Paren die de zorg goed verdelen hebben hechtere relaties

Waarom is seks met de ene partner boeiender dan met de andere?
Weetjes over tepels

Free-Photos / Pixabay

Koppels die de zorg voor de kinderen verdelen over beide partners, hebben betere relaties en een beter seksleven dan koppels waar de vrouw al de zorg of het grootste deel ervan op zich neemt. Merkwaardig genoeg kan de man het meeste voor de kinderen zorgen, zonder nadelige gevolgen voor de relatie. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

De 487 koppels in de studie werden willekeurig gekozen. Het ging om koppels met een laag tot gemiddeld inkomen, die allemaal kinderen hadden die bij hen woonden, en waarvan de vrouw jonger was dan 45. In totaal werden voor de studie 605 koppels geïnterviewd, maar de onderzoekers van de nieuwe studie kozen enkel de koppels waarvan de beide partners het volledige onderzoek hadden afgerond, en dat waren er 487.

De onderzoekers verdeelden de koppels, die allemaal kinderen hadden, in drie groepen op het vlak van kinderverzorging: koppels waarbij de vrouwen al de zorg voor de kinderen op zich namen, of het grootste deel (meer dan 60 procent), koppels waarbij dat de mannen waren, en koppels waarbij mannen en vrouwen de zorg verdeelden en elk tussen de 40 en 60 procent deden.

Vervolgens keken ze naar de kwaliteit van de relatie van de koppels, op basis van de tevredenheid van de koppels over hun relatie en de conflicten binnen de relatie, de frequentie van de seksuele betrekkingen en de tevredenheid over hun seksleven.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat als de vrouwen verantwoordelijk waren voor alle of het grootste deel van de zorg voor de kinderen, dat zowel mannen als vrouwen dan een lagere kwaliteit aangaven zowel voor hun relatie als voor hun seksleven, in vergelijking met koppels waar de verantwoordelijkheid gedeeld wordt.

“Een van de belangrijkste bevindingen is dat de enige regeling voor de zorg voor de kinderen die echt problematisch is voor de kwaliteit van zowel de relatie als het seksleven van het koppel, de regeling is waarbij de vrouw alle zorg of het grootste deel ervan op zich neemt”, zei professor Carlson in een persmededeling.

In tegenstelling met de moeders, konden vaders in een heteroseksuele relatie wel al de zorg voor de kinderen of het grootste deel ervan op zich nemen, zonder negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de relatie van het koppel. Daarenboven hadden deze koppels even veel seks als koppels waarin de zorg verdeeld wordt, en waren ze even tevreden over hoeveel seks ze hadden.

Opmerkelijk daarbij is wel, zegt Carlson, dat de mannen die alle of de meeste zorg voor kinderen op zich namen, de laagste kwaliteit voor hun seksleven aangaven van alle mannen in het MARS-onderzoek, terwijl hun vrouwelijke partners net aangaven dat hun seksleven de hoogste kwaliteit had van alle vrouwen in de survey.

Het ging om gezinnen met een laag tot gemiddeld inkomen, die allemaal kinderen hadden die bij hen woonden, en waarvan de vrouw jonger was dan 45 jaar. Die werden ingedeeld in 3 groepen: die waarbij de vrouwen al de zorg voor de kinderen op zich neemt (of in elk geval meer dan 60%), gezinnen waar mannen de hoofdverzorgenden zijn en paren waarbij ouders de zorg ongeveer 50/50 verdelen.

Vervolgens werd gepeild naar de kwaliteit van de verbintenis, op basis van de tevredenheid, de conflicten, de seksfrequentie en de tevredenheid daarover.

Wanneer vrouwen verantwoordelijk zijn voor alle of het grootste deel van de zorg voor de kinderen, geven zowel mannen als vrouwen een lagere kwaliteit aan, zowel voor hun relatie als voor hun seksleven.

In tegenstelling tot de moeders, kunnen vaders in een heteroseksuele relatie wel de hoofdzorg voor de kinderen op zich nemen, zonder negatieve gevolgen voor de relatie. Deze stellen hebben ook even veel seks als die waar de zorg verdeeld.

Opmerkelijk is echter wel dat deze mannen de laagste kwaliteit voor hun seksleven geven van alle mannen in het MARS-onderzoek, terwijl hun vrouwelijke partners juist aangaven dat hun seksleven de hoogste kwaliteit had.

In verder onderzoek wil Prof. Carlson nagaan waarom (echt-)paren met een meer gelijke verdeling van de kinderverzorging betere relaties en een beter seksleven hebben. “We proberen te begrijpen wat koppels zo positief vinden aan het delen, zei Carlson.

Professor Cary Cooper, deskundig op het gebied van organisatorische psychologie en gezondheid aan de Manchester Business School, reageert op de BBC door te zeggen dat de bevindingen wel steek houden, maar dat ze misschien meer zeggen over het soort koppels dat de verantwoordelijkheden verdeelt.

“Als je een ‘nieuwe man’ hebt, die graag bereid is de kinderverzorging te verdelen, zal hij waarschijnlijk hoe dan ook meer investeren in de relatie.”

Professor Cary Cooper, een expert in organisatorische psychologie en gezondheid aan de Manchester Business School, zei aan de BBC dat de bevindingen wel steek hielden, maar dat ze misschien meer zegden over het soort koppels dat de verantwoordelijkheden verdeelt.

“Als je een ‘nieuwe man’ hebt, die graag bereid is de kinderverzorging te verdelen, zal hij waarschijnlijk hoe dan ook meer investeren in de relatie”, zei hij.

Hij voegde er aan toe dat het steeds meer aanvaard wordt dat mannen kiezen voor flexibel werken en voor het opnemen van meer verantwoordelijkheid voor hun familie en hun gezinsleven.

“Er staat steeds meer druk op mannen die dat normaal gezien niet zouden doen – de vraag is dan of dat een verschil maakt in de relatie. Ik denk dat dat het geval is.”

Bronnen

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2016/06/23/samen-zorgen-voor-kinderen-geeft-fijnste-relatie-en-seksleven

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2421940

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/asa-cts081815.php

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge