Onderzoek naar de Vlaamse man

Hoe jaloers ben jij in een relatie? Doe de test
Gezinnen met vier (of meer) kinderen zijn het gelukkigst

Only for Men onderzocht Vlaamse mannen in vijf provincies om te zien waar de oermannen

Erik_Lucatero (CC0), Pixabay

wonen en wat zij doen.  We voelden mannen aan de tand over vervoer, eten en drinken, hun uiterlijk, kleding, relatie en vrije tijd.

Relaties
Man neemt initiatief
In een relatie wisselen de mannen het initiatief tussen de lakens af met hun partner (54,8%) of zij nemen het initiatief (33,1%). De partner neemt het initiatief bij slechts 7,5% van de Vlaamse mannen. Verder geeft 4,7% aan dat er ruimte is voor een derde persoon tussen de lakens. Maar liefst 7,6% van de Oost-Vlaamse mannen ziet een avontuur met een derde persoon in bed wel zitten. Samen met de Antwerpse mannen (5,8%) ligt die wens boven het Vlaams gemiddelde. West-Vlaamse mannen houden het liever bij hun eigen vrouw, slechts 1,5% geeft aan dat zij een derde persoon tussen de lakens wel zien zitten.

Mannen verdiepen zich in partner
Wanneer mannen met een vrouw uit eten gaan, vinden zij het belangrijk om interesse te tonen in haar persoonlijkheid (57,2%). Er zelf goed uitzien (18,8%) krijgt een goede tweede plek. Hierna volgt de rekening betalen (16,4%) of de deur voor haar openhouden (7,6%). Mannen in West-Vlaanderen en Antwerpen zijn in vergelijking met andere provincies het meest bezig met hun uiterlijk rondom een etentje (24,7% en 21,2%) tegenover Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant (17,4% en 11,6%). In vergelijking zijn de mannen in Limburg het meest galant, 13,6% vindt het belangrijk dat hij tijdens een avondje dineren de deur voor de vrouw openhoudt. Nog eens 13,6% van de Limburgse mannen vindt de rekening betalen het belangrijkst. Al vindt hij interesse tonen in haar persoonlijkheid nog steeds het belangrijkst (54,5%).


Winkelen en kleding
Partner grootste invloed op kleding
Partners hebben veel invloed op de kledingkast van de Vlaamse man. Bijna driekwart van de mannen (71,4%) geeft aan dat zijn partner de grootste invloed heeft. Bij het uitzoeken van herenkleding doet de mening van vrienden er iets minder toe (16,8%) en moeder heeft een zeer beperkte invloed (7,4%). 4,4% van de mannen haalt inspiratie uit de kledingstijl van zijn favoriete presentator.

In de provincie Limburg wonen de meeste ‘mamakindjes’. Daar beïnvloeden moeders de kledingkast met 10,6%. In de provincie Antwerpen wonen de minste ‘mamakindjes’ met 6,2%. Mannen in de provincie Limburg laten zich, in vergelijking met de andere provincies, het meest beïnvloeden door media in hun kledingkeuze. 10,6% zegt vooral zich door hun favoriete presentator te laten beïnvloeden in hun kledingkeuze tegenover 3,3% in Oost-Vlaanderen.

 

Geen fan van baarden
Het bekendste teken van mannelijkheid is toch wel de baard. De Vlaamse man lijkt zich hier weinig van aan te trekken. 47,6% heeft geen gezichtsbeharing en 27,8% hooguit een stoppelbaard. Slechts 8,4% loopt met een volle baard rond en 16,2% draagt een sik of snor.

Mannen uit de provincie Oost-Vlaanderen hebben over het algemeen weinig gezichtsbeharing. 55,4% heeft helemaal geen gezichtsbeharing. 20,7% heeft een stoppelbaard. Gladgeschoren of een stoppelbaard zijn voor mannen uit Vlaams-Brabant stijlen waarvoor zij evenveel kiezen (34,9%). Daarnaast kiest 20,9% voor een sik of snor en 9,3% voor een volle baard. In West-Vlaanderen kun je bijna geen baarden vinden. Slechts 4,9% heeft hier een volle baard.

Vlaamse man snel klaar voor spiegel
Ongeveer de helft van alle Vlaamse mannen staat ’s ochtends minder dan vijf minuten voor de spiegel (53,8%). Zo’n 31,8% staat zes tot tien minuten voor de spiegel en 11,2% brengt elf tot vijftien minuten voor de spiegel door. 3,2% heeft wat langer de tijd nodig en staat meer dan vijftien minuten voor de spiegel.

Dit onderzoek is uitgevoerd onder ruim 500 Vlaamse mannen van 26 jaar en ouder. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Only for Men via  info@onlyformen.nl of
+31 (0) 345 62 14 00 t.a.v. Lizzy van Brussel.

Bronnen (en volledige onderzoeksresultaten)

http://www.onlyformen.be/vlaamse-mannen-onderzoek/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge