Breuk met vriendin is voor vrouw soms erger dan breuk met partner

Werkloze man doet meer huishoudelijk werk
Virtueel afstandsknuffelen de toekomst?

Mannen hebben vaak veel vrienden maar de vriendschap is minder intens. Vrouwen

workplace, team, business meeting

Free-Photos (CC0), Pixabay

daarentegen hebben veel hechtere vriendschappen, en het zijn vriendinnen voor het leven, tot er iets fout gaat. Wat als de vriendschap verandert..?

Welke vrouw heeft het niet een keer meegemaakt? Een vriendschap die op een gegeven moment nog maar van één kant kwam, of een altijd negatieve vriendin. Of een vriendin die in plaats van blij voor je is als je een nieuwe baan of vriend hebt, jaloerse steken gaat uitdelen.Een relatie die stukloopt, is natuurlijk altijd erg zwaar. Maar volgens onderzoek komt het voor sommige vrouwen nog harder aan dat een vriendin breekt dan dat de partner breekt, hoewel het wellicht om een heel andere dimensie van verdriet gaat.  Het heeft ook te maken met een andere manier van bekijken van de breuk. Bij een liefdesrelatie heeft iedereen compassie maar bij een breuk in een innige vriendschapsrelatie wordt dit niet echt ernstig genomen.

Als je gedumpt wordt, is er een bepaald scenario. Een soort van script. De maatschappij heeft je in tal van liedjes en films al uitgelegd hoe het precies verloopt en wat je het beste doet. Er zijn psychologen die gespecialiseerd zijn in liefdesverdriet. Het is pijnlijk en hartverscheurend, maar normaal.

Het probleem met vriendschappen die abrupt verbroken worden, is dat er veel minder begrip is. Gemeenschappelijke vrienden vinden vaak dat je overdrijft, terwijl anderen het dan weer niet helemaal begrijpen. Terwijl het doodnormaal is om in het openbaar een traantje te laten als je partner het heeft uitgemaakt. En dat terwijl het minstens even veel pijn doet. “Er wordt niet over gepraat hoe het voelt wanneer een diepe vriendschap tot een einde komt, vertelt Jessica Smock, auteur van ‘My Other Ex: Women’s True Stories of Leaving and Losing Friends’. Iedereen heeft het altijd maar over BFF’s en Girl Squads op sociale media, maar er is ook een donkere kant aan vriendschappen, die vaak vergeten of genegeerd wordt.”

In haar onderzoek ontdekte ze dat veel vrouwen vriendschappelijke break-ups zwaarder vinden dan het einde van een romantische relatie, aldus Smock. Wie gedumpt wordt is droevig, maar je praat erover met anderen en je herstelt weer. Wanneer een vriend of vriendin je echter aan de kant zegt, ervaren heel veel vrouwen schaamte, schuldgevoelens en vooral verwarring. We verwachten namelijk niet dat een vriendschappelijke relatie beëindigd wordt. Die zouden eeuwig moeten duren.
Vaak is ook het gevoel van verraad of wanhoop roter bij een vriendschap die verbroken wordt, dan bij een relatie. Dat komt omdat een vriendschappelijke relatie vaak nóg dieper gaat, legt Irene S. Levine, psychologe en auteur van ‘Best Friends Forever: Surviving A Breakup With Your Best Friend’ uit. “We gaan nooit een vriendschap aan met het gevoel dat het niet zou kunnen blijven duren, dus durven we sneller onze ziel blootleggen.

Wanneer zoiets beëindigd wordt, is dat een harde emotionele klap. Dit leidt ertoe dat zulke mensen nog geïsoleerder en negatiever worden en soms een depressie krijgen.” Wat vaak ook een grote rol speelt bij vrouwelijke vriendschappen is jaloezie. Niet voor niets blijkt uit onderzoek dat we stiekem lelijke foto’s van elkaar op Facebook zetten en elkaars dieet zelfs saboteren..!

Bij vriendschap is het belangrijk dat je elkaar helpt, meer van elkaar aanvaardt dan van anderen en de ander haar geluk gunt. Soms gunt je vriendin je geluk niet. Dit is een vriendschap die je niet helpt, maar eerder naar beneden haalt. Het is zaak dit tegen een dergelijke vriendin te zeggen en ook te benoemen als jaloezie! Als zo’n vriendin haar gedrag vervolgens niet aanpast, kun je de vriendschap beëindigen. Wanneer je dat besloten hebt kun je je vriendin laten weten dat het jaloerse gedrag er nog steeds is, dat het je stoort, en dat je daarom niet langer vriendinnen wilt zijn.”

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/3112305/2017/03/23/Waarom-breken-met-een-vriend-in-nog-moeilijker-is-dan-met-je-lief.dhtml

http://www.huffingtonpost.com/jessica-smock/is-it-harder-to-break-up-with-a-friend-or-a-lover_b_5822400.html

http://www.herstoriesproject.com/

http://www.ze.nl/artikel/213675-breken-met-je-beste-vriendin

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge