Slecht huwelijk ongezond

Seks verhoogt levenskwaliteit
Hoe de seksuele vonk levendig houden?

Bron https://pixabay.com/

Een slecht huwelijk is even ongezond  als roken en drinken. Dat was het resultaat van onderzoek van een team wetenschappers, verbonden aan de universiteiten van Nevada en Michigan, tijdens de International Association for Relationship Research-conferentie in het Amerikaanse Colorado.

De onderzoekers observeerden zestien jaar lang 373 heteroseksuele echtparen. Ze probeerden te achterhalen of meningsverschillen in hun relatie over verschillende onderwerpen, zoals kinderen, geld, schoonfamilie en vrijetijdsactiviteiten, een impact had op  iemands gezondheid. Tijdens de studieperiode moesten de deelnemers daarom ook geregeld vermelden hoe gezond ze zich voelden: hadden ze vaak hoofdpijn, was er sprake van stress en waren ze fit genoeg om dingen te doen die ze zelf wilden?

Vooral mannen

Uit de analyse bleek dat relationele conflicten de gezondheid van zowel mannen als vrouwen negatief kan beïnvloeden. Maar het was vooral de gezondheid van de mannen die verminderde door conflicten, zeker als ze zich defensief opstellen tijdens een discussie en dezelfde pijnpunten telkens weer aangehaald worden zonder concrete oplossing. Bij dames was dat verband minder duidelijk.

Volgens Rosie Shrout, de wetenschapster die de studieresultaten presenteerde, kunnen ruzies onder meer leiden tot een verandering wat betreft de eetlust, een verhoogde afgifte van het stresshormoon en ontstekingen.

Die symptomen kunnen dan weer de aanleiding zijn voor hartproblemen of een verstoord immuunsysteem. De negatieve effecten zijn vergelijkbaar met die van roken en drinken”, voegde ze er nog aan toe.

Ook in 2009 bleek dit reeds uit onderzoek. Ook voor vrouwen zijn conflicten in een relatie slecht voor de gezondheid.

Vrouwen die in een stressvolle relatie zitten, krijgen meer last van hun gezondheid dan mannen. Behalve depressie en stress, lijden deze vrouwen ook vaker aan een hoge bloeddruk en obesitas.

Ook voor mannen is een slecht huwelijk ongezond, ontdekten de onderzoekers van de University of Utah. Zij waren vaker depressief.

Maar deze mannen hebben geen verhoogde kans op het ontwikkelen van te veel buikvet, een verhoogde bloeddruk, een verhoogde bloedsuikerspiegel en een slecht cholesterolgehalte.

Bij de vrouwen in een ongelukkig huwelijk komen deze ongezonde eigenschappen veel vaker voor.

Wanneer je drie of meer van deze eigenschappen bezit, is er sprake van het metabool syndroom. Hierdoor hebben deze vrouwen meer kans op diabetes en hartziekten.
De onderzoekers denken dat vrouwen hun eigenwaarde meer halen uit relaties dan mannen en daarom ook meer aangedaan zijn als er problemen zijn in hun huwelijk.

Voor het onderzoek werden 276 koppels tussen 40 en 70 jaar oud onderzocht op de kwaliteit van hun huwelijk en hun gezondheid.

Bronnen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180717_03617495

https://www.nu.nl/gezondheid/1927506/slecht-huwelijk-ongezond-voor-vrouwen.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge