Mannen blijven langer plakken in Hotel Mama

Samen slapen nog steeds populair
Verschillen in communicatie over relaties en seksualiteit in traditionele en gescheiden gezinnen
man

Bron www.flickr.com

Steeds meer Belgische jongeren tussen 18 en 34 jaar blijven bij hun ouders wonen. Dat blijkt uit nieuwe Europese statistieken. Vorig jaar woonde 44,9% van de jongeren nog thuis, terwijl dat in 2005 nog 39,3% was. Vooral 18-24-jarigen wonen nog in ‘Hotel Mama’, omdat jongeren steeds langer studeren.

Opvallend detail: mannen blijven langer plakken dan vrouwen, zo’n tien procent meer dan vrouwen van dezelfde leeftijd. “Dat heeft alles te maken met het leeftijdsverschil waarop mannen en vrouwen een relatie starten”, verduidelijkt socioloog Inge Pasteels (Universiteit Antwerpen). “Mannen zijn doorgaans een aantal jaren ouder dan hun partner. Daarnaast starten jongeren steeds later met een relatie, die ook minder stabiel en dus van kortere duur is.”

Volgens cijfers van het EU-agentschap Eurofound is het percentage jongeren dat niet uit het ouderlijk nest geraakt in de periode 2007-2011 gestegen van 44 tot 48 procent. Het gaat in totaal om t 3,67 miljoen jongeren. Mannen zijn in de meerderheid.

Deze trend doet zich voor in 24 van de 28 onderzochte Europese landen. De economische crisis dwingt een groeiend aantal jongeren om bij hun ouders te blijven. Italië is koploper, daar woont 79 procent van de jongeren nog thuis. Enkel in Duitsland, Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk daalt het percentage.

Jonge, nog inwonende mannen zijn ouder omdat doorgaans op latere leeftijd aan een relatie beginnen en dus enkele jaren ouder zijn dan hun partner. Dochters verlaten dus sneller het ouderlijke nest om te gaan samenwonen met een oudere jongeman, die niet meer in de ‘hotel-mama’-statistieken zit.

Daarnaast is het ook financieel steeds interessanter om thuis te blijven wonen en zo eerst een spaarpot aan te leggen alvorens uit te huizen.

Crisis

Als alleenstaande kunnen jongeren ook minder gemakkelijk een woning kopen of huren omdat de banken hen niet graag zien komen. “De crisis heeft de jeugd kwetsbaarder gemaakt. En eigenlijk is Hotel Mama ook gewoon aangenaam. In tegenstelling tot vroeger heerst er een andere wooncultuur binnen het ouderlijk huis en krijgt de jeugd veel vrijheid als ze weer thuis gaat wonen”, aldus Pasteels.

Vooral in landen waar de welvaartsstaat minder tussenkomt, blijven jongeren langer thuis wonen, zo blijkt uit de Europese cijfers.

Bronnen

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/mannen-blijven-langer-plakken-in-hotel-mama~a2d8c06e/

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20151110_01963669/mannen-blijven-langer-plakken-in-hotel-mama

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140326_01041959

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge