Mannen daten amper met oudere vrouwen en omgekeerd

Alleen de seksuele persoonlijkheid van vrouwen voorspelt de frequentie van geslachtsgemeenschap binnen koppels
Te vroeg geboren kinderen blijken later meer pech te hebben in de liefde, aldus de wetenschap

Olessya / Pixabay

Misschien droom je als man van een bloedmooie, oudere vrouw. Dat oudere vrouwen op jongere mannen vallen, is alleen niet zo vanzelfsprekend stelt de internationale datingsite Dating.com. Zo zouden oudere, ervaren vrouwen niet snel voor een jongere man gaan terwijl ze dat misschien wel zouden willen.

De experts van de datingsite hielden een enquête onder vrouwen. Het bleek dat vrouwen  vaker geconfronteerd worden met discriminatie als het gaat om hun romantische voorkeuren. Drie op de vijf vrouwen beweert zelfs dat maatschappelijke normen hun keuze voor datingpartners beperken.

Wat wél verassend is, is dat een meerderheid van de mannen én vrouwen jongere partners (stiekem) wel ziet zitten. Het verschil is dat mannen vaak juist gestimuleerd worden door vrienden of familie om voor een jongere partner te gaan (lees: stereotype van de trophy wife), terwijl dat bij vrouwen juist andersom is.

Het is een onevenwicht dat seksuologe Gigi Engle uit de wereld wil helpen. “Ik denk dat het stigma in deze relaties zeker zwaarder weegt op vrouwen. De stempel van ‘sugar mama’ heeft een reeks connotaties gaande van het slechte ‘de wanhopige oudere vrouw’ tot de iets positievere ‘cougar’”, vertelt ze aan InsideHook. Maar de seksuologe ziet de relaties ook als een manier om de macht te heroveren. “Gendernormen zijn nog steeds heel aanwezig en als een vrouw een relatie aanknoopt met een jongere man is dat een slag in het gezicht van die norm en tegelijk een powermove.”

“I think stigma definitely falls more heavily on the women in these relationships,” aldus seksuologe Gigi Engle. “The whole ‘sugar mama’ thing has a range of connotations from the negative ‘desperate older woman’ motif to the positive ‘cougar’ motif.”

Hoewel de oudere vrouw met een jongere man allerlei vooroordelen voor de voeten geworpen krijgt, zijn niet alle stereotypen per se negatief. “Gender norms still exist in a huge way, and a woman taking a younger male lover is both a slap in the face to that gendered norm, as well as a power-move,” vertelt Engle.

Hoewel genoeg vrouwen het bed delen met jongere mannen, blijkt die dynamiek geen lang leven beschoren buiten de slaapkamer. Vaak hangen deze relaties vooral af van het seksuele aspect.

Het echte ‘probleem’ is eerder dat oudere vrouwen voornamelijk het maatschappelijke stigma als verklaring nemen om geen relatie met een jongere man te beginnen.

Er is dus enerzijds het probleem van de maatschappelijke trend die een andere richting uitduwt, maar Engle ziet ook een biologische reden voor het lage aantal ‘cougar’-relaties

Volgens de seksuologe is  het algemene idee dat vrouwen sneller volwassen worden dan mannen sterk overdreven, maar ze ziet wel dat veel vrouwen die op zoek zijn naar een emotionele en intellectuele klik dit vaker zoeken bij een oudere partner. “There is only so much bullshit a woman wants to put up with before she realizes she wants to be someone’s partner, not someone’s mommy.” Duidelijke taal dus.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat dit natuurlijk allemaal generalisaties zijn die kunnen meespelen bij de partnerkeuze van een oudere vrouw, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur.

Bronnen

http://missgigiengle.com/

https://www.glamour.com/story/men-my-age-wouldnt-date-meso-i-became-a-cougar

https://www.esquire.com/nl/mantertainment/a28333438/daten-oudere-vrouwen-jongere-mannen/

https://www.zita.be/nieuws/lifestyle/waarom-zo-weinig-vrouwen-met-jongere-mannen-daten

https://nl.metrotime.be/2019/07/15/must-read/waarom-zo-weinig-vrouwen-met-jongere-mannen-daten/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge