Mannen en prostitutie

Tienerpooiers in Vlaanderen
"Pornosite" voor slachtoffers van seksueel misbruik

Prostitutie is zo oud als de mensheid. Maar mannen die naar prostituees gaan, praten daar

Photo by Ava Sol

niet graag openlijk over.

83 klanten waren bereid om te spreken over de redenen waarom ze naar de hoerenbuurten in Gent, Antwerpen of Brussel gingen voor een masterproef aan de universiteit van Gent. Studente criminologie Kim Karamanlis (22) vertelt in Het Nieuwsblad dat ze erg verrast was door hun antwoorden: “Veel van die mannen hebben een relatie en schamen zich voor het feit dat ze betalen voor seks.”

Velen hebben een relatie, nagenoeg allemaal tonen ze respect voor vrouwen en ze schamen zich om over hun prostitutiebezoek te spreken met vrienden. De 22-jarige studente criminologie Kim Karamanlis dook onder in hoerenbuurten in Antwerpen, Gent en Brussel. ­Conclusie: “Klanten van prostituees zijn vaak opvallend normale mensen.”

Ze vond 83 klanten van prostituees bereid een vragenlijst in te vullen. “Een uitdaging”, zegt ze, “waar ik met een klein hartje aan begon. Maar de bereidheid te praten bleek groter dan ­verwacht.”

De studente deelde flyers uit in de hoerenbuurten en ze liet ­advertenties plaatsen op gespecialiseerde websites. Zes ondervraagden bleken uiteindelijk ­bereid tot een diepte-interview.

“Ik heb hen heel open gevraagd waarom zij betalen voor seks. Kort gezegd komt het hierop neer: de meeste klanten hebben een vaste relatie. Ze zeggen dat ze hun vrouw graag zien, maar tegelijk zijn ze ontevreden over de seks binnen hun relatie. Vaak hebben ze een vaste partner waar ze van houden, maar zijn ze om de een of andere reden ontevreden over de seks binnen hun relatie. Met een bezoek aan een prostituee willigen ze hun seksuele behoeften in.”Eén iemand zei dat de seks bij de prostituee beter was dan thuis. Vrijgezellen zien betaalde seks vooral als een makkelijke ­manier om intiem te zijn. ”

Vrijgezellen zien het vaak als een vorm van ‘makkelijke seks’. De mannen praten er ook niet graag over met hun vrienden, ze houden hun bezoekjes liever geheim”.

“Heel weinig mannen doen dit om op te scheppen”, zegt Karamanlis. “Integendeel: ze ­schamen zich en houden het ­geheim.”

Volgens Dominique Boels, ­promotor van de masterproef, is het inderdaad opvallend hoeveel mannen om gewone redenen een prostituee bezoeken. “Ze hebben doorgaans geen ­negatieve intenties.”

Strafbaar

Nochtans is onder meer in Zweden en Frankrijk betalen voor seks strafbaar. Prostitutie is altijd een vorm van geweld, is de redenering. “Als iets in volle overeenstemming gebeurt, ­begrijp ik niet waarom het strafbaar moet zijn”, zegt Karamanlis. “Het lijkt mij veel beter met strengere controles geweld of uitbuiting uit te sluiten.”

Klanten van prostituees vormen een interessant aanspreekpunt voor politie, gerecht of hulpverleners om onvrijwillige prostitutie op te sporen, aldus Boels. Een mogelijkheid die ­onvoldoende wordt benut. “Vaste klanten geven aan dat er signalen zijn zoals lage prijzen of grote onverschilligheid die ze wel degelijk opmerken. Ze zijn ­bereid de hulpdiensten daarover te tippen.”

 

Bronnen

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160626_02358205

http://www.demorgen.be/binnenland/-hoerenlopers-zijn-opvallend-normale-mensen-bcba0d75/

http://seks.blog.nl/onderzoek/2016/06/27/welke-mannen-gaan-er-naar-de-hoeren-en-welke-niet

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge