Nieuw onderzoek onthult wat er echt toe doet voor de relatie en seksuele bevrediging van koppels

Zal COVID-19 ons seksleven permanent veranderen?
Angst om single te zijn kan iemands romantische wenselijkheid verminderen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geeft nieuw onderzoek aan dat mismatches in

adult, affection, facial expression

Pexels (CC0), Pixabay

seksueel verlangen tussen partners niet geassocieerd zijn met slechtere relatie-uitkomsten. In plaats daarvan zijn paren met een hoger algemeen verlangen meer tevreden, zelfs als er een mismatch is tussen partners.

De resultaten van de nieuwe studie verschenen in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science .

“Seks speelt een belangrijke rol in het leven van koppels, maar koppels hebben vaak verschillende niveaus van seksueel verlangen”, zegt studie auteur James Kim, een postdoctoraal fellow aan de Western University en lid van het Relationship Decisions Lab .

“Conventionele wijsheid en bewijs uit eerder onderzoek suggereert dat partners die meer op elkaar lijken (dwz matchen) in hun niveau van seksueel verlangen, ook meer tevreden zijn. Echter, het eerdere onderzoek naar dit onderwerp heeft niet duidelijk gemaakt in hoeverre tevredenheid eigenlijk te danken is aan partners die specifiek matchen op verlangen, of aan het algehele niveau van verlangen van partners. “

In de studie voltooiden 366 heteroseksuele paren individueel beoordelingen van seksueel verlangen, relatietevredenheid en seksuele tevredenheid.

Eerder onderzoek heeft mismatches in verlangen gemeten door het zelfgerapporteerde verlangen van de ene partner af te trekken van de score van de andere partner. Maar voor de nieuwe studie gebruikten Kim en zijn collega’s een statistische methode die bekend staat als dyadische responsoppervlakanalyse om te testen of de tevredenheid hoger was voor paren die op alle niveaus van seksueel verlangen overeenkwamen of niet overeenkwamen.

‘Als Mary bijvoorbeeld een veel lager verlangen heeft dan haar partner en ongelukkig is in haar relatie, is ze dan ongelukkig omdat haar verlangen heel anders is dan dat van haar partner, of omdat ze gewoon een lager verlangen heeft? We wilden expliciet testen of het matchen van seksueel verlangen echt een uniek effect heeft bij het voorspellen van de tevredenheid van koppels, ”legde Kim uit.

Met behulp van deze methode vonden de onderzoekers geen bewijs dat paren die overeenkwamen in seksueel verlangen meer tevreden waren dan degenen die niet bij elkaar pasten. Het algehele niveau van seksueel verlangen leek eerder de belangrijkste factor te zijn.

“In tegenstelling tot de heersende opvattingen, hebben we niet gevonden dat paren die meer op elkaar leken qua verlangen significant gelukkiger waren met hun relatie of seksleven dan paren die niet bij elkaar pasten: er was geen uniek effect van matchen,” vertelde Kim.

“In plaats daarvan ontdekten we dat wat echt belangrijk is voor de relatie en seksuele bevrediging van koppels, partners zijn met een hoger niveau van seksueel verlangen. Dit suggereert dat in plaats van te proberen het seksuele verlangen van partners op elkaar af te stemmen om meer op elkaar te lijken, paren een meer bevredigende seksuele relatie kunnen opbouwen door zich te concentreren op strategieën om met deze verschillen om te gaan (bijv. Effectief communiceren wanneer het seksuele verlangen laag is) of door manieren te vinden om een ​​boost te geven. of nieuw leven inblazen in de relatie. “

De studie bevat echter – zoals alle onderzoeken – enkele kanttekeningen.

“In deze studie hebben we gekeken naar de zelfgerapporteerde niveaus van seksuele verlangens van elke partner, dus werd vastgesteld dat paren op basis van deze variabelen overeenkwamen of mismatchen. We hebben de perceptie van mensen over matching echter niet beoordeeld. Mensen kunnen waarnemen dat er verschillen in verlangen zijn, terwijl die er in feite niet zijn, en vice versa, ”legde Kim uit.

“Een resterende vraag die daarom belangrijk zou zijn om te beantwoorden, is of partners zich bewust zijn van verschillen in hun verlangensniveaus, vooral omdat uit eerder werk is gebleken dat percepties van discrepantie in verlangen een sterkere voorspeller zijn van een lagere tevredenheid dan werkelijke discrepanties tussen partners.”

De studie “ Zijn koppels meer tevreden als ze matchen in seksuele verlangens? New Insights From Response Surface Analyses “, is geschreven door James J. Kim, Amy Muise, Max Barranti, Kristen P. Mark, Natalie O. Rosen, Cheryl Harasymchuk en Emily Impett.

Bronnen

https://www.psypost.org/2020/12/new-research-uncovers-what-really-matters-for-couples-relationship-and-sexual-satisfaction-58783

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge