Vrouwen moeten ook betalen bij het daten

Welke persoonlijkheidseigenschappen bepalen hoe vaak koppels seks hebben
Praten over seks is nog vaak moeilijk binnen een relatie
table, preparing, set

kaboompics (CC0), Pixabay

Vroeger was het een ongeschreven regel dat een man altijd betaalde voor een date. Maar in de huidige, meer geëmancipeerde wereld is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. Vrouwen en mannen zijn gelijk, en moeten dus evenveel betalen. Of toch niet?

De Britse datingcoach Matthew Hussey vindt dat vrouwen een heel slecht signaal geven als ze weigeren de restaurantrekening te betalen. Hij legt in een vlog uit waarom het belangrijk is dat je als dame ook jouw financieel steentje bijdraagt tijdens de fase van de hofmakerij.

Hussey geeft vrouwen niet alleen in boeken datingadvies, hij reist ook de wereld om singles aan de ware liefde te helpen. Als Matthew Hussey aan zijn vrouwelijk publiek vraagt wie de restaurantrekening na een date moet betalen, antwoorden ze al snel in koor: “de man.” En daar is de datingexpert het duidelijk niet mee eens. “Een man moet altijd betalen, maar als hij seks vraagt, moet jij dan ook altijd ja zeggen? Jullie hebben twee maten en twee gewichten.”


De datingcoach zet zijn betoog verder: “Als jij tegen een man zegt dat hij moet betalen voor jouw tijd, dan is jullie relatie niet evenwichtig. Dan geef je de boodschap dat jouw tijd meer waard is dan de zijne. Jullie zouden allebei moeten betalen, of tenminste toch het voorstel moeten doen om te betalen.”

De man betaalt
Uit onderzoek van Learnvest blijkt dat 59% van de daters vindt dat de man de eerste date moet betalen, tenzij de vrouw hem mee heeft uitgevraagd. 55% van de mannen is het hiermee eens, en vindt dat hij de eerste date moet betalen.

Waarom willen mannen toch zo graag betalen? Uit een artikel van Editie NL blijkt dat de man zich graag ‘nodig’ wil voelen. Door te betalen, voelt hij zich nodig. Zo zou zijn ego worden gestreeld…

En wat vinden de vrouwen ervan? 63% geeft aan het fijn te vinden als de man de eerste date betaalt. Eigenlijk dus heel traditioneel! Maar er zijn ook andere opties, want niet iedereen is het met deze gender typische rolverdeling eens.

De initiatiefnemer betaalt
42% van de daters vindt namelijk dat degene die de date initieert, de date ook moet betalen. Dus stel dat jij als vrouw je mannelijke Pepper match mee uit eten neemt, dan moet jij de rekening betalen. En andersom. Maar wat vinden vrouwen er eigenlijk van als er van ze verwacht wordt dat ze de date (gedeeltelijk) betalen?

De vrouw betaalt (een deel)
Ander onderzoek (Lever, Frederick & Hertz; 2015) laat zien dat 44% van de vrouwen het eigenlijk een beetje vervelend vindt als de man verwacht dat ze mee betaalt aan de date.

En 39% van de vrouwen wil zelfs dat een man weigert wanneer ze aanbiedt een deel te betalen. Toch geeft 40% van de vrouwen aan dat ze het vervelend vindt als een man haar bijdrage weigert.

Ingewikkeld
En wat vindt de man ervan als de vrouw wil bijdragen aan de rekening? Het onderzoek laat zien dat 64% procent van de mannen vindt dat vrouwen een bijdrage moeten leveren bij het betalen van de eerste date. Of dat ze het in ieder geval aanbieden.

44% procent van de mannen geeft zelfs aan niet verder te willen daten met een vrouw die nooit betaalt. Maar als een vrouw de hele rekening wil betalen, voelt 76% van de mannen zich juist weer schuldig. Snap jij het nog?

Verwachtingen
Het lijkt erop dat verwachtingen een grote rol spelen. De vrouw verwacht dat de man betaalt, en de man verwacht dat de vrouw op zijn minst aanbiedt een deel te betalen.

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2743785/2016/06/16/Datingcoach-Dames-waarom-jullie-ook-eens-voor-een-man-moeten-betalen.dhtml

https://www.pepper.be/2016/10/datingdilemma-wie-betaalt-eerste-date/

http://www.ingelicht.be/wie-moet-betalen-voor-de-date

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge