Ongewild kinderloze mannen

Laattijdig contact met sperma maakt onbevruchte eicel toch levensvatbaar
Vrouwen vinden de ware op gemiddeld 25 jaar

SJJP (CC0), Pixabay

,,Het voelt als een doorlopend rouwproces om iemand die niet wordt geboren.” Zo omschrijft Bob Eshuis (50) het verdriet van geen kind hebben terwijl hij dat wel had gewild. Acht jaar geleden werd na een aantal ivf-pogingen duidelijk dat Eshuis en zijn partner geen kinderen zouden krijgen. Althans niet via deze route.”

De ongewenst kinderloze single hetero man zal niet uitkomen voor zijn probleem. Toch zijn er meer mannen dan vrouwen met een onvervulde kinderwens. Ze zijn minder gelukkig dan vaders, verdienen minder en werken minder uren. Van de generatie geboren tussen 1955 en 1964 heeft grofweg een kwart geen kinderen, tegen een vijfde van de vrouwen. In slechts tien procent van de gevallen is kinderloosheid een bewuste keuze.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is 10 procent van de vrouwen tussen de 38 en 42 jaar in Nederland onvrijwillig kinderloos.

Hoeveel mannen ongewild kinderloos zijn, wordt nergens geregistreerd, zegt Marjolein Grömminger van Freya. Hoe voelt kinderloosheid voor een man? Is het verdriet anders dan voor een vrouw?

Mannen zijn vaker kinderloos dan vrouwen, en dat effect neemt toe per generatie.
– Een verklaring is dat mannen vaker single zijn dan vrouwen. En sommige mannen hebben kinderen bij meerdere vrouwen.
– Kinderloosheid is slechts voor tien procent een bewuste keuze, ontdekte promovenda Renske Keizer aan de Universiteit Utrecht.
– Kinderloze mannen doen minder vrijwilligerswerk, werken minder uren en hebben een lager inkomen dan vaders.
– Vrouwen zijn vaker kinderloos als ze hoogopgeleid zijn. Bij mannen is dat verband er niet. Voor mannen geboren tussen 1960-1964 geldt zelfs: hoe hoger opgeleid, des te minder vaak zij kinderloos zijn.
Vaders zijn gelukkiger dan kinderloze mannen. Dit komt echter niet door het vaderschap, maar door het feit dat vaders vaker een relatie hebben.

Als de kinderwens er is, krijgen de meeste mannen en vrouwen op een bepaalde leeftijd hun eerste kind. De zwangerschap die hieraan vooraf gaat, kan bij de één zijn ontstaan na enkele weken en bij de ander na enkele maanden. Als het krijgen van een kind echter vele maanden of zelfs jaren op zich laat wachten, dan neemt de ongerustheid toe. Het is vaak een grote schok als het krijgen van een kind niet vanzelfsprekend is. Men wordt dan geconfronteerd met vruchtbaarheidsproblemen. Was het voorheen de bedoeling om een zwangerschap te voorkomen door gebruik te maken van anticonceptie, is nu het omgekeerde patroon aan de hand. Het ongewenst kinderloos zijn kan leiden tot onzekerheid, angst, paniek, machteloosheid, verdriet, depressieve gevoelens en gedachten

Er zijn verschillende redenen voor mannen om ongewild kinderloos te zijn: het lukt niet om (op tijd) een partner te vinden, onvruchtbaarheid, ziekte of een partner die geen kinderen wil. Voor Ad van Gool (49) was het een combinatie van die laatste twee. „In 2002 werd ik gediagnosticeerd met MS [multiple scerose], een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Mijn vrouw twijfelde altijd al of ze kinderen wilde, maar door de omstandigheden veranderde dat. Ze wilde niet meer. ‘Hoe gaan we dat doen als het leven tegenzit en jij straks misschien in een rolstoel zit?’, vroeg ze. De toekomst die ik had uitgestippeld, ging niet door.”

Dan komt de rouwperiode. „Het een plek geven, is een proces geweest”, zegt Eshuis. „Het had meer impact dan ik dacht. Mijn tweelingzus kreeg in die periode wel een kind, met ivf. Toen haar zoontje 1 jaar werd en we dat met de familie vierden met taart en slingers was het zo overduidelijk dat wij dat nooit zouden ervaren.” Zo zijn er meer pijnlijke momenten. De norm is nog altijd dat men dat men voor nageslacht zorgt. „Mijn demente moeder kreeg een opleving door haar kleinkind. Dat vond ik prachtig, maar ook erg omdat ik dat niet kon geven.”

Mark (44, naam bekend bij de redactie) wil een kind maar heeft de juiste vrouw nog niet gevonden. Dates en aandacht genoeg, maar de timing was niet goed. „Vrouwen willen zekerheid, een man die financieel gezien voor haar en het kind kan zorgen. Dat is mijn ervaring. En dat kon ik tot nu toe niet bieden.” Zijn financiële situatie begint er nu langzaam beter uit te zien. „Binnen nu en een jaar hoop ik met iemand een kind te krijgen. Ik wil nageslacht. Ik heb de wereld wat te vertellen en wil dat mijn stem voortleeft in een zoon of dochter.”

Relatie-expert Rika Ponnet is niet verbaasd. “Ik zie zeker mannen die het er zwaar mee hebben. We zien moederschap als iets wat deel uitmaakt van je identiteit als vrouw, maar ook voor mannen is vader worden belangrijk.” Ongewenst kinderloze mannen krijgen dan niet zelden de reactie: ‘Jij bent een man, jij hebt alle tijd.’ “Dat idee dat de man de eeuwige jager is die op zijn zestigste nog kinderen kan krijgen met een veel jongere vrouw, mag echt de vuilbak in. Het is een seksistische simplifiëring die mannen te weinig counteren. Na je 45ste nog vader worden, zien weinig mannen zitten en als dat wel zo is, blijkt het niet meer evident om een vrouw te vinden die jong genoeg is om nog moeder te worden. De oude bok met het jonge blaadje is een onrealistisch en achterhaald beeld. Maar zeer weinig mannen vinden het aantrekkelijk nog een kind te maken met een vrouw die hun dochter zou kunnen zijn en dan een oude vader te zijn. De redenen waarom het er ook bij sommige mannen niet van komt, zijn gelijkaardig als bij vrouwen. Uitstel-en vermijdingsgedrag, te hard meerennen in de ratrace. Morsen met de tijd. Natuurlijk is de deadline niet zo definitief als bij vrouwen. Maar dat brengt ook met zich mee dat mannen er soms mee blijven worstelen tot na hun vijftigste.”

Over het algemeen verwerken mannen het op een zwijgzame manier. „Vrouwen hebben meer behoefte om te praten en hun verdriet te tonen, door te huilen bijvoorbeeld. Meisjes zijn opgegroeid met het idee dat ze hun emoties mogen laten zien, jongetjes worden over het algemeen gestimuleerd om stoer te zijn.” Dat zie je later terug in zo’n rouwproces, zegt hij.

 

Het accepteren en het zoeken naar een andere zinvolle invulling bleek voor veel cliënten een keerpunt in het leven.

 

Bronnen

http://www.duetrelatiebemiddeling.be/blog/de_heersende_visie_op_ongewild_kinderloze_mannen_is_seksistisch1

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/16/wat-voor-vader-zou-ik-zijn-geweest-4314693-a1521614

http://www.volkskrant.nl/vonk/waar-zijn-de-ongewenst-kinderloze-mannen~a4024149/

http://www.ongewildkinderloos.nl/impact-ongewilde-kinderloosheid

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge