Bestaat de ene ware liefde wel echt?

Student onterecht beschuldigd van verkrachting
Ervaringen met BDSM en groepsseks onder vrienden

Image by G. Gielen

Als het gaat om relaties, hebben veel mensen de indruk dat er maar één ‘juiste’ persoon voor hen is – een zogenaamde ‘soulmate’ of perfecte partner. Met andere woorden, velen van ons willen iemand die alles tegelijkertijd kan zijn: je beste vriend, een gepassioneerde liefhebber en de persoon die nu en voor altijd aan al je behoeften kan voldoen.

In onze maatschappij worden wij door veel zaken gegijzeld. Wij zijn continu op zoek naar de verwerkelijking van idealen. Vrouwen worden bijvoorbeeld gegijzeld door schoonheidsidealen zoals eeuwig jong, mannen door de gespierde variant daarvan. De bonus van deze gijzeling is zelfvertrouwen en aanzien. Ook in de liefde worden mannen en vrouwen gegijzeld door een idee. De idee van het mogelijk bestaan van de ware levenspartner. De man of vrouw waar je nooit een vraagteken bij plaatst. Iemand die perfect bij jou past, die jou de rest van jouw leven op elk gebied zal betoveren. De ultieme klik. Jouw zevende hemel. Jouw liefde van je leven.

Het komt zeker voor dat er stellen zijn die oprecht kunnen zeggen dat ze in elkaar de ware hebben getroffen. Dan bedoelen ze dat ze een partner hebben gevonden waar ze het uitstekend mee kunnen vinden. En zij blijven zonder problemen een leven lang bij elkaar. Maar in Nederland is het echtscheidingspercentage inmiddels beland op ruim 35%.

Er is ook de paradox: in tijden van angst en onzekerheid hebben we meer dan ooit behoefte aan een liefdevolle en loyale partner. Maar tegelijkertijd bestaat de angst om ons te binden en ons open te stellen. En zodra we toch een maatje in ons leven hebben toegelaten, worden we bang om hem of haar weer kwijt te raken. Het lijkt of er geen einde komt aan de angstspiraal.

Over het bestaan van de ware (ook wel soulmate genoemd) kun je dezelfde discussies hebben als over God en zijn onzichtbare engelen. Romantische zielen geloven er graag in, nuchtere geesten zouden het graag willen, maar vinden de bewijzen ervoor nogal magertjes.

‘De ware tegenkomen’ lijkt vooral een subjectief gevoel te zijn. Vraag maar eens aan mensen die hem of haar zijn tegengekomen hoe ze dat nu eigenlijk weten en je hoort vaak een cirkelredenering als: ‘Tja, dat weet je gewoon, daar hoef ik niet over te twijfelen.’  De meeste mensen, zelfs als ze stapelverliefd zijn, voelen helaas niet de connectie, herkenning of intimiteit die past bij de ware.

Hoewel het geloven in ‘die ene’ een erg populaire manier is om over relaties na te denken, vinden sekstherapeuten het niet erg gezond. Zoals therapeut Perel in de onderstaande video uitlegt, is deze mindset er een die ons een leven lang frustratie en teleurstelling bijbrengt omdat de realiteit is dat er waarschijnlijk niet één speciaal iemand is die ons alles kan geven waarnaar we op zoek zijn .

Perel suggereert dat we uiteindelijk waarschijnlijk gelukkiger zijn als we een meer pragmatische en minder geromantiseerde benadering van daten en relaties aannemen. Bekijk de volledige video voor meer informatie.

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2017/12/15/a-sex-therapist-on-why-you-shouldnt-get-hung-up-on-finding-the-one

http://www.opiniestukken.nl/opiniestukken/artikel/1033/In-de-liefde-bestaat-de-ware-niet

https://www.demorgen.be/dmselect/waarom-het-vandaag-zo-moeilijk-is-om-een-duurzame-relatie-aan-te-gaan-bfb67766/

http://www.psychologisch.nu/marcelino/bestaat-de-ware-heeft-iedereen-een-soulmate

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge