Samen series kijken is goed voor de relatie

Staatssecretaris Elke Sleurs lanceert risicotaxatie-instrument tegen partnergeweld
Overeenstemming vinden in seksuele behoeften leidt tot grootste tevredenheid inzake seks in relatie

leninscape / Pixabay

Partners die samen een romantische film of series kijken en de problemen van de personages vergelijken met zaken waar ze zelf tegenaan lopen, hebben vaker een langere en gelukkigere relatie.

Dat volgt uit een Amerikaans onderzoek waar 174 stellen bij betrokken waren. Het samen kijken naar een film en het vergelijken van de problemen van de personages met de eigen relationele problemen is even effectief als relatietherapie, zo blijkt uit het onderzoek.

De deelnemende koppels warden in drie groepen verdeeld. Elke groep kreeg een specifieke vorm van relatietherapie.

Eén groep kreeg een lijst filmtitels mee, met het verzoek wekelijks samen naar een film te kijken. De stellen moesten aan de hand van een vragenlijst de problemen van de personages met hun eigen problemen vergelijken.

Van de Amerikaanse pasgetrouwde stellen vraagt 24 procent binnen drie jaar echtscheiding aan. Van de stellen die samen films kijken en deze bespreken is dat slechts 11 procent, evenveel als stellen die relatietherapie volgen.

De onderzoekers adviseren stellen dan ook om minstens een keer per jaar, maar bij voorkeur een keer per maand samen een film te kijken en er over te praten.

Zij kijkt naar soaps, hij kijkt naar sport en ze gruwen over en weer van elkaars voorkeuren. Een cliché wellicht, maar ook een liefdesdoder blijkt uit ander onderzoek.

Want voor een fijne relatie moeten er gedeelde interesses zijn en aangezien de mens van nu veel tijd voor het scherm doorbrengt, is het fijn dat de smaken ook op dat gebied matchen.

Het onderzoek gebeurde door de Amerikaanse kabeltelevisiemaatschappij Xfinity onder een kleine 2000 mensen tussen de 25 en 49 jaar.

Samen series kijken een relatie versterken of juist verzwakken: 43% van de ondervraagde singles beoordeelt mensen op basis van hun smaak van tv-series. 28% geeft aan dat ze niet geïnteresseerd zijn in daten met iemand die andere interesses heeft op vlak van televisie-programma’s en -series.

Degenen in een relatie die meer dan 5 uur per week samen televisie kijken, knuffelden meer dan stellen die dat niet doen. 74% maakte inside jokes met zijn of haar partner over wat ze samen zien, 66% geeft aan dat samen tv-kijken hun relatie versterkte.

De helft gaf ook toe stiekem een serie verder te kijken zonder zijn of haar partner. Ze voelen zich er achteraf wel schuldig over, maar vaak biechten ze het ook gewoon op.

Uit een ander onderzoek, dit keer van Netflix blijkt dat 58% van de ondervraagden vindt dat ze nader tot elkaar groeien als ze samen Netflix kijken met hun partner. Maar liefst 78% geeft aan liever thuis te blijven met Netflix dan op stap te gaan. Netflix speelt ook een rol bij prille relaties. 27% zegt het belangrijk te vinden dat haar date naar dezelfde soort films en series kijkt. Een kwart vindt de ander zelfs aantrekkelijker als je erachter komt dat hij of zij naar dezelfde series kijkt als jij!

Hoewel het onderzoek niet echt onafhankelijk is – de enquête is uitgevoerd door Netflix zelf – willen wij heel graag geloven dat samen series en films kijken goed is voor je relatie.

Dus voortaan samen voor de buis voor ‘Thuis’ (Vlaamse soap op VRT)

Bronnen

http://relatie.blog.nl/partnerschap/2016/07/19/samen-series-kijken-is-goed-voor-de-relatie

http://www.nu.nl/lifestyle/3694058/samen-film-kijken-goed-relatie.html

http://www.girlscene.nl/p/18215/samen_netflix_kijken_is_hartstikke_goed_voor_je_relatie

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge