Breekpunten in relaties

Minder seks als gevolg van de klimaatsverandering
Deense asielzoekers moeten verplicht sekscursussen volgen omtrent wederzijdse toestemming tot hebben van seks

Vreemdgaan is in veel gevallen de doodsteek voor een relatie, maar het is lang niet de

Photo by Alexander Krivitskiy

enige reden waarom mensen uit elkaar gaan.

Zowel mannen als vrouwen vinden slordigheid, luiheid en een veeleisend karakter bij hun partner dooddoeners in een relatie.

Rondslingerende sokken en handdoeken niet opvouwen als ze van de waslijn komen… We knappen het meest af op slordigheid. Maar ook luiheid, een onfris giecheltje en veeleisendheid zijn funest in een relatie.

Wetenschappers uit de Verenigde Staten, Australië en Singapore hebben onderzoek gedaan naar breekpunten in relaties.

Na zes studies waarbij meer dan 6.500 proefpersonen in de leeftijd tussen 21 en 76 jaar zijn ondervraagd, is een lijst opgesteld van onwenselijke, persoonlijke eigenschappen in potentiële partners.

Breekpunten in lange relaties zijn woede-problemen, polygamie, wantrouwen, als de partner al is getrouwd en als de partner gezondheidsproblemen heeft zoals een geslachtsziekte. Maar ook liegen, slechte communicatie, koppigheid, vitten over kleine dingen, respect en jaloezie scoren hoog.

Bij kortstondige relaties is de volgorde wat anders. Op de eerste plaats staan gezondheidsproblemen, gevolgd door stank, slechte hygiëne, als de partner al is getrouwd en woede-problemen.

Mensen die op zoek zijn naar een relatie concentreren zich vooral op het vermijden van negatieve eigenschappen en niet zozeer op positieve kwaliteiten van de nieuwe partner.

“Het ontmoeten van de perfecte partner heeft niet de grootste prioriteit, het is het vermijden van de foute partner”, legt Peter Jonason van de Universiteit van Sydney uit in een persverklaring over het onderzoek. Het voorkomen van een romantische misser is volgens de onderzoeker een grote zorg voor met name vrijgezelle vrouwen en mensen in een relatie.

“Dit is omdat vrouwen sociaal en biologisch meer riskeren dan mannen als ze een romantische of seksuele relatie aangaan en de manier waarop vrouwen beslissingen maken is vaak rigoureuzer om zichzelf te beschermen van risico’s.”

Mensen met een relatie die een alternatieve partner op het oog hebben, zijn volgens de wetenschapper “nog voorzichtiger” omdat ze meer te verliezen hebben.
Evolutie

Verder blijkt uit de studie dat de keuze voor een partner in de loop der jaren is geëvolueerd.

“Wat onze studie aantoont is dat de kenmerken van een slechte partner zijn geëvolueerd tot saillante en belangrijke kenmerken zeker in de eerste fase van de relatie”, aldus Jonason.

Eerder onderzoek toonde volgens Jonason aan dat mannen vooral fysiek aantrekkelijke vrouwen zochten, omdat het iets zegt over gezondheid en vruchtbaarheid. Vrouwen zochten hun partners uit op sociale status.

Nieuwe partners
Mensen die op zoek zijn naar een relatie concentreren zich vooral op het vermijden van negatieve eigenschappen en letten minder op de positieve kwaliteiten van de nieuwe lover. “Het ontmoeten van de perfecte partner heeft niet de grootste prioriteit, dat is het vermijden van de foute partner”, legt Peter Jonason van de Universiteit van Sydney uit in een persverklaring over het onderzoek.

Volgens de onderzoekers zijn met name vrouwen bang voor een romantische misser. “Dit is omdat vrouwen sociaal en biologisch meer riskeren dan mannen als ze een romantische of sexuele relatie aangaan. Maar ook de manier waarop vrouwen beslissingen maken is vaak rigoureuzer om zichzelf te beschermen voor risico’s.”

Samengevat

In langdurige relaties

  • Woede-problemen
  • Polygamie
  • Wantrouwen
  • Een relatie met een getrouwde partner
  • Gezondheidsproblemen bij de ander zoals een geslachtsziekte

In korte relaties

  • Gezondheidsproblemen
  • Vieze geurtjes
  • Slechte hygiëne
  • Woede-aanvallen
  • Een relatie met een getrouwde partner

Bronnen

www.westernsydney.edu.au/newscentre/news_centre/more_news_stories/relationship_dealbreakers-_traits_people_avoid_in_potential_mates

http://www.nu.nl/werk-en-prive/4159922/vieze-lichaamsgeur-en-slordigheid-onaantrekkelijk-in-levenspartners.html

https://www.goedgevoel.be/happy-spring/7-dingen-die-even-erg-zijn-als-overspel~a287a097

https://www.libelle.nl/mensen/actueel/nieuws/afknappers-in-een-relatie/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge