Meer seks, sneller genezen van verkoudheid of griep?

Beveiligd intieme foto's en video delen.
UK jongeren zijn niet tevreden met eerste seks leeftijd
Geschatte tijd om tekst te lezen: 5 minu(u)t(en)

Mojpe / Pixabay

Het is hartje winter en de verkoudheden en griep steken de kop op. Als u twijfels en overtuigingen hebt over seks terwijl u ziek bent met een virus of infectie, wilt u ze misschien controleren. Er is veel verkeerde informatie over de verspreiding van niet-SOA-ziektes tijdens seks, vanuit de overtuiging dat je misschien een virus van het sperma van een griep-patiënt zou krijgen of het idee dat zweterige seks koorts kan doen dalen.

P-Magazine beweert dat  een portie rollebollen vrouwen kan beschermen tegen een verkoudheid? Onderzoekers kwamen erachter dat wanneer de dames het doen, hun immuunsysteem een boost krijgt. Op het moment dat er onbekende cellen in hun lichaam komen, zal het lichaam gaan bekijken welke het moet tegenwerken en welke het kan verwelkomen. Tijdens het vrijen zorgen wij dus voor die onbekende cellen. Hun lichaam is dan ook actiever bezig met het maken van antilichamen.

Onderzoekers van de Wilkes University in de Verenigde Staten namen speekselmonsters bij zo’n 115 studentes om te controleren hoeveel immunoglobuline A erin zat. Dat zijn antilichaampjes die in de aanval gaan. Ze vroegen ook aan de deelneemsters hoe vaak ze per week seks hadden. Wie zo’n twee keer per week actief seks had, had ongeveer dertig procent meer van die antilichaampjes. Dit zorgde er voor dat ze minder kans op verkoudheid en andere kwaaltjes krijgen.

Over het algemeen is de regel nochtans: geen seks hebben terwijl je ziek bent. Seks zal je kwalen immers niet genezen, en waarschijnlijk zal je geliefde je ook niet geliefd maken als je hen desondanks bovenstaande bewering van P Magazin hen ellendig en snotterend maakt.

Hier zijn vijf dingen die je moet weten over seks terwijl je ziek bent, ofwel met een virus of een bacteriële infectie.

1. Verkoudheid en griep worden niet verspreid via seksuele vloeistoffen

De verkoudheid of griep wordt niet overgedragen via sperma of vaginale vloeistof. Tenzij u een specifiek seksueel overdraagbare aandoening heeft, is het niet waarschijnlijk dat het op die manier wordt verspreid. Maar dat betekent niet dat seks, terwijl u ziek bent met een virus, volledig risicoloos is, wat ons brengt naar …

2. … Maar u kunt zeker ziek worden van seks hebben

Seks is immers een rommelige onderneming met veel lichaamsvloeistoffen, waaronder speeksel en deeltjes in de adem. Als je in een besmettelijke fase zit, is het niet verstandig om seks te hebben, maar niet omdat je geslachtsorganen plotseling radioactief zijn; het is omdat elke interactie met iemand in een actieve virale fase besmetting via andere middelen, zoals hoesten of niezen, kan veroorzaken.

En waarom iemand seks zou willen hebben terwijl ze een buikgriep hebben?  Gastro-enteritis bacteriën zijn stiekeme dingen die tot 72 uur buiten het lichaam kunnen leven, en ze in je mond krijgen (wat de normale manier is om de ziekte te krijgen) is veel gemakkelijker dan je zou denken, vooral tijdens seks. Kortom, alles wat een besmette persoon aanraakt, is een besmettingsgevaar, net als alleen aanwezig zijn, dus een condoom biedt geen bescherming tegen verspreiding van het virus.

3. Het hebben van seks zal geen koorts verminderen

Dit klinkt als “echte” wetenschap: het zweet geproduceerd door actieve seks zou koorts moeten uitzweten en bijdragen aan gezond herstel. Het probleem? Het is een absolute mythe. Het idee dat je koorts kunt uitzweten is een veel voorkomende misvatting; gericht op het induceren van zweet door overmatige activiteit of het verwarmen van het lichaam met te veel dekens is geen manier om de koortscyclus te doorbreken. De stijging van de lichaamstemperatuur in koorts is de reactie van uw lichaam op een infectie, omdat het probeert de ziektekiemen te bestrijden door verhoogde activiteit van het immuunsysteem. Zweet voor zweet richt zich volledig op het verkeerde.

Je mag tijdens de seks niet “zweten”, net zoals je zware oefeningen met koorts zou moeten doen: het kan zelfs verhinderen dat je beter wordt. Het koortsachtige lichaam heeft al heel veel stress, waardoor het zijn best doet om te vechten.

4. Ja, het is veilig om te masturberen als je ziek bent

Er is een mythe dat masturbatie de lichaamsvloeistoffen en vitale mineralen verlaagt en moet worden vermeden terwijl je ziek bentn. Op basis van uitscheiding van vaginale vloeistoffen en mineralen is het prima. Zorg er wel voor dat je gehydrateerd blijft en supplementen neemt die geacht worden het immuunsysteem te helpen, zoals zink, als je je zorgen maakt, maar als je bedenkt dat je seksuele partneractiviteit waarschijnlijk ernstig wordt beperkt als je een infectie of virus hebt, is masturbatie wellicht een tijdelijk alternatief.

5. Het hebben van seks zal je immuniteit niet stimuleren nadat je al ziek bent

Het lijkt er op dat wetenschappelijk bewezen is dat frequente seksuele activiteit de functie van uw immuunsysteem versterkt, waardoor de kans op latere ziekte afneemt. Maar het is te laat om de effectiviteit van je immuunsysteem te stimuleren door seks te hebben als je al ziek bent; dat is net als olie overmatig in een defecte motor gieten, in tegenstelling tot regulier onderhoud.

Twee afzonderlijke onderzoeken uit 2015 bevestigden dat regelmatig seks goed is voor de immuunfunctie bij vrouwen, waarschijnlijk omdat het een evolutionair voordeel is voor de vruchtbaarheid. Het immuunsysteem moet gezond zijn om goed te kunnen zwanger worden, anders ziet het zaadcellen als indringers en doet het zijn uiterste best om zwangerschap te voorkomen. Bovendien betekenen betere immuunsystemen minder kans op infecties die een succesvolle zwangerschap en geboorte kunnen belemmeren. Maar wanhopig geslachtsverkeer terwijl je ziek bent, lijkt niet de manier te zijn om dit effectief aan te pakken.

De duur van de tijd dat u uw ziektekiemen kunt verspreiden naar iemand anders en hen ziek kunt maken, kan variëren afhankelijk van de ziekte. De meest voorkomende ziektes zijn besmettelijk binnen de eerste dagen na het begin van uw symptomen, maar sommige kunnen worden verspreid zolang de symptomen aanwezig zijn en zelfs voordat ze beginnen of nadat ze zijn verdwenen. Griep is bijvoorbeeld 24 uur voordat de symptomen beginnen besmettelijk. Dus je kunt je partner ziek maken voordat je weet dat je het hebt.

Als je partner niet ziek is met dezelfde ziekte waar je mee te maken hebt, zou hij of zij waarschijnlijk liever niet ziek worden. Het bespreken van de mogelijkheid is een goed idee, zelfs als de gezonde partner degene is die de intimiteit initieert.

Iets anders om te overwegen is hoe uw ziekte uw partner kan beïnvloeden. Als hij of zij in een risicogroep zit of waarschijnlijk ernstiger symptomen heeft dan de gemiddelde gezonde persoon, is het nemen van kansen op gezondheid niet de moeite waard. Vaak garandeert het aanwezig zijn in deze risicogroep een griepprik om veilig te blijven.

Als u een chronische gezondheidsproblemen heeft die kunnen worden beïnvloed door seksuele activiteit, praat dan altijd met uw zorgverlener over de veiligheid van dit te doen, vooral als u naast andere gezondheidsproblemen een griepachtige griep heeft.

De meeste mensen zijn niet geïnteresseerd in seks als ze ziek zijn – of ze zijn niet geïnteresseerd in seks met iemand die ziek is. Maar als u allebei wilt, neem dan het bovenstaande in overweging bij het nemen van uw beslissing.

Bronnen

https://p-magazine.be/bewezen-wie-meer-van-bil-gaat-heeft-minder-kans-op-verkoudheid

https://www.bustle.com/articles/142287-does-having-sex-while-sick-help-5-things-to-know-about-getting-down-when-youre-feeling

https://www.verywellhealth.com/can-i-have-sex-when-im-sick-770343

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!