Seks- en relatieonderzoek

Samen koken (niet altijd) goed voor de relatie

Nederland stelt eerste hoogleraar duurzame relaties en welzijn aan
Ongewild kinderloze mannen


Liefde gaat door de maag, zeggen ze weleens. Maar het bereiden van dat eten doen we

woman, kitchen, man

089photoshootings (CC0), Pixabay

liever niet samen. Het overgrote deel van de Nederlanders vindt kokkerellen met de wederhelft maar niets. De bedenkelijke kookkwaliteiten en de puinhopen die partners achterlaten, maakt dat we ze liever zien gaan dan komen.

Vrouwen laten zich graag versieren door een man die hen heerlijke hapjes bereid. Maar als stel samen de keuken in: dat is meestal teveel van het goede. Het avondeten is bij velen spitsuur en dan wil de temperatuur, behalve onder de pannen, ook qua sfeer nog weleens overkoken. De meeste ruzies ontstaan namelijk in de keuken.

Een derde van de mannen en ruim de helft van de vrouwen vindt zijn of haar kookkunsten beter dan die van de partner, blijkt uit onderzoek van HelloFresh, aanbieder van maaltijdboxen. Een kwart is van mening dat de partner te weinig culinair verrast en eenderde van de vrouwen ergert zich vooral aan de puinhoop die de ander achterlaat.

Vrouwen bereiden het avondeten dubbel zo vaak in hun eentje als mannen. Een kleine 60% van de vrouwen zien de partner dan ook liever voor de buis hangen als er gekookt moet worden. Bij mannen is dit bijna de helft.

Stress in de keuken

Bijna zes op de tien vrouwen zien de partner liever voor de buis hangen als er in de pannen geroerd moet worden. Bij mannen is dit bijna de helft. Niet gek dus, dat de vrouw twee keer vaker de dagelijkse maaltijd in haar eentje bereidt. „Veel stellen ervaren stress als ze samen in de keuken staan”, zegt Maartje Frederiks, oprichter van HelloFresh Benelux.

Zij vinden het een gedoe of raken geïrriteerd als de ander zich er te veel mee bemoeit. Een kwart van de koppels houdt dus bijvoorbeeld koken en de afwas strikt gescheiden en hanteert daarin een taakverdeling.

Maar liefst 85% van de vrouwen ergert zich aan de slechte huishoudgewoonten van hun man, blijkt uit ander onderzoek.

Eenderde van de vrouwen zegt dat het maken van rommel de allerslechtste eigenschap is van hun partner.

Op de 2e plaats komt het laten staan van de afwas. De vuilniszakken vergeten buiten te zetten is ergernis nummer 3 en op 4 komt spullen niet terugzetten in de koelkast. Ook het opeten van het allerlaatste stuk lekkernij is een vette irritatiebron.

Enkele tips om de lieve vrede te bewaren, zijn het koken op basis van een recept om discussie te voorkomen. Het onderling verdelen van de receptonderdelen en het doornemen van de dag om bemoeienis met het koken te voorkomen.

Hoewel mannen zich de afgelopen 20 jaar ook in de privésfeer ontpopt hebben tot meesterchefs in hun thuiskeuken en er zelfs het begrip gastroseksueel bijkwam in de Nederlandse taal, staan de vrouwen nog steeds vaker achter de pannen.

Dat blijkt uit marktonderzoek van GfK, dat in de zomer van 2014 ruim 27.000 mensen van 15 jaar en ouder bevroeg in 22 landen.

De Belgen zijn gemiddeld 5,9 uren per week bezig met koken. Vrouwen staan met gemiddeld 6,7 uren langer aan de plaat dan mannen die hieraan 4,8 uren per week spenderen.

Internationaal wordt gemiddeld iets minder dan 6,5 uren per 7 dagen gekookt, dat is dus een klein uurtje per dag. Diegenen die nooit koken worden in deze studie niet meegerekend.

Het klassieke stereotype van taakverdeling blijft ook mondiaal overeind: vrouwen koken iets meer dan 7,5 uren per week tegen mannen 5 uren.

Toch is niet iedereen het eens dat samen met je partner koken niet goed is voor je relatie. Volgens Feeling is het juist wel een goede relatieboost.

Het Amerikaanse bedrijf Calphalon ondervroeg zo’n 1000 mensen over hun kookgedrag. Wat bleek? 88% vindt het erg belangrijk dat er regelmatig samen gekokkereld wordt. Niet zo vreemd, want het is een activiteit die je gezellig samen kunt doen. Bovendien leren jullie op deze manier goed samenwerken. Meer info hier.

Tips om samen met je partner te koken vind je hier

Bronnen

http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/09/koken-met-je-partner-we-haten-het

http://relatie.blog.nl/partnerschap/2016/09/13/samen-koken-als-stel-is-vaak-hel

http://relatie.blog.nl/mars-venus/2015/04/14/vrouwen-nog-steeds-meer-uren-aan-het-fornuis-dan-mannen

https://www.feeling.be/leven-in-balans/psychologie/daarom-samen-koken-zo-goed-voor-jullie-relatie.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge

Deze website bevat info die mogelijks niet geschikt is voor kinderen. U bevestigt minstens 16 jaar te zijn. Deze website gebruikt cookies. U gaat daarmee akkoord.

error: Copyrighted by original authors. Copyright bij oorspronkelijke auteurs.