Sapioseksueel wordt verliefd op hoge intelligentie

Temperatuur en libido
Festivalseks op Lowlands : weinig resultaten

We worden steeds meer ‘sapiosexuals’, mensen die intelligentie als een aantrekkelijke

Photo by Natasha Kasim

eigenschap beschouwen….

Aantrekkelijk zijn voor anderen, puur en alleen omdat je intelligent bent. Hierbij vindt een persoon de intelligentie of het denkvermogen van een ander het meest aantrekkelijk, zonder oog te hebben voor geslacht of uiterlijk.

Sapiosexuality of sapiosexual kent geen Nederlandse vertaling. Op Nederlandstalige websites wordt verwezen naar panseksualiteit, een vorm waarbij de aantrekkingskracht niet beïnvloed wordt door het geslacht noch door gender. Het geslacht is biologisch bepaald: man of vrouw. Gender verwijst naar de culturele, psychologische en sociale invulling die wordt gegeven aan het man en/of vrouw-zijn. De term panseksualiteit wordt daarom niet geheel dekkend beschouwd, omdat de koppeling naar intelligentie en het denkvermogen mist; het wordt gezien als een overkoepelende term.

Panseksualiteit of omniseksualiteit is de seksuele, romantische, of emotionele aantrekking of het verlangen naar personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Panseksualiteit omvat bijgevolg alle soorten seksualiteit tussen meerderjarigen: heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit, transseksualiteit en transgenderisme. Parafilie valt niet onder panseksualiteit.

Het grootste orgaan
Er zijn onderzoekers die beweren dat de hersenen het grootste geslachtsorgaan zijn in het menselijk lichaam. Sapioseksuelen beweren dat filosofische, politieke of psychologische gesprekken het perfecte voorspel zijn. Het windt hen op. Z

Drie systemen
In de hersenen zijn er drie systemen die gekoppeld zijn aan lust, aantrekkingskracht en hechting. Elk systeem heeft een specifieke neuronaal netwerk en een verschillende gedragspatroon. Aan elk systeem zijn verschillende hormonen te koppelen. Zo gaat lust gepaard met de hormonen oestrogeen en testosteron. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Bij de aantrekkingskracht spelen adrenaline, dopamine en serotonine een rol. Tot slot komen de hormonen oxytocine en vasopressine vrij die een rol spelen bij hechting. De chemie in de hersenen is er ook in het geval van sapiosexualiteit.

Weerstand
Het woord sapiosexual of sapiosexuality geniet veel discussie op diverse Engelstalige fora en in blogposts. Ook blijkt de term regelmatig in profielen op datingwebsites en -applicaties voor te komen. De term vormt een onderdeel van het profiel. Toch zijn de meningen hierover eensgezind. Er wordt beweerd dat het vermelden van ‘sapiosexual’ in een profiel slechts een manier is om te laten zien hoe slim iemand zelf is. Ook zou de term ‘sapiosexual’ impliceren dat fysieke kenmerken, zoals oog- en haarkleur, er plotseling niet toe doen.

Dat intelligentie aantrekkelijk kan zijn, blijkt ook uit een enquête van Elitedating, onder 724 singles.
Natuurlijk wil het oog ook wat, maar een intelligent gesprek of een diepgaande discussie wordt steeds belangrijker.  51% van de mannen geeft zelfs de voorkeur aan een vrouw die regelmatig met haar neus in de boeken zit.

Bronnen

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2015/10/22/we-worden-steeds-meer-sapio-seksueel

https://www.scientias.nl/verdient-sapioseksu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Panseksualiteit

https://verkenjegeest.com/ben-jij-sapioseksueel/

https://www.vice.com/be/article/aeeg7k/we-vroegen-sapioseksuelen-waar-ze-opgewonden-van-worden

https://www.intelligentietest.nl/hoe-sapioseksueel-ben-jij.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge