Seks goed om burn-out te voorkomen?

Geen wetenschappelijk bewijs dat menselijke feromonen aantrekkelijkheid stimuleren
Liefde op eerste zicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen

Bron www.pixabay.com

Ben je bang dat je binnenkort tegen een burn-out aan zult lopen? Dan doe je er goed aan om vooral heel regelmatig seks te hebben. Althans, wanneer we een onderzoek van het University College in Thailand moeten geloven. Zij vonden tijdens een recent onderzoek dat veel seks hebben de kans op een burn-out met wel vijftig procent kan verkleinen.

Seks is een van de eerste dingen die we laten vallen, zeker wanneer het allemaal wat moeilijker wordt. We moeten al gaan werken, presteren, koken, wassen, onze sociale contacten onderhouden… Zodra het drukker is of we gespannen zijn, is seks het eerste dat van die hele waslijst geschrapt wordt.

Nu is er ook wel een logische verklaring hiervoor alhoewel je ook met andere middelen een gelijkaardig effect kunt krijgen. En volop gaan seksen als je onder de stress zit is ook niet de ultieme oplossing.  Misschien dat je daar nog meer nerveus van wordt. Waarschijnlijk is het ook niet de seks op zich, maar het zich kunnen ontspannen en een goede relatie met een partner die de hoofdreden is waarom intimiteit stress kan doen verminderen.

Er is bewijs dat aantoont dat seks endorfine en dopamine laat vrijkomen. Dat zijn stoffen die het hormoon cortisol, dat sterk samenhangt met stress en burn-outs, weer gaan normaliseren.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder meerdere koppels. Die werden twee jaar lang gevolgd en moesten onder meer aangeven hoe vaak en hoe lang ze seks hadden met elkaar. Aan het eind van de twee jaar werden die gegevens vergeleken met het aantal gevallen van depressie en burn-out. Daaruit bleek al snel dat stellen die twee keer of vaker seks hadden met elkaar per week veel tot wel de helft minder kans hadden op het krijgen van een burn-out.

Voor het onderzoek werd alleen geput uit mensen die een stressvolle baan hadden, oftewel een beroep waarbij de kans op een burn-out bovengemiddeld groot is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan leraren, chauffeurs en mannen en vrouwen die werkzaam zijn in de financiële wereld.

Met name het aantal keer seks per week bleek van belang te zijn bij het voorspellen van een burn-out. Het beste was het wanneer de stellen echt heel stabiel standaard elke week twee keer met elkaar naar bed gingen. Hetzelfde gemiddelde kan namelijk worden behaald door in een week vier keer seks te hebben en de week erna in het geheel niet. Maar in dat laatste geval bleek de kans op burn-out juist weer sterk toe te nemen.

Volgens de onderzoekers ligt hun onderzoek in lijn met andere onderzoeken die laten zien dat regelmatig seks hebben goed is voor de mentale weerbaarheid en lichamelijke gezondheid. De connectie die mensen op dat moment met elkaar maken draagt bij tot een gezonde geestelijke toestand. Maar ook puur fysiek is het erg goed voor een mens om regelmatig een orgasme te hebben omdat het ontspant.

Omgekeerd is minder zin in seks vaak ook een teken van burn-out. De burn-out is er ineens. Toch zijn er genoeg waarschuwingssignalen die reden zijn om eerder aan de bel te trekken. Want voorkomen is beter dan genezen. Een afnemend seksleven is een voorbode van burn-out, bijvoorbeeld.

Bronnen

http://www.seksnieuws.nl/seksonderzoek/twee-keer-seks-per-week-goed-tegen-burn-out/

http://www.rtlnieuws.nl/editienl/meer-seks-vermindert-kans-op-burn-out

https://mindtuning.nl/artikel/afnemend-sexleven-voorbode-burn-out/

http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/3150405/2017/05/20/Seks-is-een-ideaal-middel-tegen-een-burn-out.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge