Vrouwen reageren te vaak met “sorry”

Vanaf wanneer mag je scheetjes laten in je relatie?
Gebruik sociale media om over je relatie te vertellen : relfie!
Vrouwen verontschuldigen zich veel vaker dan mannen en dat blijkt helemaal geen goede zaak. Althans, dat is de

roryranwellphoto

Copyright Rory Banwell Bron https://www.dailymail.co.uk/femail/article-3416509/Still-not-asking-Powerful-photo-series-nearly-nude-women-aims-prove-regardless-wearing-no-justification-sexual-assault.html

mening van een taalonderzoekster aan de Universiteit van Amsterdam, die ervan overtuigd is dat het verzachtende taalgebruik van vrouwen de genderverschillen tussen man en vrouw mee in stand blijft houden.

Maar daar blijft het overigens niet bij, zo blijkt. Het taalgebruik van vrouwen is over het algemeen verzoenend en verzachtend, we willen immers niemand een strobreed in de weg leggen.

Dat bevestigt ook Ingrid van Alphen: “We verwachten van meisjes dat ze lief zijn en zich sociaal opstellen, mannen mogen daarentegen best macho uit de hoek komen, wat zich ook in ons taalgebruik uit. En net door het benadrukken van die verschillen kunnen mannen en vrouwen gevangen blijven, blijven  als het ware in hun opgelegde culturele rol.”

Sorry’ zeggen heeft het tegenovergestelde effect dan je er mee probeert te bereiken, wanneer je het onterecht en te vaak zegt.

3 tips om er vanaf te komen en sterker te communiceren.

Je loopt over een drukke straat, iemand botst gehaast tegen je op. Nog voordat je het door hebt roep je “sorry!”, terwijl de ander stug doorloopt. Niet jouw schuld, en toch zeg je ‘sorry’?  Of het moment waarop je een collega iets wil vragen – al is het om zijn nietmachine te lenen – komt er al een “sorry, mag ik…” uit je mond.
Je denkt misschien beleefd te zijn, maar dat gewenste effect wordt totaal teniet gedaan wanneer je ten onrechte of te vaak ‘sorry’ zegt.  Onderzoeken hebben uitgewezen waarom we zo vaak sorry zeggen, en dat dat het tegenovergestelde effect heeft dan wat we er mee proberen te bereiken. Wat blijkt namelijk? Onnodig ‘sorry’ zeggen leidt alleen maar tot minder respect en een zwakke, onderdanige houding (en dus een slechte niet-assertieve communicatie).

Het is niet zo dat mannen niet vaak sorry zeggen, omdat ze denken dat ze dan zwak overkomen of dat ze geen verantwoordelijkheden voor hun acties willen nemen. Wanneer mannen denken dat ze echt iets fout gedaan hebben, zullen ze net zo snel hun excuses aanbieden als vrouwen. Het is gewoon zo dat ze niet zo snel denken dat ze iets fout gedaan hebben.  Vrouwen daarentegen hebben de neiging om de lieve vrede te bewaren en ze denken vaker dat ze waarschijnlijk wel een blunder begaan hebben.

Vrouwen steken biologisch zo in elkaar dat ze altijd voor harmonie en verzorging kiezen. Voor de meeste vrouwen zijn excuses een manier om die harmonie te behouden.

Bronnen

http://www.hbvl.be/

https://assertief.nl/

http://www.demorgen.be/tvmedia/waarom-zeggen-vrouwen-zo-vaak-sorry-reclamespot-leidt-tot-zwaar-debat-b67b9071/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge