Houd je relatie spannend

Verpleegkundigen leren praten over seks
Hoe jaloers ben jij in een relatie? Doe de test
nor14

Bron Gerard Gielen

Tijd verandert een hoop dingen. Ook de relatie.  Alles went namelijk met tijd. Het verliefde gevoel maakt plaats voor houden van. Na een aantal jaar gaat men op zoek naar nieuwe impulsen in de relatie. Hoe gelukkig ben je eigenlijk in je relatie momenteel? Heb je nog steeds diezelfde lustgevoelens wanneer je hem/haar ziet? Voel je nog steeds die kriebels in je buik? Als dit niét het geval is, is dat geen directe reden voor paniek.

Uit een onderzoek in Groot-Brittanië is gebleken dat steeds meer mensen zich ongelukkig voelen in hun relatie. Vage hulpmiddeltjes als “praat meer met elkaar” of “communiceren helpt!” doen het dus niet meer. Wat kan je dan wel doen? Wij geven je enkele tips mee.

Geef complimenten

Eén van de eenvoudigste dingen waarmee je hem/haar dag een boost kan geven, is het geven van een welgemeend compliment. Weet je nog hoe je partner jou het hoofd op hol bracht tijdens jullie date? Zo mooi is de ander  nu nog steeds, toch? Laat het hem/haar weten! Je brengt eenvoudig wat spanning terug in je relatie door te vleien. Je complimentjes mogen best wat seksueel getint zijn, zolang je hier maar het juiste moment voor uitzoekt. De bottom line is: laat  weten dat je hem/haar nog steeds wilt.

Trek er samen op uit.

Veel te veel stellen met een langdurige relatie zitten te veel thuis. Er is geen effectievere manier om sleur op te wekken en in stand te houden. Zelfs als jullie wel regelmatig op pad gaan samen, is het goed om eens te evalueren hoe dit nu werkelijk is. Zorg ervoor dat het spannend en verrassend blijft. Zoek niet elke keer diezelfde vertrouwde tent op. Zoek samen het avontuur op.

Een filmpje, zak chips en chill

Haal een grote zak chips, kies een leuke serie en kijk ze gezellig uit. Kruip dicht bij elkaar op de sofa en laat je meevoeren in een spannend, grappig of meeslepend verhaal. Je hebt steeds iets om over te praten en je brengt een gezellige tijd door samen. De studie bracht aan het licht dat koppels die geregeld samen een film of serie kijken, elkaar beter begrijpen en de gevoelens van hun partner sneller ontdekken.

Gebruik emojis

Het gebruik van emojis en smileys zorgt ervoor dat je meer gevoel in je smsje kan leggen. Zo begrijpen jullie elkaar beter en het is gewoon ook plezierig om met de gele mannetjes te spelen. Weet je niet hoe je je partner iets moet zeggen, vragen of duidelijk maken? Zeg het met een speels figuurtje.

Maak ruzie

Ook al ben je een rustig type en maak je niet graag of snel ruzie, het af en toe doen, kan allerminst kwaad. Klagen of kleine dingen – denk: zet je de vuilniszakken nu eindelijk eens buiten?! – zorgt ervoor dat jullie klaar zijn voor grotere zaken. Hoe kan je een echte ruzie overleven als je nog niet eens over iets kleins kan discussiëren?

Ga samen naar de fitness

De studie maakte duidelijk dat koppels die samen sporten of naar de fitness trekken, zich fysiek meer aangetrokken voelen tot elkaar. Zij die samen aan hun conditie werken, tonen mekaar ook meer affectie.

Wees niet vaag over jouw wensen en fantasieën

Je bent al jaren bij elkaar, dus heb je op seksueel gebied ongetwijfeld alles geprobeerd, toch? Er is ongetwijfeld nog wel iets dat je graag zou willen maar nog nooit hebt geprobeerd. Een fantasie of wens die je nog niet eerder hebt uitgesproken. Waarom niet? Ga hiervoor: je bent niet voor niets al jaren samen. Dit betekent óók dat je alles met elkaar deelt.

Niet alles hoeft met z’n tweeën

Heb je weleens gemerkt hoe goed jij je voelt na een leuke avond uit met een bevriend koppel (of meerdere koppels). Niet alles hoef je met z’n tweeën te doen. Juist die groepsdynamiek zorgt voor een bepaalde vibe waar je later met z’n tweeën van kunt genieten. Bouw een gezellige avond met vrienden: eet, drink en geniet. Kom in een vrolijke stemming thuis en ga van daaruit samen verder….

Plan tijd voor elkaar in

Een gebrek aan tijd is voor velen de nummer één reden waarom zij niet toekomen aan het doen van de dingen met hun partner die zij zouden willen doen. Hoe druk je ook bent: er is altijd een manier. Jouw relatie is één van de belangrijkste fundamenten van jouw leven, zo niet hét belangrijkste. Geef jouw relatie de tijd en zorg die hij verdient. Plan bewust tijd voor elkaar in.

Accepteer elkaars persoonlijkheid
Het is leuk als je elkaars interesses deelt, maar niet per se noodzakelijk. Verwacht niet van je partner dat deze een fanatiek zeiler, extraverte feestganger of swinger wordt als dat niet bij diens persoonlijkheid past. Volgens psycholoog Dan Wile valt bijna zeventig procent van de conflicten in de categorie ‘permanent’. Na vier jaar ruziën echtparen nog steeds over precies dezelfde dingen als in hun begintijd. Het heeft geen zin om te wachten tot je partner verandert, want dat zal nooit gebeuren.

Niet verwijten en klagen, gewoon vragen

Mensen die lang samen zijn, zien vaak vooral wat er niet goed gaat. Het goede is vanzelfsprekend en wordt niet gezien, het ‘slechte’ springt steeds meer in het oog en geeft elke keer meer jeuk. Hoe logisch het ook voelt om bij elke ‘misstap’ van je partner een kritische of zeurende noot te zingen, probeer de communicatie constructief te houden. Klaagzangen en verwijten zijn besmettelijk. Ze zorgen er namelijk voor dat je partner precies hetzelfde doet, terwijl het uiten van een vraag of wens het de ander makkelijker maakt positief te reageren.

Bronnen

http://www.zita.be/lifestyle/4049341_relatieadvies-hoe-hou-je-het-vuur-erin-.html?hkey=523381c6d4dd9d488ffedafdd851fe46

https://www.manners.nl/8-tips-om-je-relatie-spannend-te-houden/

http://www.psychologisch.nu/marcelino/gids-voor-langdurig-samenzijn-hoe-houd-je-de-liefde-brandend

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge