Vrouwen reageren te vaak met “sorry”

Porno kijken is nefast voor het huwelijk voor mannen maar niet voor vrouwen
Gebruik sociale media om over je relatie te vertellen : relfie!
portrait, model, girl

LuidmilaKot (CC0), Pixabay

Je gooit een glas rode wijn over de witte zijden blouse van je leidinggevende (per ongeluk). ‘Sorry.’ Je rijdt met je winkelwagentje in de supermarkt een treuzelende bejaarde bijna van de sokken (per ongeluk). ‘Sorry.’ Op dit soort welgemeende excuses is niks af te dingen. Maar dan: iemand gaat opzij om jou de trein uit te laten stappen. Terwijl je langsloopt, zeg je: ‘Sorry.’ Je bent aan het werk en hebt geen tijd om je bellende vriendin te woord te staan. ‘Sorry, ik ben druk.’ Je stelt een vraag in een vergadering. ‘Sorry, wat is precies de bedoeling?’ Als je er op gaat letten, zul je merken dat mannen dit niet doen. Het komt simpelweg niet in ze op.

Vrouwen verontschuldigen zich veel vaker dan mannen en dat blijkt helemaal geen goede

zaak. Althans, dat is de mening van een taalonderzoekster aan de Universiteit van Amsterdam, die ervan overtuigd is dat het verzachtende taalgebruik van vrouwen de genderverschillen tussen man en vrouw mee in stand blijft houden.

Maar daar blijft het overigens niet bij, zo blijkt. Het taalgebruik van vrouwen is over het algemeen verzoenend en verzachtend, we willen immers niemand een strobreed in de weg leggen.

Dat bevestigt ook Ingrid van Alphen: “We verwachten van meisjes dat ze lief zijn en zich sociaal opstellen, mannen mogen daarentegen best macho uit de hoek komen, wat zich ook in ons taalgebruik uit. En net door het benadrukken van die verschillen kunnen mannen en vrouwen gevangen blijven, blijven  als het ware in hun opgelegde culturele rol.”

Sorry’ zeggen heeft het tegenovergestelde effect dan je er mee probeert te bereiken, wanneer je het onterecht en te vaak zegt.

Aan een Canadese universiteit werd in 2010 ook onderzocht of vrouwen zich inderdaad vaker excuseren dan mannen en hoe dat dan zou komen. Onderzoekers Karina Schumann en Michael Ross  deden onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen. In hun vaak geciteerde studie uit 2010 hielden mannen en vrouwen een dagboekje bij waarin ze alle ‘overtredingen’- situaties waarin een verontschuldiging gepast is – noteerden. Ze schreven er ook bij of zij in de fout waren, of een ander. Tot slot penden ze op wie van beiden sorry had gezegd. Wat bleek: vrouwen boden inderdaad vaker hun excuses aan. Zij vonden tegelijkertijd dat ze meer overtredingen hadden begaan.

Vrouwen zéggen dus niet alleen vaker sorry, ze denken ook echt vaker dat het hun schuld is, als er iets verkeerd gaat. Een grootschalige Engelse survey uit 2015 van YouGov onder 1600 mannen en vrouwen wijst uit dat meer dan de helft van de vrouwen vindt dat ze eigenlijk te vaak sorry zegt. Dat tegen nog geen 21 procent van alle mannen.

Niet serieus genomen
Waarom betuigen vrouwen maar de hele tijd spijt? Daarover verschillen de wetenschappelijke meningen. De Amerikaanse psycholoog Harriet Lerner schreef een boek over je verontschuldigen. “Ik ben er door jaren research en praktijkervaring achter gekomen dat vrouwen om hele verschillende redenen sorry zeggen: voor de een is het een uiting van een gebrek aan zelfvertrouwen, of een onbewuste tactiek om kritiek te vermijden, al voordat die is geuit. Terwijl voor de ander sorry niets meer dan een stopwoordje is, een overblijfsel uit de kindertijd,” schrijft ze in Pyschology Today.

De Nederlandse auteur, en coach voor vrouwen in het bedrijfsleven Vreneli Stadelmaier legt de oorzaak toch vooral bij de opvoeding. “Wij hebben geleerd om brave, bescheiden meisjes te zijn, die in harmonie leven met hun omgeving. Moeders van nu geven dat nog steeds door aan hun dochters: niet te veel ruimte innemen!” Sorry zeggen is een manier om jezelf klein te maken, zegt Stadelmeier: “En dat heeft op de werkvloer negatieve consequenties. Als je in een vergadering zegt, ‘sorry, maar mag ik een vraag stellen’, dan zullen mensen je minder serieus nemen.”

Ook kunnen vrouwen kunnen zich soms zo overmatig verantwoordelijk voelen, dat ze onterecht de schuld op zich nemen. “Het resultaat is dat je collega’s en je leidinggevende gaan denken dat jij de problemen veroorzaakt.” Stadelmaier ziet een groter onderliggend probleem: vrouwen twijfelen meer aan zichzelf dan mannen. “Ik zie het al bij mijn eigen kinderen, een jongen en een meisje. Toen ze klein waren deden ze samen mee aan een tennistoernooi. Beiden verloren ze, maar ze hadden ieder een heel ander verhaal. Volgens mijn zoon lag het aan zijn racket, mijn dochter daarentegen gaf zichzelf de schuld, en wilde stoppen met tennissen. Terwijl ik als moeder echt mijn best doe om ze niet met traditionele man-vrouw-patronen op te voeden.

De meest opmerkelijke conclusie was dat mannen net zo vaak sorry zeggen als vrouwen – áls ze tenminste het idee hebben dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Daar zit al meteen de crux: mannen vinden namelijk veel minder vaak dat er reden is om zich te verontschuldigen.

3 tips om er vanaf te komen en sterker te communiceren.

Je loopt over een drukke straat, iemand botst gehaast tegen je op. Nog voordat je het door hebt roep je “sorry!”, terwijl de ander stug doorloopt. Niet jouw schuld, en toch zeg je ‘sorry’?  Of het moment waarop je een collega iets wil vragen – al is het om zijn nietmachine te lenen – komt er al een “sorry, mag ik…” uit je mond.
Je denkt misschien beleefd te zijn, maar dat gewenste effect wordt totaal teniet gedaan wanneer je ten onrechte of te vaak ‘sorry’ zegt.  Onderzoeken hebben uitgewezen waarom we zo vaak sorry zeggen, en dat dat het tegenovergestelde effect heeft dan wat we er mee proberen te bereiken. Wat blijkt namelijk? Onnodig ‘sorry’ zeggen leidt alleen maar tot minder respect en een zwakke, onderdanige houding (en dus een slechte niet-assertieve communicatie).

Het is niet zo dat mannen niet vaak sorry zeggen, omdat ze denken dat ze dan zwak overkomen of dat ze geen verantwoordelijkheden voor hun acties willen nemen. Wanneer mannen denken dat ze echt iets fout gedaan hebben, zullen ze net zo snel hun excuses aanbieden als vrouwen. Het is gewoon zo dat ze niet zo snel denken dat ze iets fout gedaan hebben.  Vrouwen daarentegen hebben de neiging om de lieve vrede te bewaren en ze denken vaker dat ze waarschijnlijk wel een blunder begaan hebben.

Vrouwen steken biologisch zo in elkaar dat ze altijd voor harmonie en verzorging kiezen. Voor de meeste vrouwen zijn excuses een manier om die harmonie te behouden.

Als je onterecht en dus te vaak sorry zegt, bereik je het tegenovergestelde van wat je er waarschijnlijk mee bedoelde. Je wilt misschien beleefd zijn, de lieve vrede bewaren; wij vrouwen zijn immers van het harmoniemodel. Maar het blijkt, ook weer volgens onderzoek, dus te leiden tot minder (zelf)respect, tot onderdanigheid, en het wordt ervaren als een teken van zwakte. Als jij je verontschuldigt voor iets dat een ander doet, gaat dit ten koste van je gevoel van eigenwaarde

Bronnen

https://www.rtlnieuws.nl/magazine/artikel/126016/sorry-dames-maar-kunnen-jullie-iets-minder-sorry-zeggen

https://www.blijtijds.nl/familie-en-vrienden/stop-met-sorry-zeggen-zeg-jij-vaak-onnodig-sorry/

http://www.hbvl.be/

https://assertief.nl/

http://www.demorgen.be/tvmedia/waarom-zeggen-vrouwen-zo-vaak-sorry-reclamespot-leidt-tot-zwaar-debat-b67b9071/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge