Beste manier om relatie te verbreken volgens onderzoek

Ook vaders lopen risico op depressie na bevalling
Vrouwen zijn niet zo egoïstisch als mannen

Bij het aangaan van een relatie is men dolverliefd maar na een tijdje komen er conflicten en op een bepaald ogenblik barst de bom en wil men uit elkaar gaan.

ArmOrozco (CC0), Pixabay

Nochtans is het vaak niet gemakkelijk om met je partner te breken. Volgens onderzoek zouden er wel manieren zijn om het vervelende nieuws goed over te brengen, althans dat beweert de Brigham Young-universiteit in het Amerikaanse Utah.

Een team onderzoekers legde 145 mensen verschillende hypothetische scenario’s voor van hoe een liefdesrelatie zou kunnen stoppen. De proefpersonen kregen de opdracht de manier waarop de boodschap werd overgebracht te evalueren op basis van duidelijkheid, eerlijkheid, vastberadenheid, redelijkheid en efficiëntie. Ze moesten ook aangeven hoe ze zelf het liefst het slechte nieuws van een breuk zouden willen horen.

De meeste mensen gaven de voorkeur aan een directe en duidelijke boodschap omtrent de liefdesbreuk. Volgens het grootste deel van de proefpersonen heeft het geen enkele zin om rond de pot te blijven draaien. Zomaar zeggen dat men de ander dumpt is iets te radicaal, maar een zinnetje “we moeten eens praten” is goed, aldus hoofdonderzoeker Alan Manning. De andere partij krijgt dan een paar seconden om zich voor te bereiden op het slechte bericht.

De wetenschappers geven aan dat een directe aanpak het beste is op relationeel vlak. Het onderzoek vertelt verder dat slecht nieuws ook op medisch vlak meestal geen emotionele buffer nodig heeft. Als je een ernstige diagnose krijgt zoals die van kanker, willen de meesten ook niet dat de dokter dat omfloerst vertelt. Als je huis aan het afbranden is, wil je dat ook onmiddellijk weten om direct actie te kunnen ondernemen.

Bronnen

http://www.hbvl.be/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge