Makkelijker van liefdesverdriet naar ziekteverlof

Vrouwen liegen vaker over verliefd zijn

stevepb / Pixabay

Liefdesverdriet, een relatiebreuk of gewoon kletterende ruzie zijn voor werkgevers steeds vaker voldoende reden om hun personeel wat tijd thuis te gunnen. Ze nemen sneller ziekteverlof bij een relatiebreuk. Dat blijkt uit toelichting door enkele experts naar aanleiding van het gebroken hart van Valérie Trierweiler.

De Franse dame herstelde in een ziekenhuis van de commotie rond de uitgelekte slipper van manlief François Hollande. Relatiecrisissen hebben tegenwoordig in die mate een weerslag op de werkvloer dat de economische kostprijs een belangrijk probleem wordt.

Verklaringen

Het aantal nieuwe samenlevingsvormen (niet-conventionele relaties) en dus ook het aantal relatiebreuken ligt hoger dan pakweg 10 jaar geleden. En vandaag hanteren de meeste bedrijven een lossere, meer menselijke managementstijl. De tijd dat je privéproblemen thuis liet en dapper naar het werk trok, bestaat niet meer. Precies cijfermateriaal over de impact van liefdesverdriet op de economie is weliswaar niet beschikbaar.

Gezondheids-econoom Lieven Annemans (UGent)vermeldt het cijfer van 1.200 euro per depressie : dat is de gemiddelde kostprijs voor de ziekteverzekering. Aan de maatschappij – gederfde arbeidstijd – kost een depressie volgens Annemans “een tienvoud daarvan”.

Professor psychologie Elke Van Hoof (VUB) vindt dat we zeker niet smalend moeten doen over liefdesverdriet. Het is allicht omdat het zo vaak voorkomt dat we het niet zo ernstig nemen, maar het kan best ingrijpend zijn.

Elke Van Hoof op Radio 1: “Een relatiebreuk geeft je waanzinnig veel stress. Het angstcentrum in de hersenen wordt overactief, en dat gaat ten koste van de hersengebieden met een coördinerende functie. Vandaar het gevoel dat alles je wordt ontnomen, en dat je de controle kwijt bent.”

Een werknemer die met een gebroken hart probeert te werken, kan de onderneming in de kosten jagen, door het maken van fouten of door hun demotiverende invloed op andere werknemers. Sommige bedrijven spelen daar al op in, stellen een periode thuiswerk voor aan mensen met liefdesverdriet. Of ze hanteren een systeem waarin werknemers één week meer uren kloppen, en de week waarin zij de kinderen thuis hebben minder werken.

Vooral in Nederland staat men op dat vlak al verder. Ze kennen er voor werknemers het systeem van baaldagen.

Bronnen

https://radio1.be/we-moeten-liefdesverdriet-meer-au-serieux-nemen

http://www.vief.be

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge