Hoe gebeurt de selectie bij online dating

Vagina's bekijken is positief voor zelfbeeld vrouw
Soorten piemels


Wanneer je online gaat daten bijvoorbeeld in Tinder, wat bepaalt dan waarom je naar links veegt of naar rechts bij een bepaalde persoon.

Free-Photos (CC0), Pixabay

Nog niet zo lang geleden gebeurde dating live en was het niet gebaseerd op onderzoeksgegevens. Mensen kozen hun romantische partners door middel van de aanbevelingen van vrienden, familie, of zelfs in reële ontmoetingssituaties in het uitgangsleven.   Maar dat is aan het veranderen. Volgens het Pew Research Center,  geeft momenteel 5% van de Amerikanen in een toegewijde romantische relatie aan dat ze hun partner ontmoet hebben via een online dating site.

Die 30 miljoen mensen hebben miljarden stukjes data gegenereerd. En omdat de meeste dating sites gebruikers vragen om toestemming te geven dat hun gegevens worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden, heeft deze online hofmakerij tot heel wat bruikbare interessante informatie geleid inzake hoe mensen elkaar kiezen.

Een team onder leiding van Elizabeth Bruch, een socioloog aan de Universiteit van Michigan, Ann Arbor onderzocht al deze gegevens. Omwille van de geheimhoudingsverklaring  konden de onderzoekers niet de exacte bron van hun gegevens onthullen maar ze geven aan dat ze willekeurig 1.855 mensen selecteerden, allen gevestigd in New York Stad. Naast foto’s bevatte elk gebruikersprofiel een aantal persoonlijke gegevens zoals leeftijd, lengte, gewicht, opleiding, burgerlijke staat, aantal kinderen, roken en drinkgewoonten bevatten. De dataset bevatte 1,1 miljoen interacties tussen de gebruikers. De vraag was dan wat buiten het uiterlijk van iemand van elk van deze factoren van belang is voor de selectie van een partner?

Een complicatie is dat online daters niet  slechts één kandidaat kiezen en niet in één stap een voorkeurpartner kiezen, maar meerdere in een serie: Ten eerste, de mensen banen hun weg door te vegen doorheen de profielen en beslissen welke ze onmiddellijk verwijderen of wie ze nauwkeuriger willen bekijken. Dan komt de keuze om een persoon een bericht te sturen of te antwoorden op een bericht van iemand. En natuurlijk, de laatste, cruciale beslissing, die meestal niet door het systeem wordt geregistreerd  : de vraag of de persoon te ontmoeten in de echte wereld. Bruch’s team bedacht een statistisch model dat de “beslissing regels”van de  mensen volgden tijdens de eerste twee stappen.

Bruch en haar team  verdeelden hen in twee grote categorieën, “deal breakers ‘en’ deal makers”. Bruch vroeg zich af: Is dating een soort van systeem als een sollicitatiegesprek, waarbij de persoon met de beste combinatie van positieve factoren wint? Of is het meer als een survivor-stijl reality show, waar de deelnemers worden geplukt met uitsluiting van tekortkomingen?

Als het gaat om de vroege fase van dating,  lijkt het allemaal over deal breakers te gaan.  Wanneer een profiel geen foto omvatte, was er zowel bij mannen als vrouwen 20 keer minder kans dat men nog naar de rest van het profiel ging kijken.  Roken was ook een grote deal breaker waarbij de kans om geselecteerd te worden tien keer daalde. Vervolgens bleek de grootste afknapper de leeftijd, althans voor vrouwen. Vrouwen hadden over het algemeen 400 keer minder kans om het profiel doorbladerd te zien van een man die jonger was dan henzelf.  Maar dat veranderde met de leeftijd. Misschien niet verwonderlijk omdat  mannen vanaf 40 jaar de neiging hebben om meer geïnteresseerd te zijn in jongere vrouwen.

Ook andere verschillen tussen de seksen waren van belang. Vrouwen zochten naar partners die groter waren dan henzelf, terwijl mannen naar kleinere partners zochten.  Waar mannen ongeveer 17 centimeter groter waren dan de vrouw was de vrouw ongeveer 10 keer meer geneigd  om het profiel van de man te bekijken terwijl de man ongeveer drie keer meer kans had om het hare te doorbladeren. Als het ging om het lichaamsgewicht waren mannen minder geneigd om het profiel van een vrouw te doorbladeren als ze zwaarlijvig tot dik/mollig waren, terwijl vrouwen minder afkeer toonden om mannen te bekijken die zwaarlijvig waren.  Die patronen bleven aangehouden bij de tweede stap maar met kleinere effecten.

Uit het onderzoek bleek ook weer opnieuw dat de grootste factor om al dan niet gekozen te worden het uiterlijk was. De andere kenmerken ivm persoonlijkheid speelden amper een rol om al dan niet gekozen te worden voor een volgende stap in het ontmoeten.  Bij de eerste stap was het voldoende aantrekkelijk er uit zien de eerste en belangrijkste factor om gekozen te worden, bij de tweede stap gewicht, lengte en roken.  Vermoedelijk zullen andere factoren bij een reële ontmoeting een belangrijkere rol spelen.

Mythes over internetdating. Aritikel in Margriet Lees hier verder

Bronnen

http://www.sciencemag.org/news/2016/09/these-are-top-deal-breakers-online-dating-according-sociologists

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge