Tijd heelt niet alle worden : liefdesverdriet kan blijvend zijn

15% van hoogopgeleide vrouwen heeft spijt van partnerkeuze
Maak geen relatieruzie als je moe bent

Photo: Alamy www.pixabay.com

Hartzeer is niet alleen een metafoor: sociale en fysieke pijn hebben veel gemeen volgens onderzoekers van de Universiteit van California. Afwijzing is een intense ervaring. Als je mensen vraagt om terug te denken aan één van hun eerste negatieve ervaringen, hebben die meestal met afwijzing te maken of met uitsluiting uit een sociale groep. Als je kijkt naar de hersenactiviteit dan lijkt sociale afwijzing ook erg op lichamelijke pijn. Beiden worden verwerkt in dezelfde hersengebieden.

Mensen die gevoeliger zijn voor lichamelijke pijn, zijn ook gevoeliger voor sociale pijn. Het is zelfs zo dat pijnstillers helpen tegen sociale pijn. Niet dat dit aan te bevelen is, want we moeten niet ieder negatief gevoel medicamenteus behandelen. Maar het geeft wel aan hoe nauw beide soorten pijn verweven zijn en dat sociale pijn ook échte pijn is.

Onderzoekers beweren dat liefdesverdriet tegenwoordig nog moeilijker is dan vroeger. Dit komt door het digitale tijdperk waar we nu in leven. Door de foto’s en berichten die blijven rondhangen op sociale media worden we nog regelmatig aan de stukgelopen relatie herinnerd. Vroeger was het een kwestie van de foto’s verscheuren en de liefdesbrieven verbranden, zo eenvoudig gaat het tegenwoordig niet meer. Door de omvang van websites zoals Facebook is het bijna onbegonnen werk.

De e-mails en digitale foto’s verwijderen moet nog wel lukken, maar de liedjes, foto’s en berichten die op social media websites staan zijn een heel ander verhaal. Zeker wanneer deze door andere personen zijn geplaatst. Volgens de onderzoekers zorgt dit voor ‘extra problemen bij stukgelopen relaties’.

Psychologen van de Universiteit in Santa Cruz, Californië interviewden 24 mensen tussen de 19 en 34 jaar en vroegen ze naar hun verwerking van een stukgelopen relatie. Hieruit bleek dat de meeste mensen moeite hebben met het opzoeken van alle dingen die ze aan de stukgelopen relatie doet denken. Dit betekent dat sommigen ervoor kiezen om gewoon alle foto’s en berichten te laten staan en dat anderen systematisch aan de slag gaan om alles te verwijderen.

De helft van de ondervraagden gaf aan dat ze elk spoor van de relatie verwijderden van hun digitale apparaten. Acht personen verwijderden helemaal niets en slechts vier personen verwijderden selectief een aantal berichten en foto’s. De ondervraagden die alles bewaarden deden er over het algemeen langer over om te herstellen van hun gebroken hart, maar de mensen die alles hadden verwijderd hadden later vaak spijt van deze keuze.

Als je geliefde overlijdt of je verlaat, kan dat zo’n schok teweeg brengen dat je hart schade oploopt. Tot nu toe werd gedacht dat het ‘gebroken hartsyndroom’ het hart tijdelijk beschadigt, maar onderzoekers hebben nu aangetoond dat er soms littekens ontstaan op het hart, die niet meer verdwijnen.

Een onderzoeksteam van de University of Aberdeen volgde vier maanden lang 52 patiënten tussen de 28 en 87, die aan het Takotsubo-syndroom leden, zoals de ziekte officieel heet. De afwijking aan de linker hartkamer ontstaat als de hartspier plotseling ‘geschokt’ raakt. Dat kan gebeuren door acute intense emotionele of fysieke stress. De aandoening heeft invloed op het vermogen van het hart om bloed rond te pompen.

Alleen al in Groot-Brittannië krijgen jaarlijks 3.000 mensen de ziekte. Professor Metin Avkiran legt uit: “Deze studie toont aan dat bij sommige patiënten die het Takotsubo-syndroom ontwikkelen, verschillende onderdelen van de hartfunctie blijven afwijken tot vier maanden na de traumatische gebeurtenis. Nadien heeft het hart van deze patiënten een soort litteken, wat er op duidt dat volledig herstel veel langer duurt en soms helemaal niet komt.”

Uit cijfers blijkt dat tussen de 3 en 17 procent van de patiënten binnen vijf jaar na de diagnose overlijdt. 90 procent is vrouw en in 70 procent van de gevallen is de oorzaak te herleiden tot het overlijden van een geliefde. Vaak herstelt de linker hartkamer zich weer binnen enkele dagen, weken of maanden. Soms zal een ‘gebroken hart’ nooit meer helemaal helen.

Bronnen

http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/35689/gebroken-hart-doet-echt-pijn.html

https://www.psychologicalscience.org/news/releases/broken-hearts-really-hurt.html#.WUgw6tznrDc

http://www.welingelichtekringen.nl/liefde-2/184080/een-gebroken-hart-is-tegenwoordig-nog-erger.html

http://www.telegraph.co.uk/technology/news/10049422/Heartbreak-is-worse-in-the-digital-age.html

http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/700043/tijd-heelt-niet-alle-wonden-hart-soms-permanent-beschadigd-na-liefdesverdriet.html

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/06/18/time-does-not-mend-broken-heart-scientists-find-condition-causes/?WT.mc_id=tmgoff_fb_tmg

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge