Nadelige gevolgen van geen seks hebben

Orgasmeconsistentie van lesbische en heteroseksuele vrouwen tijdens partnerseks.
Jongeren weten te weinig over seks

StockSnap / Pixabay

Na een lange relatie kan het soms even duren vooraleer je terug met een nieuwe partner tussen de lakens duikt. Maar ook in een relatie zwakt de passie soms af. Te lang wachten is geen goed idee, seks is namelijk erg gezond.

Als je voor langere tijd geen seks hebt, heeft dat invloed op je, zowel fysiek als mentaal. De gevolgen van – al dan niet vrijwillige – geheelonthouding hebben vooral een negatief effect op je gemoedstoestand.

Als je eerst seks had en nu niet meer heb je meer kans op teleurstelling en depressie, toonde een studie uit 2001 aan.

Artsen van de Georgia State University ontdekten dat mensen die onvrijwillig celibatair zijn vaak last hebben van gevoelens van woede, frustratie, zelftwijfel en zelfs depressie – allemaal onveranderlijk gekoppeld aan leven zonder seks.

Maar terwijl het celibaat de hoek is waarop velen van ons legitiem onze mantel van onvrede kunnen ophangen, vertelt psychiater en seks-therapeut Barbara Bartlik dat voor zoveel mensen, leven zonder seks meer een symptoom dan een probleem kan zijn .

“Het hebben van seks is niet zozeer een kwestie van geen partner hebben – en niet op een intieme manier verbonden zijn met iemand – dus je moet echt verder kijken dan de fysieke daad van seks om te begrijpen wat de onderliggende factor is die je tegenhoudt op een intiem niveau contact maken met een ander “, zegt Bartlik, psychiater aan het Weil Cornell Medical College.

“Soms hebben we geen partner, waardoor we ons depressief voelen, wat ons verder van ons doel afhelpt om iemand te ontmoeten. Maar soms is het tegenovergestelde waar – depressie of zelfvertrouwen komen voorop, en celibaat is gewoon het eindresultaat : het is een symptoom en niet de oorzaak van het probleem, ” aldus Bartlik.

“Naarmate je je beter gaat voelen over jezelf, zul je zeer verrast zijn om te ontdekken hoeveel anderen je ook beter voelen – plotseling komen al die gemiste kansen uit het verleden tot een volledige cirkel en heb je nog een kans”.

Hoewel het verlangen naar een warme,  intieme en seksuele relatie gezond is, is het ook belangrijk om te erkennen dat je zonder seks ook  gelukkig en gezond kunt zijn.

“Ik denk dat veel mensen die geen intieme partner hebben, of zelfs geen seks in hun leven hebben, zich slecht voelen omdat ze zichzelf en hun leven beoordelen aan de hand van de definitie van geluk in de maatschappij – een definitie die vaak hoort bij een stel,” zegt Dennis Sugrue, PhD, klinische universitair hoofddocent psychiatrie aan de University of Michigan Medical School en voormalig president van de American Association of Sex Educators, Counselors and Therapists.

“Als je een seksuele relatie wilt en je hebt er geen, dan is dat één ding – maar als je ongelukkig bent omdat de maatschappij je een abnormaal of ongezond gevoel geeft zonder een seksleven, laat je dan niet leiden door dat argument – zoals als je je goed voelt over je leven, dat is het enige dat telt, “zegt Sugrue.

Wat zou er kunnen gebeuren als je lichaam geen seks heeft.

1. Je hebt meer stress

Samen de liefde bedrijven werkt ontspannend. Je voelt je rustiger en hebt minder stress. Wanneer je een tijdje geen seks hebt, ben je dus meer gespannen. Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig uitoefenen van de liefdesdaad zorgt voor een minder heftige fysieke reactie op stress. Spanning zorgt sneller voor een hogere bloeddruk als de laatste keer lang geleden is. Onderzoeken toonden aan dat mensen die lang geen seks hebben gehad een hogere bloeddruk krijgen tijdens stressmomenten, dan mensen die onlangs seks hebben gehad. Vooral als je gewend bent om te ontstressen van seks, en het ineens niet meer hebt, kun je minder goed omgaan met stressvolle momenten. Te veel stress? Volg dan de slowtrend. Hier lees je er meer over.

2. Je hebt minder zin

Hoe langer je wacht, hoe minder zin je hebt in seks. Het is dus belangrijk regelmatig tussen de lakens te duiken om je libido op peil te houden. Hierover is niet iedereen het eens, maar over het algemeen krijgen vrouwen meer zin in seks, naarmate ze het meer doen. Dus is jouw laatste wipje lang geleden? Dan kan het best eens zo zijn dat je langzaamaan steeds minder zin krijgt.

Sommige deskundigen pleiten voor regelmatig seks als manier om de vlam van je libido te ontsteken. Ze geloven dat tijdens een periode van onthouding je seksuele verlangens minder worden, omdat je lichaam het hormonale gevolg op je verlangen dempt.

Mannen hebben meer kans op erectieproblemen. Een interessante, maar minder fijne ontdekking. Lange tijd geen seks, blijkt erectieproblemen bij mannen te verhogen. De onderzoeken richten zich vooral op oudere mannen, maar ze concluderen allemaal dat regelmatig van bil gaan een positief effect heeft op de erecties van een man.

Deze schrijnende situatie voorkom je wellicht door vaker de hand aan jezelf te leggen. Kan jouw libido wel een boost gebruiken? Lees dan deze 7 tips.

3. Je wordt sneller ziek

Het hebben van een stevige vrijpartij zo nu en dan geeft je immuunsysteem een flinke boost. Wanneer je dus stopt met regelmatig rollebollen, is je lichaam gevoeliger voor virussen en infecties. Onderzoek toont aan dat seks een invloed heeft op je immuunsysteem. Mensen die vaker seks hebben, zijn minder snel ziek. Een goed seksleven wordt gelinkt aan een gezond hart- en vaatstelsel. Geen seks? Dan ook geen hormonale en fysieke boost.

Een extra reden om samen het bed in te duiken dus. Ook regelmatig sporten is goed voor je immuunsysteem, hier vind je 6 tips om vandaag nog te starten met sporten.

4. Jullie groeien uit elkaar

In een goede relatie is seks belangrijk. Door niet meer met elkaar te vrijen loop je het risico uit elkaar te groeien. Probeer daarom regelmatig samen te genieten van een vrijpartij. Lees hier 5 tips van seksuologen voor een goed seksleven.

5. Slappere bekkenbodemspieren

Seks is een goede oefening voor je bekkenbodemspieren. Je kunt natuurlijk wel regelmatig je bekkenbodemspieren zelf trainen. Dat zou bovendien goed zijn voor je orgasmes. Lees hier meer tips voor een beter orgasme.

Het verhaal dat de vagina bij de vrouw strakker wordt door minder seks te hebben, is en blijft een mythe. De strakheid down under verandert niet door veel of weinig penetratie. Wel kan het zo zijn dat je tijdens de eerste vrijpartij sinds lange tijd wat meer gespannen bent, waardoor het wat strakker kan aanvoelen de eerste keer.

6. Je wordt onzekerder

Als je een tijdje geen seks hebt, loop je het risico dat je je sneller droevig voelt en dat je je minder goed voelt in je vel. Ook je zelfvertrouwen zou wel eens een klap kunnen krijgen. Dat is natuurlijk absoluut niet nodig! Hier lees je 7 tips om je zelfvertrouwen op te krikken.

7. Je intelligentie stijgt?

Je bent niet zo intelligent als je zou kunnen zijn. Nog zo’n fabeltje; je wordt slimmer als je geen seks hebt. Onderzoekers bewezen het tegenovergestelde: het is goed voor de hersenen om seks te hebben.

Er is ook goed nieuws! Ongemakken als soa’s en pijn bij het plassen houd je buiten de deur door te stoppen met seksen.De verminderde kans op SOA’s zullen niet als een verrassing komen, maar ook urineweginfecties worden vaak veroorzaakt door seks. Je bent helaas niet helemaal veilig, zo zijn er nog andere manieren om SOA’s op te lopen

Bronnen

https://www.feeling.be/leven-in-balans/gezondheid/dit-gebeurt-er-met-je-lichaam-als-je-geen-seks-hebt.html

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/life/2016/02/geen-seks-meer-dit-doet-het-met-je-lichaam

http://www.elle.nl/beauty-health/health/a556828/lichaam-vrijen/

https://www.webmd.com/men/features/sexless-in-the-city#2

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge