Vrouwen zijn terughoudend om arts te bezoeken voor vaginale klachten

Taboe om over seks te praten
Weetjes over tepels
Merkinlight

Bron commons.wikimedia.org

Veel jonge vrouwen durven het woord ‘vagina’ niet hardop te zeggen en melden zich uit schaamte niet bij de huisarts met intieme klachten. Liever googelen deze vrouwen hun kwaaltjes, met het risico dat serieuze aandoeningen over het hoofd worden gezien.

Dat blijkt uit onderzoek van Overian Cancer Action onder 1000 Britse vrouwen.
Bijna de helft van de ondervraagden tussen de 18 en 24 jaar zegt bang te zijn voor intieme onderzoeken. Slechts 17% zou zich bij de huisarts melden met vaginale klachten. Ruim de helft van de vrouwen zou eerst even googelen of om raad vragen bij haar moeder.

Maar wat volgens de onderzoekers écht verontrustend is, is het feit dat twee derde van de ondervraagden het woord ‘vagina’ niet eens hardop durft te zeggen. Ter vergelijking; van de vrouwen boven de 55 durft slechts 11% dit woord niet in de mond te nemen en 68% zou bij vaginale problemen sowieso meteen een afspraak bij de huisarts maken.

“De terughoudendheid van jonge vrouwen om een arts te bezoeken baart ons zorgen, hetzelfde geldt voor het googelen van klachten. Dat is géén vervanging van goede medische hulp”, benadrukt een woordvoerder van Overian Cancer Action. “Het is belangrijk dat vrouwen praten over íeder gezondheidsprobleem en zich comfortabel voelen tijdens een bezoek aan hun arts. Het woord ‘vagina’ hardop zeggen, doet niemand kwaad.

Het vermijden van dit woord wel. Het risico is groot dat zo symptomen van een eventueel ernstige ziekte over het hoofd worden gezien. We willen niemand bang maken, maar het is belangrijk je hier bewust van te zijn.”

Bronnen

http://www.telegraaf.nl/gezondheid/24387866/__Waarom_we_vaker__vagina__moeten_zeggen__.html

http://www.telegraph.co.uk/women/womens-health/11807083/Ovarian-cancer-Sex-vagina-and-orgasm-feats-put-women-off-seeing-GP.html?placement=CB2

http://metro.co.uk/2015/08/18/being-too-embarrassed-to-say-vagina-is-putting-young-womens-health-at-risk-5348263/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge