Trends omtrent seks en relaties

Veel meer singles en alleenstaande gezinnen in Vlaanderen
Hoe kan je best flirten zonder gekwetst te worden?

Bron featureshoot.com

De laatste jaren berichten de media ons over supersekservaringen, al dan niet met de nieuwste mechanische speeltjes die ons relationeel en seksueel  leven tot lichamelijke en emotionele hoogtepunten moeten brengen. Televisieseries en films doen ons  voorkomen dat gewone seks niet meer bestaat en het altijd kinky moet zijn en dat stabiele monogame relaties passé zijn.

Kaat Bollen: “We gaan nog altijd eerder voor Mister Right Now dan voor Mister Right. En door app’s als Tinder zijn er natuurlijk meer dan genoeg Mister Right Now’s in de aanbieding.”

Verscheidenheid troef

Als we kijken naar de huidige trends omtrent seks en relaties in 2016 ontdekken we als seksuologen, zelf respectievelijk uit de jongere (Kaat Bollen) en oudere generatie (Gerard Gielen),  vanuit onderzoek en vanuit hulpverleningsgesprekken vooral veel  verschillen tussen personen en tussen generaties.  Omtrent seksbeleving en relatievorming zal 2016 een jaar van verscheidenheid in alle mogelijke vormen worden.

Jongeren en kinky sekservaringen

Van de ene kant heb je  de vooral jongere generatie die veel meer dan vroeger op zoek gaat naar  kinky relatie- en sekservaringen.  Dating gebeurt meer en meer online via apps en sociale netwerken, via reis- of avontuurlijke sportervaringen en is meer internationaal/mondiaal gericht.  Waar men vroeger een partner vond in de eigen regio, is het niet alleen provincie-overschrijdend maar meer en meer landoverstijgend.   Samenwonen overheerst op trouwen.  Er wordt bijna enkel nog maar getrouwd als men al enkele jaren samenleeft. Er wordt op latere leeftijd getrouwd bij kinderwens of als men meer gesetteld is en over voldoende inkomen beschikt. Romantische aanzoeken worden alsmaar meer spectaculair : op de knie met een ring is niet meer uitdagend genoeg.  Als je je partner wil overtuigen moet het een unieke beleving zijn.

Jongeren en jongvolwassen experimenteren volop met speciale sekservaringen waarbij men (o.a. uitgedaagd door bijvoorbeeld de film 50 Grades of Grey)  op zoek gaat naar nieuwe seksuele uitdagingen zoals BDSM, nieuwe speeltjes, speciale seksstandjes, speciale seksplaatsen (toilet, vliegtuig, buiten, enz.), elkaar naaktfoto’s sturen, wederzijds toegestane sekservaringen via internet met apps en wifigestuurde speeltjes,  enz.

Kaat Bollen: “Apps als Tinder zorgen ervoor dat de seksuele revolutie van de vrouw verder gezet wordt. Daar waar veel vrouwen eerst nog schrik hadden voor sociale veroordeling wanneer ze vrijelijk hun seksuele noden zouden najagen, kunnen ze via App’s en internet zich volledig uitleven. Zonder dat de buurvrouw dat weet én er haar mening over heeft.’ 

Onveilige seks

Jongeren worden slordiger in het omgaan met veilige seks. Nu er minder angst is voor HIV en er geneesmiddelen bestaan, wordt er meer onveilig gevrijd, condooms zijn (onterecht!) onpopulair. Men gebruikt wel voorbehoedsmiddelen zoals de pil of varianten om niet meteen zwanger te worden. Veel meer dan vroeger ziet men het hebben van seks bij een eerste date als een normale zaak.  Dat het dan bij een one night stand blijft, vinden een aantal jongeren minder een probleem. Vrees voor een grotere toename van SOA/HIV in 2016 is dan ook terecht.

Onzekerheid

Als hulpverleners/onderzoekers merken we dat de huidige generatie jongeren en jongvolwassenen opener en moderner wordt op seksvlak, maar dat dit tegelijk ook wel voor veel onzekerheid zorgt. Niet iedereen wil  mee in die trends, maar degenen die zich hier niet goed bij voelen, voelen zich vaak alleen staan. Door de groepsdruk en de individualistische maatschappij kunnen ze hierbij ook bij weinig mensen terecht. Hetzelfde geldt voor mensen met liefdesverdriet, in een samenleving waar het draait om kicks en waar alles sneller moet is er weinig ruimte voor mislukken en verdriet. Zeker als dat net iets langer aanhoudt.

Kaat Bollen: “Niets mis met sukkelseks of ronduit saaie seks. Af en toe wat sleur moet kunnen. Tegenwoordig moet het altijd meer en beter, maar juist dat prestatiekarakter is vaak verlammend. En laat dat nu net niet werken in bed!” 

Vertrouwenspersoon

Daarnaast gaan jongeren wel veel meer dan vroeger heel open bij elkaar te rade indien ze relationele of seksuele vragen of moeilijkheden hebben maar ze gebruiken daarvoor naast contacten tijdens sporten (samen joggen met vriendinnen, na het sjotten aan de toog in de sporthal onder mannen)  of sociale activiteiten zoals theater of film, nu vooral sociale media zoals sms, Facebook, berichtjes via Whats App, enz.  Meestal blijft het bij vrienden, maar jongeren leggen hun  liefdesvragen ook meer en meer voor in online discussiefora aan vreemden.  Kortom peers/leeftijdsgenoten/vrienden worden in 2016 de belangrijkste hulpverleners/gesprekspartners bij het helpen kiezen/beoordelen van een geschikte partner, het zoeken naar oplossingen voor seksuele of relationele problemen met een partner, seksvragen over hoe vaak, op welke manier, …vragen over blijven of niet blijven in de relatie, enz.

Je merkt bij deze leeftijdsgroep ook veel minder schroom en schaamte om over seks te praten bij bijvoorbeeld de hulpverlening in de medische sector, in sociale zorg, bij personen met een handicap.  Open praten over seks is voor hen geen taboe meer.

Midlife en in twijfel

Dit staat in contrast met de iets oudere generatie van veertigers en vijftigers. Bij hen merk je wel nog veel geslotenheid en schroom om over seks en relaties te praten.

Bij de veertigers merk je momenteel ook veel meer relatiemoeheid en relatietwijfels dan voorheen.   Midlifecrisissen zijn in leeftijd  naar achter opgeschoven, meer bepaald 43 à 48 jaar. Voor zover de relatie daarvoor al niet was stukgegaan, besluiten meer koppels  in deze fase uit elkaar te gaan. Mannen en vrouwen hebben meer zelfvertrouwen, voelen zich zelfstandig  en onafhankelijk.    Ze worden ouder en vragen zich af of ze echt nog wel de rest van hun leven met dezelfde partner verder willen of dat ze een nieuwe uitdaging willen met een andere partner, ook al zijn ze die zelfs  nog niet tegengekomen.  Er is veel relationele en seksuele  sleur en verveling en via werk, sociale media of hobby’s (sport, theater, uitgaansleven…) ontmoeten ze talrijke in hun ogen knappe en voor dating beschikbare partners waarbij ze (soms na overspel) heel ernstig beginnen twijfelen : het is nu uit elkaar gaan en nieuwe oorden verkennen of voor de rest van het leven dan maar samen blijven.  Het is deze twijfelgeneratie die  de meer gespecialiseerde relatietherapeuten en seksuologische hulpverleners op zoekt wanneer men er zelf niet meer uitgeraakt. Zij vinden het moeilijk om daar met vrienden en leeftijdsgenoten over te praten. Soms merkt men als vriend(in) of familie pas na lange tijd dat er grote spanningen waren in de relatie.

Kaat Bollen: “Hoewel een zeer groot deel van de mensen vreemdgaat (onderzoeken komen toch vaak met cijfers rond de 30%aan), blijft dit in Vlaanderen nog een enorm taboe. De hoeksteen van de samenleving blijkt nog steeds het gezin te zijn en mensen die deze onderuit halen staan hierdoor vaak alleen met hun twijfels en gevoelens.”

Goedgenoegseks

Vanaf 50 jaar zie je een kentering in relatiebeleving. Men heeft de moeilijkste jaren overwonnen. Er is veel meer behoefte aan samenzijn, intimiteit, samen dingen doen, … de woeligste wateren zijn door zwommen en door lichamelijke ongemakken en psychische spanningen (werk/ familie vb zorg voor hulpbehoevende ouders, enz.)  valt de behoefte naar een kinky seksleven weg.   Men wordt berustend en waardeert op de eerste plaats elkaars aanwezigheid boven een avontuurlijk seksleven.

Hier kun je spreken over goedgenoegseks (sukkelseks) i.p.v. superseks. Je zou het ook retroseks kunnen noemen, men neemt genoegen met knuffelen, strelingen, naakt tegen elkaar aanliggen en men houdt het bij een traditioneel standje zoals de missionarishouding of een telkens terugkerend standje waarbij mannen nog hun erectie kunnen behouden en het voor de vrouw in de menopauze het minste pijn doet. Seks hoeft ook niet meer zo nodig en men vindt het niet erg als daar langere tijd over heen gaat. Een enkeling maakt zich daar wel  zorgen over, het gaat dan vooral over mannen met erectieproblemen,  die terug goede erecties willen krijgen.

Kaat Bollen: “Mensen blijven tot op hoogte leeftijd vrijen met elkaar. De kwaliteit hiervan kan wat veranderen, maar de kwantiteit doet dat vaak niet. Een hoopgevend idee vind ik!” 

Eenzaamheid

Bij alleenstaanden zie je vanaf 45 jaar veel relationele wanhoop ervaringen : ze beginnen te vrezen dat ze voor de rest van hun leven alleen gaan blijven en schrijven zich massaal in bij relatiebureaus (zowel online als offline), gaan zich overactief in het verenigingsleven storten of schrijven zich in voor cursussen (yoga, jogging, enz.), alleenstaandenreizen, enz.  in de hoop nog iemand tegen te komen. Hun eisen zijn zeer laag : vooral iemand ontmoeten waarmee het klikt is belangrijk. Een goed voorkomen en aantrekkelijk zijn is meegenomen, maar niet meer de hoofdzaak zoals dat bij de meeste jongeren het geval was.  Heel wat mannen en vrouwen voor wie het nog iemand vinden hopeloos wordt, ontwikkelen een drank- en of gewichtsprobleem wat het vinden van een levenspartner nog bemoeilijkt. In 2016 zal de generatie eenzame vijftigers en ouder gevoelig toenemen.

Kortom 2016 wordt een jaar met veel verscheidenheid op seksueel en relationeel vlak. In tegenstelling tot wat media ons voorhouden, bestaat er niet één specifieke vorm van geweldige seks of relatie.  Het is belangrijk dat iedereen zich daar goed bij voelt en niets opgedrongen krijgt. De vele onderzoekjes op internet of in bladen zijn leuk om te lezen maar stroken niet altijd met de realiteit.

Auteurs Kaat Bollen   & Gerard Gielen

Lectoren in de opleiding postgraduaat seksuologische hulpverlening UC Leuven Limburg

http://www.ucll.be/postgraduaatseksuologischehulpverlening

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge