Je genen bepalen hoeveel en wanneer je kinderen krijgt

Seks en romantiek in de generation W(h)at
Onderzoek naar mannenpil gestopt vanwege ‘hormonale schommelingen’


Hoeveel kinderen jij krijgt, en op welke leeftijd je je eerste kind krijgt, heb je niet

children, win, success

StartupStockPhotos (CC0), Pixabay

helemaal zelf in de hand. Onderzoekers ontdekten dat een deel van ons DNA daar invloed op heeft.

Ons voortplantingsgedrag heeft niet alleen maar te maken met onze partner, omgeving en sociale keuzes. In het blad Nature Genetics stellen onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder die in Oxford, Uppsala en Groningen, dat een deel van ons DNA ook invloed heeft op de leeftijd waarop we kinderen krijgen en hoeveel kinderen we krijgen.

De wetenschappers wijzen twaalf ‘regio’s’ aan in ons DNA die daarvoor zorgen. Daarvoor hebben zij 238.064 mannen en vrouwen onderzocht. Wetenschappers wijzen 12 regio’s in ons DNA aan die beïnvloeden op welke leeftijd we ons eerste kind krijgen en hoeveel kinderen we in totaal verwelkomen.

Tot voor kort werd aangenomen dat het voortplantingsgedrag van mensen voornamelijk werd ingegeven door persoonlijke keuzes, sociale omstandigheden en omgevingsfactoren.

In veel geïndustrialiseerde landen krijgen vrouwen hun eerste kind op steeds latere leeftijd. In die landen was het in de jaren zeventig nog heel normaal om rond je 24e je eerste kind te verwelkomen. Tegenwoordig krijgen vrouwen in veel geïndustrialiseerde landen hun eerste kind pas rond hun 29e. Het uitstellen van het ouderschap werd altijd in verband gebracht met sociale, economische en culturele omgevingsfactoren (bijvoorbeeld de sociaal-economische status). Aan eventuele genetische of biologische factoren is tot op heden weinig aandacht besteed.

De kleine rol van onze genen
In totaal kwamen uit het onderzoek 12 regio’s die van invloed zijn op de leeftijd waarop we ons eerste kind krijgen en het totale aantal kinderen dat we gedurende ons leven verwelkomen. Die twaalf regio’s samen kunnen voor ongeveer 1 procent verklaren waarom er grote verschillen zijn tussen de leeftijden waarop verschillende mensen hun eerste kind krijgen. En de twaalf regio’s kunnen voor 0,2 procent verklaren waarom er grote verschillen zijn tussen het aantal kinderen dat verschillende mensen krijgen.

Het onderzoek toont onder meer aan dat DNA-varianten die samenhangen met de leeftijd waarop mensen hun eerste kind krijgen ook geassocieerd kunnen worden met andere kenmerken die een beeld geven van de seksuele ontwikkeling. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de leeftijd waarop meisjes voor het eerst ongesteld worden. Of het moment waarop jongens de baard in de keel krijgen.

Het onderzoek

De onderzoekers baseren hun conclusies over de leeftijd waarop mannen en vrouwen hun eerste kind krijgen op de gegevens van 238.064 mannen en vrouwen. De conclusies omtrent het aantal kinderen dat mannen en vrouwen krijgen, zijn gebaseerd op de gegevens van bijna 330.000 mannen en vrouwen. Tien van de twaalf regio’s die samen bleken te hangen met voortplantingsregio’s waren niet eerder met de voortplanting van de mens in verband gebracht.

Bronnen

http://www.rtlnieuws.nl/gezin/hoeveel-kinderen-jij-krijgt-wordt-ook-bepaald-door-je-dna

Caroline Kraaijvanger https://www.scientias.nl/hoeveel-kinderen-krijgt-wordt-deels-bepaald-genen/

http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/full/ng.3698.html

https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/erfelijkheid/item45088

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge