aan interesses en vaardigheden.

INFP Verbeteraar

De diepe, mysterieuze dromer met een hart voor menselijkheid en naastenliefde

INFP’s hebben een reputatie opgebouwd als zacht en naïef, maar dat is niet het geval. Je bent gewoon een idealist die eerst het goede in anderen wil zien. Je bent meestal een romanticus en volgt vaak je hart waar het ook toe leidt, of dat nu een onwaarschijnlijke relatie is of een onconventionele carrière zoals songwriter, romanschrijver of lobbyist. Je bent ook extreem gepassioneerd over je moraal en overtuigingen en streeft waarschijnlijk naar werk met een oorzaak of een diepe betekenis in het middelpunt. Vriendelijk en gastvrij voor iedereen die je ontmoet, je laat echt maar een paar speciale mensen in je innerlijke wereld.

Rustig, reflectief en idealistisch. Geïnteresseerd in het dienen van de mensheid. Goed ontwikkeld waardensysteem, waarnaar men streeft in overeenstemming te leven. Zeer loyaal. Aanpasbare en rustig, tenzij er een sterk gekoesterde waarde wordt bedreigd. Meestal getalenteerde schrijvers. Geestelijk snel in staat om mogelijkheden te zien. Geïnteresseerd in het begrijpen en helpen van mensen.

INFJ Bepleiter

De wijze en briljante instructeur, altijd klaar om te luisteren

INFJ’s zijn een van de meest complexe, gereserveerd voor alle persoonlijkheidstypes van Myers-Briggs. Je hebt een ongelooflijk vermogen om te voelen wanneer iemand afwezig is – en meestal weet je precies waarom.  Je kalme, betrouwbare houding stelt anderen op hun gemak, waardoor ze meer kans hebben zich snel voor je open te stellen. Je voert graag diepgaande gesprekken.  Het nadeel hier is dat je soms moeite hebt om de ingewikkelde aard van je eigen emotionele wereld te begrijpen, en kieskeurig bent als je op zoek bent naar iemand om je voor open te stellen.

Rustig krachtig, origineel en gevoelig. Hebben de neiging vast te houden aan dingen totdat je klaar bent. Zeer intuïtieve over mensen, en bezorgd om hun gevoelens. Goed ontwikkelde waarde systemen die u strikt aan. Gerespecteerde voor uw doorzettingsvermogen in het juiste te doen. Waarschijnlijk individualistisch, niet als eerste of volgende.

ENFJ Leraar

De charismatische en gedreven empathische persoon die gewoon wil liefhebben en bemind worden

Doorgaans zijn ze samengevoegd en gearticuleerd, je bent snel van geest, gepassioneerd en meestal te vinden sociale evenementen. Of je nu verhalen vertelt of met nieuwe vrienden optrekt, je hebt het talent om anderen te inspireren en het moreel op te heffen. Maar soms heb je een gebrek aan ernst en verwar je een zorgeloze houding met verantwoordelijkheid. In werkelijkheid ben je toegewijd aan bijna alles wat je doet, of het nu gaat om het opbouwen van een carrière waar je van houdt, het verspreiden van een zinvolle boodschap door liefdadigheidswerk, of het creëren van een romantische relatie die verder gaat.

Populair en gevoelig, met uitstekende sociale vaardigheden. Extern gericht, met echte aandacht voor hoe anderen denken en voelen. Meestal hekel aan om alleen te zijn. Deze persoon ziet alles van de menselijke hoek, en heeft afkeer van onpersoonlijke analyse. Effectief in het managen van mensen problemen, en het leiden van groepsdiscussies. Geïnteresseerd in het dienen van anderen, en plaatst de behoeften van anderen boven de eigen behoeften.

INTJ Brein

De mysterieuze, inzichtelijke visionair, altijd bezig met een plan of twee

Je hebt een welverdiende reputatie als slim, hardwerkend en toegewijd. Een logische denker, je zult alle variabelen beschouwen als een complex probleem en een paar mogelijke oplossingen bedenken. Maar je bent ook diep gepassioneerd door de oorzaken en mensen die je leven betekenis geven en kies vaak vrienden en romantische partners die je kunt helpen groeien (en vice versa). Hoewel je het zelden laat zien, zijn INTJ’s meedogenloos in hun loyaliteit – je zult nooit iemand opgeven die je in je hart hebt laten vallen.

Onafhankelijk, origineel, analytisch en vastbesloten. Heeft een uitzonderlijk vermogen om theorieën om te zetten in vaste actieplannen. Hecht veel waarde aan kennis, deskundigheid, en structuur. Gedreven om betekenis te ontlenen aan uw visie. Lange-afstands denkers. Hebben zeer hoge normen voor de eigen prestaties en de prestaties van anderen. Natuurlijke leiders, maar zijn volgers als ze de bestaande leiders vertrouwen.

INTP Ontwerper

De diepe en filosofische intellectueel met een behoefte aan begrip

INTP’s zijn de ‘waarom’-mensen. U wilt niet alleen systemen maken die werken, maar ook de onderliggende principes identificeren. Leren over nieuwe theorieën (en zoveel mogelijk over een bepaald onderwerp lezen) zet je aan het werk, waardoor je vaak op de hoogte bent van ideeën en technologie. Emoties kunnen echter je blinde vlek zijn: je kiest meestal alleen voor vrienden en romantische partners vanwege hun vermogen om geestverwanten te zijn versus hun vermogen om diepe gevoelens op te wekken.

Logische, originele, creatieve denkers. Kan erg enthousiast over theorieën en ideeën worden. Uitzonderlijk capabel en gedreven om theorieën om te zetten in heldere afspraken. Hecht veel waarde aan kennis, deskundigheid en logica. Rustig en gereserveerd, moeilijk om echt goed te leren kennen. Individualistisch, heeft geen interesse in het leiden of volgen van anderen.

ENTJ Bevelhebber

De charismatische en creatieve leider met een visie op verandering

Als er een stemming zou zijn tussen de typen voor ‘meest waarschijnlijk slagen’, zouden ENTJ’s de hoogste eer behalen. U kunt ervoor kiezen om te werken in een competitief veld, zoals financiën, bedrijven of ondernemerschap, omdat u niet alleen wilt excelleren, u wilt de allerbeste zijn. Je pakt elk probleem aan door er direct in te duiken, met behulp van logica en analyse om je de weg naar de beste conclusie te voelen, en jezelf zelden in twijfel te trekken. Maar al dit streven maakt je niet koud: je bent ongelooflijk toegewijd aan je vrienden en familie en past dezelfde werkethiek toe op je relaties die je doet op je carrièredoelen.

Assertief en uitgesproken, gedreven om te leiden. Uitstekende mogelijkheid om moeilijke organisatorische problemen beter te begrijpen en solide oplossingen te vinden. Intelligent en goed geïnformeerd, blinkt meestal uit in spreken in het openbaar. Waardeert kennis en vaardigheden, en heeft meestal weinig geduld met inefficiëntie en desorganisatie.

ENTP Uitvinder

De slimme en prikkelende uitvinder met de drive om ideeën en theorieën te testen

Charmante, gevatte en boeiende mensen voelen zich tot je aangetrokken. Je houdt ervan om discussie te genereren en speelt soms de advocaat van de duivel tijdens debatten – niet om argumenten aan te wakkeren, maar om wilde ideeën te testen. Je houdt van creativiteit, woordspel, theorie en alles waarmee je een nieuwe laag van begrip kunt vinden. Hoewel sociaal van aard, zijn ENTP’s waarschijnlijk de meest introverte van alle extraverte personen. Je houdt ervan te krijgen om mensen één op één te kennen, en net genoeg eenzaamheid te hebben om alle informatie die u dagelijks opneemt, te verwerken. Als u geen dagboek bijhoudt, kunt u overwegen om te beginnen.

Creatief, vindingrijk en intellectueel snel. Goed in een breed scala van dingen. Geniet van debatteren Is erg enthousiast over nieuwe ideeën en projecten, maar kan het meer routinematige aspect van het leven verwaarlozen. Over het algemeen erg uitgesproken en assertief. Geniet van mensen en stimulerend gezelschap. Uitstekend vermogen om concepten te begrijpen en bezit logica om passende oplossingen te vinden.

Wil je een test invullen om je persoonlijkheid te berekenen klik hier voor de test. (Copyright)

Bronnen

https://www.wellandgood.com/good-advice/myers-briggs-personality-type-love-language/

https://www.wellandgood.com/good-advice/heres-how-to-find-out-your-myers-briggs-personality-type-and-what-it-means/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge