Seks verhoogt levenskwaliteit

Acupunctuur en kinderwens
Veganisme voor een gezondere penis

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt een duidelijke band tussen seks en geluk. Men ontdekte dat mensen de dag na seksueel  contacten vrolijker zijn en meer positief

Bron https://www.pexels.com/

in het leven staan.

Het is al lang bekend dat men vaak zegt dat een mens zonder seks geen gelukkig mens kan zijn. Dat blijkt nu ook uit onderzoek: vrijen heeft impact op je kwaliteit van leven. Het vakblad Emotion vermeldt dit.

Eerder was al bekend dat de endomorfines die worden vrij gegeven bij seks pijn kunnen verlichten, maar volgens een nieuwe studie zou het je leven ook meer diepgang en geluk geven.

Todd Kashdan en zijn collega’s aan de George Mason University onderzochten  factoren die de meeste impact hebben op het humeur en betekenis in het leven. Volgens hun was seks de belangrijkste.

De studie, die in het vakblad Emotion werd gepubliceerd, liet 152 studenten drie weken lang een dagboek schrijven. Daarin konden ze noteren  hoe ze zich voelden, wat hun humeur was, of ze seks hadden en hoe plezierig de vrijpartijen waren.

Uit verder onderzoek bleek dat als de studenten seks hadden gehad, ze zich de dag erna gelukkiger voelden en dat ze  positiever in het leven stonden. Dit gold zowel voor vrouwen als mannen.

Een positieve kijk op het leven, komt vaak voor wanneer een basisbehoefte is voldaan samen met iemand anders’, aldus de onderzoekers.

Seks wordt zelden besproken in theorieën over welzijn en wordt zelden empirisch onderzocht met andere methoden dan transversale onderzoeken.  Uit de tijd vertraagde analyses toonden aan dat seksuele activiteit op 1 dag gerelateerd was aan een groter welzijn de volgende dag.

Wat de kwaliteit van de seksuele ervaringen betrof, voorspelden hoger gemeld seksueel genot en intimiteit een groter positief effect en een lager negatief effect de volgende dag.

De studie bevestigde dat wanneer iemand seks had, ze zich over het algemeen  de volgende dag beter voelen. Dit bleek voor zowel mannen als vrouwen waar te zijn. Dat is niet verwonderlijk, aangezien seksuele activiteit leidt tot de afgifte van oxytocine en dopamine, wat chemische stoffen zijn die direct verband houden met een positieve stemming. Maar helaas vonden de onderzoekers niet het tegenovergestelde waar: een goed humeur voorspelde niet meer seks volgende dag.

Een ander interessant punt in de resultaten van de studie was dat het niet veel verschil leek te maken hoe toegewijde partners met elkaar omgingen. Met andere woorden, soms was de seksuele ervaring op zich al voldoende om het algemene humeur op te vrolijken. De kwaliteit van de sekservaring was wel van belang. Mensen die meer plezier hadden tijdens de seksuele escapades meldden ook de volgende dag grotere positieve emoties en minder negatieve emoties.

Bron : Love Castle Korea

Toen dus de omgekeerde richting werd getest, voorspelde het welzijn de seksuele activiteit, het plezier of de intimiteit van de volgende dag niet. Deze resultaten suggereren een unidirectionele relatie waarin de aanwezigheid en kwaliteit van seksuele activiteit de volgende dag tot welzijnswinst leiden. Relatiebesef was de meest robuuste moderator in het voorspellen van hogere niveaus van betekenis in het leven. Deze gegevens leveren bewijs voor de voortdurende overweging van seks in empirisch werk en theoretische modellen van elementen die gezonde relaties en een goed leven bevatten.

Een ander onderzoek bevestigt dit.  Voor hun onderzoek onderzochten Smith en zijn collega’s de gegevens van bijna 7.000 Britse volwassenen tussen de leeftijd van 50 en 89 jaar. Deze moesten zelf aangeven hoe vaak ze seks hadden en moesten scores geven aan  uitspraken zoals ‘Ik geniet van de dingen die ik doe’ en ‘Ik heb tonnen energie’ op hen van toepassing waren. Op basis van hun antwoorden kreeg elke persoon vervolgens een score voor hun totale levensvreugde op een schaal van 0 tot 15.

De volwassenen die seksueel actief waren, hadden een betere levenskwaliteit. Ook degenen die zich erg close voelden met hun partner behaalden een hogere score. Seksueel actieve mannen hadden gemiddeld een geluksscore van 9,75/15, terwijl dat bij niet seksueel actieve mannen gemiddeld 9,44/15 was. Bij de vrouwen lagen de scores respectievelijk op 9,86 versus 9,67/15. Kleine verschillen, maar volgens de onderzoekers statistisch gezien groot genoeg om een verband vast te stellen.

Opvallend is wel dat bij mannen twee keer geslachtsgemeenschap per maand en kussen en strelen vooral geassocieerd werd met meer levensgenot, terwijl dat bij vrouwen vooral intimiteit zonder penetratie was. Hoe dan ook concluderen de onderzoekers dat seksuele intimiteit, van welke aard dan ook, belangrijk is zelfs voor ouderen.

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28604041

http://weekend.knack.be/lifestyle/maatschappij/onderzoek-toont-aan-dat-seks-een-positieve-invloed-heeft-op-je-levenskwaliteit/article-normal-1178033.html

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/studie-bewijst-seks-maakt-je-echt-gelukkiger-zeker-op-latere-leeftijd~a361812a/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge