Meisjesstudenten unief praten meer over seks dan ze denken.

Seks is tijdens de pandemie afgenomen maar relatieconflicten zijn toegenomen
Eerdere puberteit voorspelt verhoogde interesse in seks op latere leeftijd.
three, women, fashion

nastya_gepp (CC0), Pixabay

Nieuw psychologisch onderzoek gepubliceerd in de Journal of Social and Personal Relationships werpt licht op hoe jonge vrouwen over seks praten. De bevindingen kunnen belangrijke implicaties hebben voor de inspanningen voor gezondheidsbevordering.

“Praten over seks is over het algemeen taboe voor de meesten van ons, wat betekent dat we er niet veel van weten – hoeveel we praten, waar we over praten, waarom we erover praten”, legt onderzoeker Katrina L. Pariera uit, een universitair hoofddocent Communicatie aan de George Washington University.

“Ik wilde ten minste een kleine groep mensen bestuderen (vrouwelijke universiteitsstudenten in de VS) om enig licht te werpen op hoeveel we eigenlijk dagelijks over seks praten. Zonder dit soort kennis vertrouwen we gewoon op onze stereotypen, misvattingen en willekeurige gissingen.

Voor het onderzoek hielden 96 vrouwelijke studenten van 19 tot 21 jaar oud een week lang een dagboek bij waarin ze elke verbale of tekstgebaseerde communicatie met betrekking tot seks vastlegden. De deelnemers hielden factoren bij zoals gespreksduur, toon en met wie ze spraken.

De vrouwen hadden in totaal 1.211 dagboekaantekeningen ingediend, met een gemiddelde van 13 keer seksuele communicatie per week per deelnemer. Het merendeel van de gesprekken was met één andere persoon en face-to-face. Ongeveer 63% van de gesprekken vond plaats tussen vrienden, gevolgd door huisgenoten (12,9%) en seksuele partners (7,5%). Driekwart van de gesprekken was informeel of humoristisch van toon, terwijl 24,2% een serieuze toon had.

“Omdat vrouwen vaak met hun leeftijdsgenoten over seks praten, kunnen leeftijdsgenoten een effectief middel zijn om campagneboodschappen over seksuele gezondheid over te brengen”, aldus de onderzoekers.

Het meest voorkomende onderwerp waren gesprekken over specifieke seksuele ontmoetingen, gevolgd door gesprekken over seksgerelateerde kwesties die specifiek zijn voor daten of relaties. Het derde, vierde en vijfde meest voorkomende onderwerp waren het plannen van seks, het bespreken van seksuele verlangens en voorkeuren, en gesprekken over seksuele inhoud in de massamedia.

De drie meest voorkomende redenen voor de gesprekken waren het delen van standpunten en meningen, het herhalen van een specifieke seksuele ontmoeting en roddelen over de seksuele ontmoetingen van mensen die niet in het gesprek betrokken waren.

“Praten met anderen over seks is een manier om onze eigen seksuele attitudes en ervaringen te begrijpen, en het kan ons helpen om ons normaal te voelen en een band met anderen te krijgen. Dat gezegd hebbende, seksuele communicatie is niet inherent positief of negatief. Soms verspreiden we verkeerde informatie, creëren we groepsdruk of leggen we de nadruk op stereotypen als we met anderen over seks praten, ” stelt Pariera.

“We riskeren ook verlegenheid, afwijzing en in sommige gevallen zeer ernstige gevolgen als we over seks praten. Dit onderzoek bewijst niet of praten over seks slecht of goed is, maar het laat wel zien dat jonge vrouwen het vaak over seks hebben en dat ze het hebben over een breed scala aan onderwerpen. ”

De deelnemers leken ook een onnauwkeurige perceptie te hebben over hun frequentie van seksuele communicatie, zei Pariera.

“Telkens als ik met de deelnemers sprak nadat ze de studie hadden afgerond, zeiden ze allemaal dat ze verrast waren over wat ze ontdekten als ze hun dagelijkse logboeken bijhielden. Bijna iedereen dacht dat ze het zelden over seks hadden, maar toen ze het eenmaal dagelijks bijhielden, realiseerden ze zich dat ze eigenlijk wel elke dag over seks praatten, ”legde de onderzoekster uit.

“Sommige deelnemers gingen ervan uit dat ze het de hele tijd over seks hadden, maar beseften dat ze er veel minder over praatten dan ze dachten. Een verklaring kan zijn dat  we onze eigen patronen niet eens kennen als het gaat om seksuele communicatie. We kunnen niet precies raden hoeveel we zelf over seks praten, dus we kunnen zeker niet inschatten hoeveel andere mensen dat doen. ”

De studie biedt nieuwe informatie over seksuele communicatie bij jonge universiteitsvrouwen. Maar toekomstig onderzoek zou andere demografische groepen moeten onderzoeken, aldus de onderzoekers.

‘Deze studie ging alleen over jonge vrouwen in de VS die naar de universiteit gaan, dus deze studie is zeker niet representatief voor de gehele meisjesbevolking. We moeten vermijden deze bevindingen te generaliseren naar anderen. Het werpt echter nog steeds een klein licht op iets waarvan we bijna niets weten, ‘zei Pariera.

“Ook suggereert deze studie dat sommige mensen veel meer met hun vrienden over seks praten dan met de mensen met wie ze daadwerkelijk seks hebben, maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.”

De studie, “We spraken over onze aansluitingen”: een dagboekstudie van seksuele communicatie tussen de V.S. universiteitsvrouwen “, is geschreven door Katrina L. Pariera en Brianna Abraham.

Bronnen

https://www.psypost.org/2020/10/new-research-suggests-college-women-talk-about-sex-much-more-than-they-think-they-do-58262

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge