Is jouw relatie gedoemd te mislukken?

Friends with benefits hebben de beste seks
Geheim van koppels die een bevredigend seksleven hebben
love, valentine, romantic

Nietjuh (CC0), Pixabay

Volgens een nieuwe studie van enkele psychologen aan de Universiteit van Tennessee, bestaat er een dodelijke combinatie van karaktereigenschappen die het einde van een relatie kunnen betekenen.

Voor de studie werden 217 jonge mannen en vrouwen ondervraagd die in een relatie zitten. Zij moesten een aantal vragenlijsten invullen, waarna de onderzoekers een tevredenheidscore op de relatie konden plakken. Opvallend is dat onzekere mensen die schrik hebben om gekwetst te worden door de partner, doorgaans ongelukkiger zijn in de relatie. Ze saboteren dus als het ware hun eigen geluk.


Men noemt dit ook wel bindingsangst.

Bindingsangst is een bekende uitdrukking. We horen het in de media, maar ook gebruiken we het om onszelf of andere mensen te beschrijven wanneer relaties voortdurend mislukken omdat we niet in staat zijn onszelf voldoende te (laten) binden of bloot te geven.

Dat soort mensen wordt ook wel “Relatiefoob” genoemd. Ze zijn bang te worden vastgehouden en hun vrijheid te verliezen. Bindingsangst varieert van een beetje onzekerheid over je relatie tot doodsbenauwd worden bij de gedachte om je te moeten settelen.

Onder alle angst ligt de vrees om iets te verliezen. Dus iemand die te maken heeft met bindingsangst is bang om mogelijkheden verliezen. Maar in feite gaat het daar bij elke beslissing om die we nemen in het leven.

Een besluit nemen betekent per definitie verlies van andere opties. Het maakt niet uit wat je doet, er is altijd een ander soort leven dat je zou kunnen hebben geleefd. Mensen met bindingsangst zijn bang om de “verkeerde beslissing” te nemen.

De resultaten bewijzen nog maar eens dat je voor het grootste deel zelf je geluk kan bepalen, en dit evengoed ook kan kapot maken.

Bronnen

http://www.zita.be/lifestyle/4048837_is-jouw-relatie-gedoemd-te-mislukken.html?hkey=523381c6d4dd9d488ffedafdd851fe46

https://www.bindingsangstverlatingsangst.com/bindingsangst/doe-wat-aan-je-bindingsangst/

https://www.seksuologischehulpverlening.info/bindingsangst

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge