Hoeveel jaloezie kan een relatie hebben?

Mannen in stabiele relatie onderdrukken hun verleidingsreacties op vruchtbare vrouw
Naakt slapen is gezond en goed voor de relatie

Vertrouwen én vrijheid zijn belangrijk voor singles, zo blijkt uit een enquête van datingsite PARSHIP onder leden. Voor bijna de helft is jaloezie niet echt een probleem. Contact met de ex is wél een no-go.
Uit een enquête onder leden van datingsite PARSHIP blijkt dat bijna de helft van de singles

Photo by Gabriel Matula

heel ontspannen is als het gaat om jaloezie. Ruim 45% zegt jaloezie geen groot probleem te vinden in een relatie. Zowel mannen als vrouwen vertrouwen hun partner en gunnen hem/haar de nodige vrijheid. Die ontspannen visie groeit met de jaren, zo blijkt: terwijl 32% van de jongeren (18-29 jarigen) geen probleem ziet, is dat aanzienlijk hoger bij de ouderen. Van de 60-69 jarigen ziet zelfs 57% geen kwaad in vrijheid in relaties.

Eerdere relaties hoofdoorzaak jaloezie

De dames en heren zijn het wel eens over het feit dat de ontspannen vrijheid in relaties beperkingen kent. Bij 43% gaan wel alarmbellen af als er contact met een ex is. Veel minder ergernis ontstaat bij veelvuldig contact met familie (2%) of met vrienden (4%). Ook als werk veel tijd opslokt, worden daar maar weinig partners jaloers van (2%).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat slechts 7% van de respondenten jaloezie ziet als ultiem bewijs van liefde. Sterker nog: een jaloerse partner is voor 17% zelfs een reden tot ergernis. Zij denken dat het gebrek aan vertrouwen vroeg of laat de relatie opbreekt.

Toch kan een beetje jaloezie geen kwaad: zeker 72% zegt het wel charmant te vinden als het hun partner niet geheel koud laat wat zij doen. Een snufje jaloezie is wel schattig, zolang het niet tot grote drama’s leidt.

De resultaten in een oogopslag

Vraag: een relatie heb je met z’n tweeën. Maar wat als jij niet op de eerste plaats komt? Wekt dat jaloezie? Met wie ben jij best bereid je partner te delen?

–    Ik ben daarin vrij ontspannen – in een relatie vertrouw ik mijn partner volledig. (Totaal 45%, vrouwen 45%, mannen 46%)
–    Voorbije relaties zijn mij een doorn in het oog. Contact met zijn/haar ex is uit den boze. (Totaal 43%, vrouwen 42%, mannen 43%)
–    Voor mij kunnen de vrienden van mijn partner een bron van ergernis zijn. Vrienden zijn allemaal goed en wel, maar te veel tijd met hen doorbrengen vind ik vervelend – immers, ik wil zijn/haar nummer 1 zijn. (Totaal 4%, 5% vrouwen, mannen 3%)
–    Zijn/haar beste vriend/ vriendin. Als die twee zich voortdurend met elkaar bezighouden, knaagt dat aan me. (Totaal 4%, 3% vrouwen, mannen 5%)
–    Als hij/zij meer tijd besteedt aan zijn/haar baan, gaan er alarmbellen bij mij af. (Totaal 2%, 2% vrouwen, mannen 2%)
–    Ik word nerveus als mijn partner veel tijd doorbrengt met familie. Dan voel ik mij een buitenstaander. (Totaal 2%, 3% vrouwen, mannen 1%)

n = 1988

Vraag: Jaloezie laat zich moeilijk sturen. Maar hoe kijk jij tegen jaloezie aan? Is het in jouw ogen een liefdeskiller of juist een ultiem gebaar van liefde?
–    Ik vind het best schattig als mijn partner een beetje jaloers is. Het is juist lief dat het hem/haar wel wat kan schelen wat ik zoal doe. Zolang dit maar niet tot dramatische scènes leidt. (Totaal 72%, vrouwen 72%, mannen 71%)
–    Jaloezie is een echte no-go voor mij. Een gebrek aan vertrouwen is vroeg of laat het einde van de relatie (Totaal 17%, vrouwen 19%, mannen 14%)
–    Jaloezie is voor mij een bewijs van liefde: het toont hoe belangrijk ik ben voor de ander. Als mijn partner niet jaloers zou zijn, maak ik me zorgen.(Totaal 7%, 5% vrouwen, 10% mannen)
–    Ik weet het niet. (Totaal 4%, 4% vrouwen, mannen 5%)
n = 1988

Bronnen

http://www.parship.nl/pics/downloads/nl_NL/PARSHIP-persbericht—Jaloezie-in-een-relatie.pdf

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge