Jaloezie onder vriendinnen kan heel ver gaan.

Oudere echtparen zijn gelukkiger door regelmatige seks
Met meer broers en zussen een beter huwelijk

Bess-Hamiti / Pixabay

Bij vriendschap is het belangrijk dat je elkaar helpt, meer van elkaar aanvaardt dan van anderen en de ander haar geluk gunt. Soms gunt een vriendin je geluk niet. Dit is een vriendschap die je niet helpt, maar eerder naar beneden haalt. Het is zaak dit tegen een dergelijke vriendin te zeggen en ook te benoemen als jaloezie! Als zo’n vriendin haar gedrag vervolgens niet aanpast, kun je de vriendschap beëindigen. Wanneer je dat besloten hebt kun je je vriendin laten weten dat het jaloerse gedrag er nog steeds is, dat het je stoort, en dat je daarom niet langer vriendinnen wilt zijn.

Vrouwen zijn vaak de mensen die worden verdacht van jaloezie. Jaloezie is dan ook vaak de oorzaak van geroddel, zogenaamde ‘bitchfights’ en ruzies. Het is ook een van de grootste redenen dat vrouwen soms moeizaam kunnen samenwerken. Vrouwen bevestigen dat cliché en stemmen vooral op hun eigen geslacht (73 procent) als hen gevraagd wordt wie het meest jaloers is. Bovendien is maar liefst 77 procent jaloers als haar partner een beste vriendin zou hebben.

“Kom jij na een avondje stappen ook weleens zeer onflatteuze foto?s van jezelf tegen op Facebook, gepost door “je beste vriendin” Geen toeval: eén op de vier vrouwen plaatst namelijk expres lelijke foto’s van vriendinnen!

Van de 1512 vrouwen die meededen aan de enquête van MyMemory.co.uk bekende 24% van hen al eens een onflatteuze foto van een vriendin in bikini te hebben gepost, terwijl ze wist dat zij daar niet blij mee zou zijn. Verder zette 45% al eens een foto van een vriendin in een lelijke outfit online, zonder haar medeweten, zo meldt Female First.

Daarnaast nam 41% een keer een foto van een vriendin zonder make-up, en maakte die vervolgens openbaar. Ook bleek uit een andere recente enquête dat 33% van de vrouwen het huis niet wil verlaten zonder make-up, laat staan dat ze zo op het internet te zien is.

Maar waarom doen vrouwen dat, als ze weten dat het hen niet in dank afgenomen wordt? De meesten omdat ze de ‘vriendin’ in kwestie eigenlijk niet kunnen uitstaan. 32% doet het dan weer uit wraak, omdat die vriendin ooit hetzelfde heeft gedaan. Heel vaak gaat het ook om jaloezie omdat men vindt dat de ander meer geluk heeft, het beter heeft, enz.

En dan kunnen vrouwen erg hard zijn, want 19% weigert om de foto weg te halen, zelfs als deze vriendin het vraagt. 78% van de vrouwen ziet zich daarom genoodzaakt om zichzelf te ‘untaggen’, terwijl 65% ontzettend boos wordt op de vriendin die de foto online zette.

“Er is niet echt een etiquette voor het taggen van vrienden op sociaalnetwerksites, waardoor er veel valkuilen zijn”, zegt Rebecca Huggler van MyMemory. “Toch is het verrassend om te zien dat zoveel vrouwen een onflatteuze foto van een vriendin online zouden zetten. Zeker als je weet dat ze zelf ontzettend kwaad zouden worden als iemand hetzelfde zou doen.”

Zo is er ook veel jaloezie omtrent afvallen en slank zijn.   Dat  vrouwen af en toe (stiekem) schaamteloos competitief zijn ten opzichte van elkaar, wisten we eigenlijk al. Maar het is ook bewezen door onderzoek.

Onderzoek
In een onderzoek onder 10.000 Britten geeft namelijk ruim een derde van de vrouwen toe dat ze jaloers is op vriendinnen die een aantal kilo?s zijn afgevallen. 15% wil zelfs dat haar vriendinnen dikker zijn dan zijzelf!    Ook zegt een kleine 20% dat ze gelukkiger is als ze slanker is dan haar vriendinnen, zo meldt Daily Mail. 10% geeft aan haar vriendinnen onterechte complimentjes over hun slanke lijn te geven, om zo te voorkomen dat ze op dieet gaan.

Aan de lijn
Twee derde van de ondervraagden geeft aan dat ze regelmatig te veel eet onder druk van vriendinnen of familie. Een derde zegt dat haar omgeving haar aanmoedigt om zich vooral niet aan haar dieet te houden. Meer dan 15% zegt dat vriendinnen en familie expres grotere porties op haar bord scheppen als ze probeert af te vallen.

Ook geeft bijna de helft van de Britse vrouwen toe dat ze weleens op dieet is gegaan om te voorkomen dat zij “de dikke vriendin” wordt.

Dat  blijkt ook uit ander onderzoek. Als het op uiterlijk aankomt is ruim de helft jaloers op haar vrouwelijke rivalen. Als vrouwen een mooie vrouw langs zien lopen denkt 60% ‘wauw, wat een mooie vrouw’ terwijl 30% wenste dat ze zelf zo mooi was. Een kleine zeer jaloerse minderheid (7%) denkt ‘wie denkt ze wel niet dat ze is?’ als ze een knappe vrouw langs zien lopen.  Bij de vrouwen onder elkaar is 63% van de single vrouwen jaloers op hun getrouwde vriendinnen.

Daar tegenover staat dat 41% van de getrouwde vrouwen jaloers zijn op hun single vriendinnen omdat zij veel meer vrijheid hebben. Uit cijfers blijkt ook dat 68% van de vrouwen wel eens jaloers is op een of meerdere van haar vriendinnen. Daarvan is 20% jaloers als een vriendin slanker is of een toffere man heeft en 10% omdat ze knapper is.

In een artikel van Dailymail werd geschreven over ‘body-envy’, op een ongezone manier jaloers zijn op het lichaam van andere vrouwen. Dit is iets waar vrouwen zonder eetstoornis soms last van hebben, maar waar vrouwen met eetstoornis nog een tikkeltje vaker last van hebben. Als je lijdt aan een eetstoornis is de kans groot dat je jezelf voortdurend vergelijkt met anderen, op het gebied van prestaties, maar zeker ook als het gaat om lichaamsvormen en gewicht. ‘Is zij dunner dan ik? Weegt zij minder dan ik?’ Hierdoor kan er een nare vorm van jaloezie ontstaan richting mensen die dunner zijn dan jij.

Uit een onderzoek van Dr. Pam Spurr bleek dat 2 op de 3 vrouwen zich regematig zorgen maakt over haar lichaam. Jaloers zijn op andermans lichaams is iets dat je nooit wint, omdat je jezelf altijd vergelijkt met mensen die er in jouw ogen beter uitzien dan jijzelf. Het zorgt niet alleen voor negatieve gevoelens richting de persoon die er niets aan kan doen, maar het zorgt ook voor een slechter zelfbeeld. Tenslotte zorgt het bij een grote groep vrouwen er ook nog eens voor dat ze vluchten in ongezond eetgedrag.

 

Bronnen

http://www.ze.nl/artikel/213832-vrouwen-zetten-expres-lelijke-foto-van-vriendin-op-facebook

http://www.ze.nl/artikel/218019-vrouwen-jaloers-op-dunnere-vriendinnen

http://www.healthylives.nl/nieuws/vrouwen-jaloers-op-elkaars-uiterlijk

http://www.proud2bme.nl/Artikelen_over_schoonheid/Ik_ben_jaloers_op_haar_lichaam

http://www.nu.nl/vrouw/2703550/vrouwen-jaloers-slankere-vriendinnen.html

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2079173/Drop-dress-size–lose-friends-How-New-Years-resolution-hidden-consequences.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge