Boete voor klanten prostituees Frankrijk

Gemiddelde seks duurt 5 1/2 minuut
Ook besneden goede seks

ivanovgood (CC0), Pixabay

Prostitutie is legaal in Frankrijk, maar pooierschap en in het openbaar tippelen zijn wel strafbaar. Mannen die prostituees bezoeken riskeren in Frankrijk 1.500 euro boete.

Met die wet wil Frankrijk de uitbuiting van vrouwen en mensenhandel terugdringen. Het land wil niet zo tolerant zijn als Nederland, waar prostituee – onder voorwaarden – een eerzaam beroep is. Het Nederlands beleid omtrent prostitutie is mislukt, vinden de Fransen.

Maar de prostituees zélf zijn tegen de wet. Niet alleen omdat ze klanten dreigen te verliezen. Ze zijn vooral bang dat de wet hen helemaal in de illegaliteit dringt. Klanten van prostituees kunnen een boete van 1.500 euro krijgen voor het ‘kopen’ van seks. Recidivisten riskeren een boete van 3.750 euro. De prostituees zelf kunnen in de toekomst niet meer vervolgd worden. Hoewel prostitutie in Frankrijk toegelaten is, riskeerden prostituees wel boetes en celstraffen voor tippelen.

De aanvankelijke beslissing om niet langer prostituees maar hun klanten te beboeten kwam er in navolging van een Zweedse wet uit 1999 die het kopen van seks strafbaar stelde maar niet het verkopen van seks. De argumentatie daarvoor luidde dat dit netwerken van mensenhandel zou dwarsbomen. Volgens een rapport van de Zweedse overheid zorgde de wet voor een aanzienlijke daling van het aantal prostituees. Het effect van de wet staat echter ter discussie omdat heel wat prostituees niet meer op straat werken maar op het internet hun diensten aanbieden.


Frankrijk telt naar schatting 30.000 sekswerkers. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komen de meeste prostituees uit Oost-Europese landen, Afrika, China en Zuid-Amerika.

 

Frankrijk heeft zich laten inspireren door Zweden. Al bijna 15 jaar is het daar verboden om te betalen voor seks. De straatprostitutie zou er zijn afgenomen met 50 procent. Nederland wordt in de Franse politiek afgedaan als het voorbeeld van hoe het níet moet.

Maar de Franse prostituees zijn tegen de nieuwe wet. “Het leidt alleen maar tot meer repressie, tot een hardere aanpak”, zegt Strass-voorzitster Morgane Merteuil. “En daardoor zullen de vrouwen die het hardst hulp nodig hebben juist steeds minder hulp krijgen.” De belangenvereniging is bang dat prostituees straks, om hun klanten te ‘beschermen’ tegen de politie, zullen uitwijken naar afgelegen en obscure locaties. En daar is er alleen nog ‘toezicht’ van een pooier, terwijl hulpverleners er zullen afhaken.

Organisaties die met prostituees werken, zoals Dokters van de Wereld, hebben er al voor gewaarschuwd dat het bestraffen van klanten prostitutie in de clandestiniteit zal duwen, waardoor prostituees een groter risico lopen op mishandeling en uitbuiting.

Een groep bekende journalisten, auteurs, artiesten en professionals kwamen ook in opstand tegen de wet met het manifest ‘Touche pas à ma pute’ (blijf van mijn hoer), waarin ze pleiten dat “iedereen het recht heeft om zijn charmes vrij te verkopen.”

“Zonder klanten zou er geen prostitutie zijn, dat spreekt voor zich. Maar we weten ook dat er altijd klanten zullen zijn voor prostitutie”, schreef Maud Olivier, een socialistisch parlementslid.

 

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/3805/Buitenland/video/detail/2669135/Franse-hoerenlopers-riskeren-boete.dhtml

http://www.demorgen.be/buitenland/hoerenloper-of-prostituee-beboeten-politiek-frankrijk-raakt-er-niet-uit-b26f4df6/

http://www.demorgen.be/buitenland/franse-hoerenlopers-riskeren-boete-van-1-500-euro-b1e90028/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge