Speed daten werkt maar zelden

Seksueel opgewonden neem je soms domme beslissingen
Seks wordt beter met de leeftijd

Speeddating is een populaire manier om jou te helpen de juiste partner te vinden. Het is

Free-Photos (CC0), Pixabay

een evenement voor mannen en vrouwen om elkaar in grote aantallen te ontmoeten met als doel de juiste partner te vinden in de kortst mogelijke tijd.

Dit wil overigens niet zeggen dat vrijgezellen van hetzelfde geslacht niet de mogelijkheid hebben om te speeddaten.

Er zijn ook speeddating evenementen speciaal voor homo’s en lesbiennes.Er zijn maar weinig mensen die aan een avondje speeddaten een partner voor het leven overhouden wijst onderzoek uit.

Hoe werkt het

Een datingfirma (bijna altijd met commerciële bedoelingen) verzamelt via inschrijvingen ongeveer 20 mannen en 20 vrouwen die op een afgesproken plaats en tijd samenkomen. Bedoeling is dat men elkaar een voor een ontmoet gedurende x aantal minuten.

Gewoonlijk is dat 5 à 10 minuten per date, en dan schuift men op naar de volgende date voor opnieuw een kort gesprekje. Bedoeling is dat je op die manier snel en ongedwongen kennis kan maken. Indien een van die mensen je interesseert, dan kan je in een tweede stap verder kennis maken en worden eventueel contactgegevens uitgewisseld met die datingpartner. Is er een match tussen beiden, dan kan je verder gaan, is er geen match, dan zoek je verder. Op zich lijkt het een goede formule omdat je weet dat de ander ook op zoek is en je niet nodeloos reeds bezette personen aanspreekt. Nadeel is dat de kennismaking toch vooral op uiterlijk gebeurt en dat een minder aantrekkelijk persoon weinig kans krijgt om echt te tonen wie hij of zij is en wat voor persoon hij of zij is.  Onaantrekkelijke mensen vallen meestal ook eerst uit bij speeddaten en de aantrekkelijksten hebben keuze alom.  Nadeel is ook dat de firma’s die dit organiseren het moeten doen met de inschrijvingen. Bepaalde leeftijdsgroepen komen soms niet aan bod en het aanbod mannen is ook altijd veel groter dan het aanbod vrouwen. Er zijn misbruikgevallen bekend waar vrouwen ingehuurd worden om mee aan te schuiven maar op het einde van de avond aangeven met niemand te matchen. De mannen blijven dan terugkomen op de speedavonden in de hoop toch ooit een match te vinden terwijl het voor de firma’s enkel om snel geldgewin te doen is.

Op een gemiddeld speeddate-avondje ontmoet je tientallen potentiële partners. Per persoon krijg je een paar minuten de tijd om elkaar beter leren kennen. Daarna geef je aan of je die persoon nog een keer wilt ontmoeten voor een échte date. Het klinkt veelbelovend, toch werkt het concept maar matig, zo blijkt uit dit onderzoek.

Sporadisch volgen er wel romances uit dit soort datingtoestanden, maar het is toch meer uitzondering dan regel, blijkt uit onderzoek.

Schotse wetenschappers zochten uit hoe dat komt. Ze concluderen dat mensen prima in staat zijn om keuzes te maken, totdat ze teveel keuzemogelijkheden hebben: dan zijn ze minder besluitvaardig en maken ze verkeerde of helemaal geen keuzes.

Tijdens het speeddaten krijgen mensen met zo onnatuurlijk veel keuzemogelijkheden te maken dat ze het spoor bijster raken. Dat heeft dramatische gevolgen: ze maken geen of een slechte keuze. De onderzoeksresultaten wijzen erop dat wij mensen (en waarschijnlijk ook andere soorten) maar beperkt zijn in de keuzemogelijkheden die we kunnen verwerken. Als het teveel wordt, zijn we minder goed in staat om te kiezen.

De studie helpt niet alleen verklaren waarom speeddating vaak niet werkt. Het onderzoek verklaart ook waarom mensen moeite hebben met het maken van andere keuzes: het juiste gerecht van een ellenlang menu bijvoorbeeld. Of de juiste telefoon in een overvolle winkel.

Het is om dezelfde reden als waarom de meeste vrijgezellen niet snel iemand vinden bij het uitgaan: ze hebben teveel opties. Teveel keuze zou het brein blokkeren en men kan niet meer kiezen. En als de ene er wel uit is, dan is er een grote kans dat de ander dat niet is.

De één is knap, de ander sympathiek, die lacht leuk, de volgende zegt slimme dingen, de ander lijkt op je favoriete filmster, en nog weer ander heeft dezelfde interesses als jij, en die laatste.. die is in ieder geval gewillig. Enz.

Een journalist van het blad Quest magazine verdiepte zich in deze moderne dating-methoden en vroeg zich af hoe je ze wel succesvol kunt gebruiken.

Speeddaten
De wetenschappers bestudeerden de keuzes die 1868 vrouwen en 1870 mannen tijdens (commerciële) speeddates maakten. Alle singles legden voorafgaand aan de speeddate hun gewicht, opleiding, religieuze overtuiging, lengte, beroep en eventueel rookgedrag vast. Ze kregen drie minuten om kennis te maken met anderen en moesten hun oordeel binnen 48 uur vormen.

De mannen maakten vaker keuzes dan de vrouwen, maar naarmate de keuzemogelijkheden toenamen, gingen beide geslachten minder keuzes maken. En de keuzes die gemaakt werden, waren vaak onjuist: het leverde geen relatie op.

 

Is er een verschil tussen mannen en vrouwen tijdens een speeddate?
Er blijkt alleen een verschil te zijn tussen mannen en vrouwen bij het kiezen van een partner. Vrouwen selecteren meer en leggen iets meer nadruk op zaken als intelligentie of opleiding en zoeken meer naar iemand waar ze op lange termijn een relatie mee kunnen opbouwen. Mannen willen ook de liefde van hun leven ontmoeten, maar ze zijn iets opportunistischer en laten zich makkelijker verleiden tot een avondje plezier zonder gevolgen.

 

Bronnen

https://www.scientias.nl/daarom-werkt-speeddating-niet/

http://www.seeker.com/why-speed-dating-rarely-works-discovery-news-1765182386.html

http://www.psychologisch.nu/content/waarom-speeddaten-niet-werkt

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge