Storende lichaamsbeharing?

Hoeveel dagen seks heb je in je hele leven gehad?
Porno oorzaak van minder seks?

RyanMcGuire / Pixabay

Beharing. Op het hoofd en rond de schaamstreek vinden we het niet erg en bij mannen onder de neus en op de kin meestal ook niet. Maar verder willen we zo weinig mogelijk op apen gelijken en vindt men lichaamsbeharing storend.

Vrouwen storen zich het meest aan rughaar bij mannen. Mannen storen zich het vaakst aan okselhaar bij vrouwen. Dat constateerde Het Eerlijke Haaronderzoek van het jongerenprogramma Generation M op radiozender MNM, waarbij men 5.000 tieners en twintigers ondervroeg.

Beenhaar

Het grootste deel van de vrouwen – 53 procent -zorgt dat de benen geschoren zijn, bijvoorbeeld als ze gaan daten of naar de kinesist moeten. Een kleiner percentage van de vrouwen – 31 procent – kiest ervoor altijd zonder beenbeharing te zitten. Meestal omdat ze daar zelf voor kiezen en beharing niet mooi vinden. 16 procent van de vrouwen kiest ervoor om het tijdens de winter te laten staan.  Slechts enkelen – 3,4 procent – scheert de benen voor hun lief.

Slechts 10 procent van de mannen scheert de beenharen. Vaak is dat om sportieve redenen, vb wielrenners of bij zwemmen. Sommigen doen het ook omdat ze het mooi vinden. Als het op ontharen van de benen aankomt, kiezen vrouwen vooral voor het scheermesje (85 procent).

Schaamhaar

Zo’n 25 procent van de mannen scheert alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij.

Bij de vrouwen scheert 50 procent alles weg, 11 procent laat alles staan en 39 procent knipt het bij.

Okselhaar

Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert het haar onder de armen (oksels).

De meeste mannen – 73 procent – laten hun okselhaar gewoon staan. Slechts één op de vier vrouwen stoort zich daar niet aan. Okselhaar bij mannen mag wel, vindt 59 procent van de vrouwen, maar alleen als het verzorgd is. 17 procent van de vrouwen oordeelt dan weer dat een man zijn oksels helemaal glad moet scheren.

Meest storend

Vrouwen vinden  rughaar bij mannen het meest onaantrekkelijk (38 procent) en passen ook voor onverzorgde wenkbrauwen (12 procent). Mannen storen zich bij vrouwen dan weer het vaakst aan okselhaar (22 procent) en schaamhaar (21 procent).

Zo’n 90 procent van de mannen vindt beenhaar bij vrouwen niet storend. Vrouwen vinden het bij zichzelf vervelender. Mannen vinden het haar tussen hun bilspleet het meest storend, al storen vrouwen zich daar eigenlijk niet aan bij mannen.

In 2016 verscheen onderzoek waarom mannen en vrouwen hun schaamhaar scheren.

Vrouwen die jong en hoog opgeleid zijn, zijn vaker geneigd om hun schaamhaar te scheren. Ze doen dat om verschillende redenen, maar een partner die van getrimd schaamhaar houdt, staat hoog bovenaan het lijstje.

Wetenschappers van de Universiteit van California en het San Francisco Medical Center ondervroegen 3.300 Amerikaanse vrouwen tussen de 18 en 64 jaar naar de manieren waarop ze hun schaamhaar netjes houden, waarmee ze scheren, waxen of trimmen bedoelen. De resultaten werden afgelopen week gepubliceerd in het vakblad JAMA Dermatology.

In vergelijking met de groep vrouwen tussen 18 en 24 jaar waren de vrouwen in de groep tussen de 25 en 34 jaar minder geneigd hun schaamhaar weg te halen. Vooral blanke vrouwen vinden het belangrijk om  getrimd of geschoren te zijn. Hoog opgeleide vrouwen  waren 3.4 keer meer geneigd om het te doen. Vrouwen die meer dan 100.000 dollar per jaar verdienen, antwoordden vaker dat ze hun schaamhaar weghaalden dan vrouwen die minder dan 50.000 dollar per jaar verdienen.

Voor hun partner en de dokter

De meeste vrouwen verkiezen scheren: 61 procent van de ondervraagde vrouwen deed dat met een scheermesje, 12 procent met een elektrisch scheerapparaat. 17.5 procent gebruikte een schaar om de haren te knippen, 4.6 procent ging voor waxen.

Hoewel vaak gedacht wordt dat vrouwen hun schaamhaar verwijderen omdat het bepaalde standjes in bed aangenamer maakt, vond hoofdonderzoekster Tami Rowen geen verband tussen de favoriete posities en het schaamhaar van de ondervraagde vrouwen. Wel belangrijk was de voorkeur van de partner: 96 procent van de vrouwen zei sneller geneigd te zijn haar schaamhaar te scheren als haar partner daar de voorkeur aan gaf. Veertig procent zei het ook te doen als ze naar dokter moeten.

Hygiëne of toch niet?

Vrouwen die hun schaamhaar scheren, vinden dat hun intieme delen er beter uitzien dan die van vrouwen die het niet doen. Volgens Rowen is dat laatste  te verklaren omdat het overeenstemt met wat in onze huidige cultuur sexy gevonden wordt.

Zestig procent van de vrouwen zei hun schaamhaar te scheren of trimmen om hygiënische redenen, hoewel er volgens Rowen geen bewijs is dat het ook hygiënischer is.

Bij vrouwen met een gevoelige huid kan het verwijderen van haar trouwens leiden tot zwellingen en irritaties.

Steeds meer vrouwen en mannen verwijderen hun schaamhaar geheel of gedeeltelijk. Dat is niet zonder gevaar. Schaamhaar vormt namelijk een natuurlijke bescherming. Een complete ontharing of regelmatig scheren kan irritatie geven en verhoogt de kans op ontstoken haarworteltjes en een ontstoken huid met rode bultjes. Volgens een recente Franse studie zou het ook de kans op infecties zoals waterwratjes en mogelijk ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen vergroten.
Indien u schaamhaar wil verwijderen is het dus belangrijk om dat op een veilige manier te doen en de juiste middelen en materialen te gebruiken.

Voor het verwijderen van schaamhaar bestaan tal van mogelijkheden zoals harsen, epileren en laseren. De makkelijkste en meest gangbare manier om schaamhaar te verwijderen is scheren. Het scheren kan vooral de eerste keren irritatie opleveren (jeuk, rode bultjes…), omdat de gevoelige huid niet gewend is aan het scheren. Wanneer je vaker scheert zal deze irritatie verminderen.

Mannen die schaamhaar wegscheren?

Lichaamshaar bij mannen, aantrekkelijk of niet? 40% van de mannen is er in ieder geval niet erg van gecharmeerd, want zij scheren het haar rond hun penis.

Mannen zijn zich de afgelopen jaren steeds meer gaan ontharen, zo blijkt uit onderzoek van een fabrikant van scheermesjes onder ruim 1000 mannen in 2014. Niet alleen het haar bij het kruis wordt geschoren, 24% scheert zijn oksels en 15% gaat voor een gladde borst.

De mannen geven in het onderzoek aan dat hygiëne en een mooier aanzicht de belangrijkste redenen zijn om hun schaamhaar te scheren. Niet alle mannen houden zich hier mee bezig. 25% vindt het zelfs een taboe om te scheren, lichaamshaar hoort bij een man. Veel vrouwen denken hier niet zo over. 52% vindt een man met veel lichaamshaar niet aantrekkelijk. Een kwart van de vrouwen heeft zelfs wel eens aan een man gevraagd om zijn lichaamshaar te scheren.
Telkens wanneer bekende vrouwen zoals Madonna of Julia Roberts hun okselhaar aan de mensheid tonen, kan je er prat op gaan dat ‘de boekskes’ in gang schieten. Want een vrouw die haar okselhaar laat staan, dat is toch ‘not done’? Hetzelfde geldt voor schaamhaar dat onder een onderbroek uit komt piepen. Onvrouwelijk, toch?

“Nee, helemaal niet onvrouwelijk” schreef Rosie De Cordier in een blogpost.

Schaamhaar. Het intiemste perkje van ons lichaam heeft een naam gekregen die schaamte en plaatsvervangende schaamte bij ons oproept. Wordt het niet eens tijd voor een naamsverandering? Onderdons, pelsje, kroeshaar, onderdos, lage lokken, vachtje, foeffloer, haarhaar, zijnhaar, prettapijt… Het kan zoveel mooier en het kan zoveel trotser.

Waarom weten we ons geen raad met onze lichaamsbegroeiing? Waarom doen we altijd ons goesting, maar zijn we bang dat mensen ons okselhaar vies gaan vinden? Waarom vinden we het ongemakkelijk om haar van onder een onderbroek te zien piepen? We zijn vergeten hoe het eruit ziet. Het is al te absurd om ons te schamen voor iets dat we allemaal hebben. Toch?

Misschien moeten we nu maar eens gewoon doen wat we mooi vinden of wat we goed vinden voor ons lichaam. Het is niet vies, het is niet onvrouwelijk en het is niet enkel voor doorgewinterde feministes. Het zit in onze natuur. Bevrijd de bosjes.

Op de foto bovenaan zie je het schaamhaar van Petra Collins. Zij veroorzaakte een rel toen ze een foto met een randje schaamhaar op haar Instagram-account postte. Instagram verwijderde de onschuldige foto. Taboe, quoi?

Bronnen

http://www.nieuwsblad.be/

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160702_02367695

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14405

http://www.vriendin.nl/voor-jou/uit-het-nieuws/7504/lichaamshaar-mannelijk-of-niet

https://radio1.be/hoe-denk-jij-over-schaamhaar-bij-vrouwen

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge