Tika geeft sekszorg aan personen met een handicap

Seksuele gezondheid verdient een plaats in de eindtermen
Noorse stad bant reclame met halfnaakte modellen
tika

Copyright Sofie van de Calseijde Tika

Seksuele dienstverlening is seksueel contact met een gespecialiseerde dienstverlener, tegen betaling. Dit kan een man of een vrouw zijn. Als je als persoon met een handicap geen lief hebt, kan je op die manier toch seks hebben. De dienstverlening maakt deel uit van sekszorg.

Sekszorg kan ook bestaan uit leren masturberen, erotische massage of het leren gebruiken van seksuele hulpmiddelen en speeltjes.

Tika Stardust is sekswerker in de zorg. Ze deelt het bed met gehandicapten en ongeneeslijk zieken. “Het gaat niet altijd om seks. Soms willen ze gewoon dat ik bij ze kom liggen en mijn arm om hen heen sla.”

Voorheen werkte Tika met lichamelijk gehandicapten. “Daar merkte ik dat veel mensen behoefde hadden aan lichamelijk contact. Intimiteit en seksualiteit was daar echt een punt, maar ik kon hen daar, als maatschappelijk werkster, niet bij helpen.”
Inmiddels werkt Tika, haar echte voornaam, al 14 jaar als seksueel verzorgende. …

“Er zijn mensen die zichzelf niet intiem kunnen aanraken, dat is schrijnend. Dat ik hen daarbij kan helpen betekent veel. Het is ook een vorm van zorgen. Het gaat niet alleen om het fysieke contact. Soms doe ik een boodschap, help ik ze met dagelijkse dingen of geef ik ze eten en drinken.”

Tika noemt het zelf ‘sociaal erotische dienstverlening’. “Van handjes vasthouden tot seks. Dat is niet de seks zoals gezonde mensen dat hebben. Twee mensen die daadwerkelijk een geslachtsdaad doen komt weinig voor. Vaak gaat dat simpelweg niet. Door de handicap of het medicijngebruik.”

“Ze willen gewoon intimiteit, samen in bed kroelen of een arm om zich heen. Dat een lichaam zich geborgen voelt tegen een ander lichaam. Dat is vaak gevoelsmatig het belangrijkste voor de ander. Ik vind dat hartstikke mooi. Lichamelijk en verstandelijk beperkten, mensen met niet aangeboren hersenletsel, een psychiatrische aandoening, chronisch zieken… Ik heb alles voorbij zien komen.”
Er zit ook een keerzijde aan haar werk. “Ik heb wel eens meegemaakt dat een ongeneeslijk zieke klant plotseling overleed waar ik bij was. Je houdt in je achterhoofd dat je intieme relaties opbouwt met mensen die ernstig ziek zijn, maar het blijft zwaar.”

“Het lijkt wel alsof je ineens aseksueel bent.” Michèle Van Overstraeten (59) kwam na een mislukte operatie aan een hersentumor in een rolstoel terecht. Ze moest opnieuw leren praten en bewegen, maar van seksuele revalidatie was geen sprake. “Nochtans hebben mensen met een handicap ook nood aan seksualiteit. Ook ik wilde een vrouw zijn, met alles erop en eraan.”

Meer info voor België : www.aditivzw.be

Seksualiteit bij mensen met een beperking en ouderen is jammer genoeg voor velen in de samenleving nog steeds een taboe. Aditi wil samen met mensen met een handicap en ouderen en met zorgprofessionelen het maatschappelijk debat sturen zodat het bewustzijn groeit dat ook zij (net zoals mensen zonder beperking) seksuele gevoelens, verlangens en noden hebben. Samen streven we naar de ondersteuning van het recht op intimiteit en seksualiteit van deze kwetsbare groepen in de samenleving.

Bronnen en volledige artikel op

https://vrouw.nl/verhalen_achter_het_nieuws/32162/tika_biedt_sekszorg_aan_gehandicapten

https://www.demorgen.be/interviewreportage/zo-fundamenteel-is-sekszorg-voor-andersvaliden-b3b74f8f/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge