Oudere stellen met een slecht huwelijk hebben een grotere kans op hartziekten

We moeten jongeren leren dat kinderen krijgen soms moeilijk is
Trouwen niet altijd goede oplossing om gelukkig te zijn.
trouwen

Bron : articlecube.com

Oudere stellen met een slecht huwelijk hebben een hogere kans op hartziekten. Vooral vrouwen die in een lange slechte relatie zitten of hebben gezeten, hebben hier veel meer kans op.

Wetenschappers bekeken gegevens van 1200 getrouwde mannen en vrouwen over een periode van vijf jaar. De deelnemers waren tussen de 57 en 85 jaar oud toen het onderzoek van start ging en kregen hierbij vragen voorgelegd over de kwaliteit van hun huwelijk. Ook werd hun gezondheid gevolgd.

Een slecht huwelijk kan letterlijk je hart breken. Tot die conclusie komen onderzoekers. Oudere stellen met een slecht huwelijk hebben een grotere kans op hartziekten. Dat geldt met name voor de vrouw in het lange, slechte huwelijk.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Wetenschappers analyseerden gegevens van 1200 getrouwde mannen en vrouwen die over een periode van vijf jaar verzameld waren. De mannen en vrouwen waren tussen de 57 en 85 jaar oud toen het onderzoek startte en kregen tijdens de studie onder meer vragen voorgelegd over de kwaliteit van hun huwelijk. Ook werd hun gezondheid gemonitord.

Het effect
Uit het onderzoek blijkt dat een slecht huwelijk (veroorzaakt door bijvoorbeeld een bekritiserende of veeleisende echtgeno(o)t(e)) een groot negatief effect heeft op de gezondheid van het hart. En hoe ouder mensen worden, hoe sterker dat effect wordt. Bovendien is het negatieve effect dat een slecht huwelijk op het hart heeft groter dan het positieve effect dat een goed huwelijk op het hart heeft.

De vrouw
Ook blijkt uit het onderzoek dat een slecht huwelijk een groter effect heeft op de gezondheid van het hart van vrouwen dan op dat van mannen. Mogelijk komt dat doordat vrouwen geneigd zijn om hun negatieve ervaringen voor zich te houden en een grotere kans hebben op depressie en cardiovasculaire problemen.

Als een vrouw aan een hartziekte leed, had dat een negatief effect op de kwaliteit van haar huwelijk. Echter wanneer een man een hartkwaal kreeg, bleek dat geen invloed op de kwaliteit van het huwelijk te hebben.

Hierdoor wordt het beeld, dat vrouwen bij ziekte sterker geneigd zijn om voor hun partner te zorgen, bevestigd. Omgekeerd zijn mannen minder sterk geneigd om voor hun vrouw te zorgen.

Relatietherapie is grotendeels gericht op jongere stellen. Maar deze resultaten laten zien dat de kwaliteit van een huwelijk net zo belangrijk is op hogere leeftijd, zelfs wanneer het stel al veertig of vijftig jaar getrouwd is.

Onderzoeksters Hui Lui en Linda Waite besluiten dat huwelijkskwaliteit dus niet alleen belangrijk is voor jonge stellen, maar ook op oudere leeftijd, zelfs voor wie al veertig of vijftig jaar getrouwd is. De studie werd gepubliceerd in de Amerikaanse medische krant ‘Journal of Health and Social Behaviour’

Bronnen

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141125_01394717

http://www.scientias.nl/lang-slecht-huwelijk-kan-harten-opbreken/

https://www.telegraaf.nl/nieuws/455978/slecht-huwelijk-bezorgt-slecht-hart

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge