Huwelijksproblemen bij oudere mensen : zorgen en frustraties

Mannen verkiezen brunettes én blondjes
Aan welke vinger de trouwring?

Mannen en vrouwen die een lange tijd getrouwd zijn, kijken niet op dezelfde manier naar

human, older people, care for the elderly

BM10777 (CC0), Pixabay

echtelijke problemen. Als een huwelijk problemen heeft worden vrouwen zorgelijk, verdrietig en  gefrustreerd. Voor mannen is het enkel  frustratie en niet veel meer.

In een nieuw sociologisch onderzoek gepubliceerd in het Journal of Gerontology: Social Sciences waren zorgen en frustratie  de meest voorkomende negatieve emoties gemeld door oudere volwassenen, maar mannen en vrouwen in de lange termijn huwelijk gaan anders om met het huwelijksproblemen.

Mannen en vrouwen hebben zeer verschillende emotionele reacties op de spanningen als de steun die zij vragen en ervaren in het huwelijk, vertelt Deborah Carr, een professor in de afdeling Sociologie aan Rutgers University. Praten over problemen en het bieden van ondersteuning geeft de vrouwen – die zich traditioneel meer verantwoordelijk voelen voor het behoud van het emotionele klimaat van het huwelijk – een goed gevoel, maar het veel praten frustreert de oudere mannen, bleek uit onderzoek.
“Voor vrouwen is het krijgen van steun van hun echtgenoot een positieve ervaring”, zegt Carr. “Oudere mannen voelen zich vaak gefrustreerd als ze veel steun van hun vrouw ontvangen, vooral als het hen het gevoel geeft hulpeloos of minder competent te zijn.”

In de studie werden 722 paren onderzocht die gemiddeld 39 jaar getrouwd waren en er  werd gevraagd hoe hun echtelijke ervaring – en de reacties van hun echtgenoot – hen beïnvloedt. Ze reageerden op de vraag of ze zich kunnen openstellen voor hun echtgenoot als die hen nodig had om te praten over hun zorgen, of hun echtgenoot hen waardeert, hen begrijpt over de manier waarop ze zich voelen over dingen, discussieert met hen, hen een gespannen gevoel geeft of hen op hun op hun zenuwen werkt.

De mannen in de studie – die nochtans hun huwelijken vaker positief beoordeelden en  beduidend hogere niveaus van emotionele steun rapporteerden en de lagere niveaus van spanning dan hun echtgenotes – voelden zich gefrustreerd zowel bij het geven als het ontvangen van  steun.

“Mannen die zorgen voor een hoge mate van ondersteuning aan hun vrouwen voelen vaak frustratie als ze vinden dat ze hun energie beter op andere activiteiten kunnen richten.” zegt Carr. “Omgekeerd ervaren ze bemoeienis van hun partner als een gevoel dat ze zelf niets meer kunnen.”

Bronnen

http://www.science20.com/news_articles/marital_problems_women_worry_men_get_frustrated-158306

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge