Maak van sekswerk een erkend beroep

Seks en handicap : seks een recht voor iedereen?
Waarom (sommige) mannen penisfoto's naar vrouwen sturen? Dickpic's

Jong VLD pleit voor de decriminalisering van sekswerk. Zo kan het als beroep erkend

woman, sexy, female

dholl (CC0), Pixabay

worden. Mensen in de sector krijgen daardoor eindelijk een volwaardig sociaal statuut. Dat geeft hen een betere bescherming en zorgt ervoor dat sekswerk uit de illegale sfeer blijft. Bovendien levert het extra inkomsten op, die mee het begrotingsgat helpen dichtrijden. Prostitutie legaal maken kan immers tot 200 miljoen euro aan nieuwe begrotingsinkomsten opleveren.

Onze samenleving neemt een zeer dubbelzinnige houding aan wanneer het over sekswerk gaat. Prostitutie zelf is niet strafbaar. De exploitatie ervan echter wel. Op vele plaatsen is er een gedoogbeleid en pikken lokale overheden een graantje van de inkomsten mee. Toch blijft sekswerk in de schemerzone van illegaliteit steken. Dat vormt de ideale voedingsbodem voor allerlei vormen van criminaliteit, zoals mensenhandel en uitbuiting.

Een volwaardig sociaal statuut voor sekswerkers is daarom nodig. Vele prostitués werken nu in het zwart of als schijnzelfstandige, met weinig tot geen sociale bescherming. Een erkenning van hun beroep zorgt dat ze volwaardig kunnen bijdragen aan de samenleving en schept nieuwe werkgelegenheid. Voorbeelden in het buitenland tonen dat het kan. In Nieuw-Zeeland en Duitsland bijvoorbeeld is sekswerk al ruim een decennia lang gelegaliseerd. Ook organisaties als Amnesty International roepen om op prostitutie uit de illegaliteit te halen.

Voorzitter van Jong VLD Maurits Vande Reyde vindt dat onze samenleving een “zeer dubbelzinnige” houding aanneemt als het over sekswerkt gaat. “Prostitutie zelf is niet strafbaar. De exploitatie ervan echter wel. Op vele plaatsen is er een gedoogbeleid en pikken lokale overheden een graantje van de inkomsten mee. Toch blijft sekswerk in de schemerzone van illegaliteit steken. Dat vormt de ideale voedingsbodem voor allerlei vormen van criminaliteit, zoals mensenhandel en uitbuiting”, weet hij.

“Een volwaardig sociaal statuut voor sekswerkers is daarom nodig.” zegt Vande Reyde. “Vele prostitués werken nu in het zwart of als schijnzelfstandige, met weinig tot geen sociale bescherming. Een erkenning van hun beroep zorgt dat ze volwaardig kunnen bijdragen aan de samenleving en schept nieuwe werkgelegenheid. Voorbeelden in het buitenland tonen dat het kan. In Nieuw-Zeeland en Duitsland bijvoorbeeld is sekswerk al ruim een decennia lang gelegaliseerd. Ook organisaties als Amnesty International roepen om op prostitutie uit de illegaliteit te halen.”

“Als banen scheppen en mensen aan het werk krijgen het doel is van de federale regering, dan is het decriminaliseren van sekswerk één van de meest simpele en doeltreffende maatregelen.” besluit Vande Reyde.

Bronnen

http://www.jongvld.be/2016/10/07/legaliseer-sekswerk/

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20161007_02506637/haal-sekswerk-uit-de-criminaliteit?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=hbvl&utm_content=article&utm_campaign=seeding

http://www.demorgen.be/politiek/gat-in-de-begroting-legaliseer-prostitutie-b4cf650d/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge