Vrouwen gelukkiger bij een lelijke man?

Gender operatie : van man naar vrouw of omgekeerd
Vrouwen zijn het gelukkigst zonder man en zonder kinderen

StockSnap / Pixabay

De slungelige voetballer Peter Crouch heeft al jaren een relatie met het loeihete bikinimodel Abigail Clancy, hoe vreemd sommige mensen het ook vinden. Zelf heeft Crouch ook wel door dat hij ver boven zijn stand bezig is en toen een interviewer een keer vroeg wat hij zou zijn geworden als hij géén profvoetballer was, antwoordde hij gevat: maagd.

Maar eigenlijk is het helemaal niet zo gek dat Crouch en zijn blondine al 11 jaar een gelukkig stelletje zijn. Uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat een vrouw juist gelukkiger is met een partner die minder knap is dan zijzelf.

Echte schoonheid zit blijkbaar vanbinnen. Kijk maar naar het huwelijk van de Latijnse schone Jennifer Lopez en de minder knappe Marc Anthony. En zij is niet de enige. Onlangs pronkte ook ‘Star Wars’-actrice Natalie Portman met haar behaarde vriend Devendra Banhart. De nieuwste trend in Hollywood?

Onderzoekers aan de Florida State University analyseerden 113 jonge stelletjes die in het begin van hun relatie stonden. Hun doel? Erachter komen of uiterlijk een rol speelt in het geluk binnen een relatie.

In het onderzoek wordt onder meer duidelijk dat vrouwen met een knappe man zich eerder druk maken over hun uiterlijk en bijvoorbeeld sneller op dieet gaan. Dat je er leuk uitziet is mooi meegenomen, maar de stress om zo te blijven gooit klaarblijkelijk roet in het eten.

Aan de andere kant waren de vrouwen met een man met gemiddelde looks veel minder geneigd om aan zichzelf te twijfelen en waren in hun relatie dus gelukkiger.

Steeds vaker worden ‘s werelds meest modebewuste en verleidelijke vrouwen gespot aan de zijde van mannen, die niet zo bekommerd zijn om hun uiterlijk. Maar heeft een relatie tussen een mooie vrouw en een lelijke man wel kans op slagen?

‘Absoluut’, vindt Stefan Lievens, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Gent, ‘op voorwaarde dat beide partners werken aan hun relatie. Want liefde is een werkwoord.’ Wel blijft het riskant om in een relatie te zitten met een vrouw die veel aantrekkelijker is. ‘Ze zal immers begeerd worden door andere mannen’, legt Lievens uit, ‘waardoor een minder knappe man sneller onzeker wordt.’

Toch is nog niet alle hoop verloren voor fysiek minder aantrekkelijke mannen. Terwijl mannen vaker op het uiterlijk afgaan, hanteren vrouwen andere criteria bij de partnerkeuze. ‘Sexappeal is zeker belangrijk’, vertelt Lievens, ‘maar ook factoren als geld, macht en prestige spelen een grote rol’.

Er bestaan heel wat redenen waarom een vrouw zou kiezen voor een onaantrekkelijke wederhelft. ‘Goede seks kan één van die redenen zijn’, zegt Lievens. ‘Als het in bed goed zit, is het uiterlijk van de man haast onbelangrijk’. Soms kiest een vrouw zelfs uit medelijden voor een minder verleidelijke man. Ook heerst nog steeds het cliché dat lelijke mannen voorgoed trouw blijven aan hun aantrekkelijke vriendin of echtgenote.

Maar klopt dit echt?

Het bericht is door verschillende media de wereld in geholpen. Ondanks het feit dat het persbericht van Florida State University waar naar wordt gerefereerd al in juli 2017 verscheen, besteedde Esquire er nog aandacht aan. Eerder dit jaar deed ook Gatsby dat, en vorig jaar claimden Cosmopolitan, Fem Fem, Famme, Ballinnn, Gewoon voor hem, Voorspoedig leven en Axed al dat vrouwen gelukkiger zijn met een lelijke man aan hun zijde.

Het wetenschappelijke onderzoek waar de media het over hebben, is dus al ruim een jaar uit. Toch schrijft de Esquire-redacteur het volgende:

“Uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat een vrouw juist gelukkiger is met een partner die minder knap is dan zijzelf.”

De reden voor die claim zou zijn dat vrouwen met een knappe partner zich sneller zorgen maken om hun uiterlijk, en dus eerder de neiging hebben op dieet te gaan. Daarentegen houden vrouwen met een ‘lelijke’ man zich daar minder mee bezig, en zijn zij dus gelukkiger.

Waarom klopt dit niet?

De websites verwijzen naar een persbericht van de Florida State University waarin het volgende wordt gepresenteerd:

“New research from Florida State University finds another factor — attractiveness of a romantic partner — can be a driving force behind the desire to diet and seek a slim body, though that motivation contrasts sharply between men and women.”

De onderzoeksters Tania Reynolds en Andrea Meltzer concludeerden dat vrouwen die als ‘minder aantrekkelijk’ werden beschouwd en wel een aantrekkelijke man hebben, gemotiveerder zijn om op dieet te gaan. Onder hen zou bovendien een groter risico zijn op de ontwikkeling van eetstoornissen en andere gezondheidsproblemen. Vrouwen die als aantrekkelijker dan hun man werden beschouwd, bleken die extra motivatie voor diëten niet te hebben.

Geluk niet onderzocht

Wie de tijd neemt om het persbericht goed te lezen en het onderzoek waar het allemaal om draait, ziet al snel dat de mate waarin vrouwen of mannen gelukkig zijn niet is onderzocht. De onderzoekers hebben slechts gekeken naar de relatie tussen de aantrekkelijkheid van de partner en het dieetgedrag. Geluk is dus geen variabele binnen dit onderzoek. De media zijn er vanuit gegaan dat vrouwen gelukkiger zijn als ze niet het gevoel hebben op dieet te hoeven, maar die conclusie is ongegrond.

Conclusie

Diverse sites stellen dat vrouwen gelukkiger zijn met een lelijke man. Het onderzoek waar naar wordt gerefereerd, wijst dat echter helemaal niet uit. Er is slechts gekeken naar de relatie tussen aantrekkelijkheid en dieetgedrag.

Bronnen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/ggt1rblp3

https://www.esquire.com/nl/mantertainment/news/a8235/vrouwen-zijn-gelukkiger-bij-een-lelijke-man-blijkt-uit-onderzoek/

https://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/vrouwen-zijn-gelukkiger-met-lelijke-man/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge