Zo verhelp je een vervelende relatie

Advies erkenning beroep klinisch seksuoloog (België)
Helft van vrouwen ervaart geen orgasme

sabinevanerp / Pixabay

Zit je in een relatie die verveling opwekt? Als dat zo is, is er geen tekort aan adviezen op het internet om dit te bestrijden. Het meest overweldigende advies op het internet is om je relatie gewoon wat op te spicen met allerlei leuke activiteiten wanneer er verveling is – en dergelijk advies omvat een brede definitie van wat “spicy” is. Dat gaat van samen nieuwe dingen ondernemen, kookles volgen, lasergames doen, je slaapkamer herinrichten, vaste momenten afspreken voor seks, enz.. Wat denken relatiewetenschappers hierover?

Voordelen

Relatie wetenschappers hebben geen officiële lijst gemaakt van activiteiten die verveling zouden bestrijden. Ze denken dat bepaalde soorten activiteiten beter zijn voor de gezondheid van de relatie om verveling tegen te gaan. Meer in het bijzonder suggereert onderzoek dat het aangaan van nieuwe en opwindende gezamenlijke activiteiten de relationele tevredenheid verhoogt boven en buiten het gewoon tijd doorbrengen met een partner. Er is geen objectief niveau van nieuwheid en opwinding in een activiteit die de relatiekwaliteit bevordert; in plaats daarvan, is het van belang om te kijken of het echtpaar  het ook echt spannend vindt (dat wil zeggen, bungeejumpen zou kunnen werken voor een paar, terwijl vogels kijken een spannende activiteit kan zijn voor een ander paar). Waarom zijn spannende dingen van belang in een relatie? Mensen hebben de behoefte om “groeien” en terug “spanning” brengen in je relatie geeft daartoe de kans.

Er werden studies gedaan naar welke activiteiten het engagement in intieme relaties kunnen bevorderen en belemmeren. Positieve activiteit en betrokkenheid verwijst naar de vrije tijd doorgebracht met een partner die wordt verondersteld leuk en lonend te zijn (bijvoorbeeld, films, concerten, diner, wandelingen in het park, reizen, vogels kijken, sportevenementen, overnachtingen elders).

In de eerste studie vroeg men mensen in een relatie om te beoordelen hoe ze  reageren omtrent relationele verveling in hun relatie in termen van spannende en leuke activiteiten (bijvoorbeeld een nieuw restaurant bezoeken) vs vertrouwde en geruststellende activiteiten waarbij ze zich meer zeker voelen (bijvoorbeeld naar een favoriet restaurant gaan). In overeenstemming met de populaire adviezen dachten mensen dat bij verveling in een relatie, dat ze best nieuwe activiteiten aangaan. Dit patroon bleek echter niet op te gaan bij de groep ondervraagde personen die aangaven in een relatie te zitten die verveling opwekte. Ze gaven aan dat dit wellicht de verveling in de relatie niet zou tegengaan.

Schrijfoefeningen

In follow-up studies ging men een stap verder en moesten de deelnemers die aangaven  in een relationele vervelingsgemoedstoestand te zitten,  schrijven over momenten waarop ze een gebrek aan interesse hadden in ervaringen met de partner, bijvoorbeeld  een moment waar seks niet zo spannend was, en ga zo maar door. Dit werd geplaatst tegenover schrijfopdrachten van een controlegroep die aangaven geen verveling in hun relatie te ervaren.

Hier vonden de onderzoekers dat de koppels in een relatie die hen vervelend leek, niet de indruk hadden dat spannende nieuwe activiteiten hen zouden helpen om de verveling tegen te gaan. Ze hadden daar geen behoefte aan en ze waren ook niet geneigd die te gaan ondernemen om de verveling in hun relatie tegen te gaan.

De resultaten suggereren dat de verveling de positieve  betrokkenheid bij partners verandert maar net niet in de manier waarop ze denken dat het zou moeten.  Koppels die niet positief staan tegenover het ondernemen van nieuwe activiteiten om verveling tegen te gaan, waren al vooraf negatief t.o.v. dit idee en deden dan ook geen nieuwe dingen.

Attitude veranderen

Nochtans wijst ander onderzoek uit dat nieuwe dingen ondernemen een boost kan geven aan je relatie. Maar koppels die hun relatie als vervelend ervaren moeten eerst overtuigd geraken dat nieuwe dingen ondernemen inderdaad bijdraagt tot het vernieuwen en verbeteren van de relatie.  Het is dus vooral een kwestie van attitude en niet zozeer een kwestie van ondervinding.

1Aron, A., Norman, C. C., Aron, E. N., McKenna, C., & Heyman, R. E. (2000). Couples’ shared participation in novel and arousing activities and experience relationship quality.  Journal of Personality and Social Psychology, 78, 273284.

2Coulter, K., & Malouff, J. M. (2013). Effects of an intervention designed to enhance romantic relationship excitement: A randomized-control trial. Couple and Family Psychology: Research and Practice, 2(1), 34-44.

3Graham, J. M. (2008). Self-expansion and flow in couples’ momentary experiences: An experience sampling study. Journal of Personality and Social Psychology, 95, 679-694.

4Xu, X., Lewandowski Jr, G. W., & Aron, A. (2016). The self-expansion model and optimal relationship development. In C. R. Knee & H. T. Reis (Eds.) Positive Approaches to Optimal Relationship Development (pp. 79-100). Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press.

5Aron, A., & Aron, E. N. (1986). Getting tired of the other. In A. Aron and E. N. Aron (Eds.). Love and the expansion of self: Understanding attraction and satisfaction. New York, NY: Hemisphere Publishing Corp.

6Harasymchuk, C., Cloutier, A., Peetz, J., & Lebreton, J. (2016). Spicing up the relationship? The effects of relational boredom on shared activities. Journal of Social and Personal Relationships, 0265407516660216.

Bronnen

Dr. Cheryl Harasymchuk http://www.scienceofrelationships.com/home/2017/1/25/beating-relationship-boredom.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge