Acht signalen dat je jezelf niet emotioneel goed voelt in je relatie

Het perfecte huwelijk bestaat niet
Grote man maakt vrouw gelukkiger
worrieds

Photo credit: spaceodissey via Foter.com / CC BY

Emotionele veiligheid is iets anders dan psychische of fysieke veiligheid, maar evenzo een belangrijk gegeven in een relatie.  Emotionele veiligheid moet prioritair worden in elk debat over relationele stabiliteit.  Als je je niet emotioneel op je gemak voelt in je relatie, zal elk ander aspect van het partnerschap gestoord zijn, vooral de eerlijke communicatie.

Er zijn acht signalen dat je je niet veilig voelt in je relatie

1.Je hebt schrik om je gedachten te uiten.  Dit is niet zo omdat je je fysiek bedreigd voelt, maar omdat je kritiek en conflicten vreest. Als je niet eerlijk mag zijn, zonder een emotionele prijs te moeten betalen, is dit niet gezond.  In een gezonde relatie, is eerlijkheid omtrent gevoelens en meningen van essentieel belang

2. Je gaat akkoord met dingen waarmee je niet akkoord zou moeten gaan.  Als je akkoord gaat met dingen die je onfair beschouwt, cijfer je jezelf onterecht weg. Dingen blijven accepteren die je eigenlijk niet wenst, alleen maar om de relatie in stand te houden, is niet gezond.

3. Je hebt geen sterke, positieve gevoelens meer naar je partner. Als je nadenkt over je relatie met je partner, hoe voel je je dan? Als gevoelens van wrok of haat of lege gevoelens naar boven komen, zit er iets fout.  Misschien ben je zo vaak gekwetst geweest dat er geen vertrouwen en liefde meer is? In een gezonde emotionele relatie denk je op een positieve manier over je partner. Je gelukkig, gewaardeerd en in liefde omarmd voelen zou het gevoel moeten zijn.

4. Je houdt geheimen voor je. Het is niet gezond als je dingen bewust verzwijgt om de relatie niet in gevaar te brengen.  Je gewoonten, je activiteiten, je hele leven mag geen geheimen in houden naar je partner toe, anders ben je op een gevaarlijk pad.  Als je niet alles van je leven kan delen met je partner uit angst voor die partner of bedreiging van de relatie, dan is er een probleem.

5. Je hebt de neiging om achterdochtig te zijn en te snuffelen. Als je voortdurend zit te snuffelen in de spullen, agenda, emails, contacten van je partner zonder dat die dat weet,  is er geen wederzijds vertrouwen. Je kan een goede reden hebben om je partner niet te vertrouwen, maar dan moet je dit gevoel openlijk kunnen uitspreken. Als je in het geheim je partner zijn/haar leven moet achterhalen is er geen vertrouwen meer.  Dan voel je je niet veilig meer.

6. Je komt op niet veel punten meer overeen.  Het is normaal dat er meningsverschillen zijn en het is zelfs niet gezond als beide partners altijd over alles het eens zijn en geen eigen mening meer hebben. Maar er moeten voldoende punten zijn waar je wel overeenkomt, anders is er voortdurend conflict over banale dingen : waar gaan wonen, waar op vakantie, hoe het geld uitgeven, hoe de kinderen opvoeden, waar te gaan om te eten,… sommige koppels kunnen moeilijk overeenkomen zonder grote ruzie. Gezonde koppels spenderen niet te veel tijd aan het discussiëren over beslissingen.  Ze praten respectvol over dingen en nemen in overleg beslissingen, waarbij het beiden geven en nemen is.

7. Geen liefdesleven, geen seksleven. Passie, seks, plezier, intimiteit zijn de typische eigenschappen van verliefd zijn.  Hoe is je eigen passie? Heb je nog plezier in seks, in strelen, in stoeien, in lichamelijk samenzijn? Respecteer je de behoeften en de grenzen van je partner. Als dat niet kan, is er ook geen emotionele stabiliteit om een goede relatie te hebben.

8. Je voelt je alleen in je relatie. Je bent in een relatie maar je hebt constant het gevoel, dat je alleen bent ook al ben je samen.  Maar soms gaat men zich terugtrekken om zich emotioneel niet te laten kwetsen. Als je op jezelf blijft, voel je je veilig. Maar dit is niet gezond.  In een relatie ben je met twee, niet twee aparte individuen. Durf dit openlijk met elkaar bespreken.

Wat moet je doen als je emotionele onveiligheid ervaart in je relatie?  Het allerbelangrijkste is dat je dit naar elkaar durft uitspreken. Je mag de discussie hierover niet uit de weg gaan, want dan maak je het alleen nog maar erger.

Bronnen

http://blogs.psychcentral.com/nlp/2015/12/8-signs-you-dont-feel-emotionally-safe-in-your-relationship/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge