Pikant eten geeft meer pikante seks

#Khebzin
Bier doet borsten toenemen en koffie doet ze afnemen?
Geschatte tijd om tekst te lezen: 4 minu(u)t(en)

babawawa / Pixabay

Als je de voorkeur geeft aan pittiger voedsel, is de kans groot dat je ook een pittiger seksueel leven leidt, volgens onderzoek.

Een onderzoek naar de smaak en pittige voedselvoorkeuren van 2000 Amerikanen bestudeerde de relatie tussen smaakpapillen en levensstijlen en hoe meer pikante voorkeuren men had, hoe meer warmte in de slaapkamer gevonden werd.

Degenen die hun specerijenvoorkeur als ‘spicy’ genoteerd hadden, hadden bijna het dubbele aantal keren seks dan degenen die zeiden dat ze helemaal niet van specerijen op hun eten hielden (5.3 keer per maand tot 3,2 keer per maand stoeien onder de lakens bij spicy eten )

De enquête, uitgevoerd door OnePoll namens het sausmerk El Yucateco, stelde Amerikanen een reeks vragen over hun persoonlijkheid en splitste de resultaten vervolgens op hoe pittig ze hun eten verkozen (geen, mild, medium en heet) en ontdekte dat niet alleen in de slaapkamer kruidige smaakpapillen actiever zijn.

De resultaten toonden aan dat pittige smaakverwachtingen waarschijnlijk verband houden met een gevoel van avontuur. Degenen die zichzelf als “heet” markeren in het specerijenassortiment zijn meer geneigd om te zeggen dat ze van achtbanen houden, naar luide muziek luisteren en zelfs snel over een kronkelige weg durven rijden.

Sterker nog, hete en pittige voedselliefhebbers hadden 45 procent meer kans om het land uit te zijn geweest, en meer waarschijnlijk ook te zijn gaan parachutespringen, op een raftingtrip of te zijn gaan duiken.

Liefhebbers van pittig eten hebben zelfs zes keer zoveel kans (2 procent tot 12 procent) om bungeejumping te hebben gedaan dan mensen die niet van specerijen houden.

Degenen die van pittiger eten hielden, scoorden ook hoger omdat ze sociaal en extrovert waren, waarbij warme etenswaar eerder geneigd is te zeggen dat ze graag nieuwe mensen ontmoeten en zichzelf eerder zullen waarderen als een goede openbare spreker.

Maar misschien wel het meest interessant is hoe mensen die liever van hete specerijen houden, in vergelijking met mensen die dat liever niet hebben, dat ook doen.

De liefhebbers van hete specerijen waren erg doelgericht en hadden 29 procent meer kans om een ​​droom te hebben waar ze momenteel aan werken.

Gezondheid was een andere factor die in het spel kwam, waarbij liefhebbers van hete specerijen twee keer zo vaak zichzelf vijf van de vijf beoordeelden op het hebben van gezonde gewoonten, maar ook gemiddeld meer trainden.

Dit bleek ook al uit vroeger onderzoek.(HLN 16/12/2014). Mannen met hogere testosteronwaarden – het hormoon dat gelinkt wordt aan risicovol gedrag en een verhoogd libido – houden doorgaans van pikante voeding bleek uit een studie aan de Universiteit van Grenoble. Verder veronderstellen de onderzoekers dat het regelmatig eten van chilipepers de testosteronwaarden ook kan verhogen.

Het onderzoek met de toepasselijke titel ‘Some Like it Hot’ verscheen  in het tijdschrift ‘Physiology and Behavior’.
114 mannen tussen de 18 en 44 jaar kregen voor het onderzoek een bord met aardappelpuree voorgeschoteld waar ze naar hartenlust chilisaus en zout aan konden toevoegen. Volgens de wetenschappers was er een duidelijk verband tussen een hoger gebruik van de pikante saus en de testosteronwaarden in het speeksel van de mannen. Met andere woorden: mannen met meer testosteron hielden van pikante voeding.

Hoeveel capsaïcine (het actieve bestanddeel in chilipepers) een man lekker vindt, wordt bijgevolg gelinkt aan zijn sociale dominantie, agressie en risicogedrag, aldus professor Laurent Begue. “Omgekeerd worden lage testosteronwaarden geassocieerd met loomheid en depressie.”

Deze resultaten liggen volgens Begue in dezelfde lijn als ander onderzoek dat een link aantoont tussen testosteron en financiële, seksuele en gedragsrisico’s. “In dit geval, wordt het toegepast op risico’s nemen met smaken”, klinkt het. “Het is ook mogelijk dat het regelmatig consumeren van pikante voeding bijdraagt aan verhoogde testosteronwaarden, hoewel dit enkel aangetoond is bij knaagdieren.”

Hoewel de correlatie met de pikante saus duidelijk was, blijft de achterliggende reden onduidelijk. “Een waaier aan factoren, zoals genetische, psychologische en sociale krachten, beïnvloeden de voorkeur en consumptie van voeding met capsaïcine”, aldus het onderzoek.

Volgens een ander onderzoek vinden vrouwen hun date een stuk aantrekkelijker als ze een pittige maaltijd bestellen, zoals een curry. Dat heeft allemaal te maken met de ingrediënten en de onbewuste associaties die we maken tussen maaltijden en emoties.
Voedsel kan dus effect hebben op jouw emoties. Zo kan een scherpe curry ervoor zorgen dat je iemand veel knapper of aantrekkelijker vindt, terwijl het eten van een ijsje volgens de onderzoekers het tegenovergestelde effect heeft.

In het onderzoek kregen groepen vrouwen pittig, zoet en flauw eten voorgeschoteld voordat ze werden gevraagd om foto’s van mannen te beoordelen op aantrekkelijkheid op een schaal van een tot negen. Vrouwen die net pittig voedsel achter de kiezen hadden, gaven een hogere beoordeling aan de mannen dan de andere vrouwen.

Door de onderzoekers wordt het verschijnsel ook wel ‘embodied cognition’ genoemd – het effect dat sensorische gevoelens kunnen hebben op de manier waarop we denken. Kortom: wat onze zintuigen zien, horen, ruiken, voelen en proeven heeft invloed op ons denken en doen. En dus ook of we iemand aantrekkelijker vinden of niet.

Dat klinkt ook logisch: als iemand bijvoorbeeld een lekker luchtje op heeft, kan het zijn dat je die persoon aantrekkelijker vindt. Zo werkt het dus ook met pittig eten.

Maar let op : er kunnen ook nadelen verbonden zijn aan pikant eten. Rode pepers bevatten capsaicine, de stof die verantwoordelijk is voor het pikante aspect. Capsaicine heeft duidelijk een invloed op ons maag- en darmsysteem, meer bepaald op het slijmvlies, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de darmen. Als we pikant eten, worden al die elementen extra geprikkeld en scheidt onze maag extra vocht af. Schadelijk is dat niet, maar door dat vocht krijgen we veel sneller diarree.’

 

Bronnen

https://nypost.com/2019/01/22/people-who-like-spicy-food-are-having-more-sex/

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/mannen-die-graag-pikant-eten-hebben-meer-testosteron~acfe20da/

https://www.viva.nl/sex-en-liefde/waarom-pittig-eten-heel-goed-is-liefdesleven/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/gmj28ap11

http://newsmonkey.be/article/26887

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!