Rouwen om partner slecht voor hart

Discussieonderwerpen in een relatie
Een op twee jongeren bespioneert lief

SJJP / Pixabay

Zestig jaar samen en plots weer alleen. Voor sommige ouderen is dat ondraaglijk. bezwijken onder het verdriet. ,,Men zegt wel eens dat zo’n mensen sterven van een gebroken hart.

Dat klopt niet helemaal, maar het kan wel een symptoom zijn. Mensen die rouwen om het verlies van een dierbare beschrijven soms een pijn in de hartstreek die biologisch niet te verklaren valt”, zegt Luc Van De Ven, klinisch gerontopsycholoog aan de KU Leuven.

Liefdesverdriet is één ding, maar rouwen om een partner is echt slecht voor je hart. Deense onderzoekers ontdekten dat weduwes en weduwnaars meer risico lopen op een specifieke hartaandoening. En nog frappanter: een partner verliezen is vooral gevaarlijk op jonge leeftijd.

Deense onderzoekers ontdekten dat weduwes en weduwnaars meer risico lopen op een specifieke hartaandoening. En nog frappanter: een partner verliezen is vooral gevaarlijk op jonge leeftijd.

Deense onderzoekers verzamelden tussen 1995 en 2014 de gegevens van 89.000 mensen met een onregelmatige hartslag. Ze vergeleken deze met de gegevens van 886.000 gezonde mensen. 17.478 deelnemers met de hartkwaal waren ook weduwe of weduwnaar. Bij de controlegroep hadden 168.940 mensen een partner verloren. De concrete conclusie van dit onderzoek: wie rouwde om een partner heeft 41 procent meer procent op een onregelmatige hartslag.In deze studie is het moeilijk om te bepalen waarom er een verband bestaat tussen het verlies van een partner en hartproblemen. Maar de onderzoekers stippen wel aan dat het bewezen is dat rouwen het risico op cardiovasculaire aandoeningen, mentale ziekten en zelfs sterfte kan verhogen. De wetenschappers leggen uit: “Het verlies van een partner is een van de meest stresserende dingen die je kunnen overkomen. Het is iets waar iedereen het moeilijk mee heeft, ongeacht de manier waarop je ermee omgaat. Tot ongeveer een jaar na het verlies van een partner was er een effect op het hart merkbaar. Het risico op voorkamerfibrillatie was het grootst bij wie zelf erg jong was en een relatief jonge partner had verloren.

Maar ook bij het stoppen van een relatie kan liefdesverdriet voor hartproblemen zorgen.
Leen Dendievel schreef een boek over het gebroken hartsyndroom. Volgens haar gaat het verder dan dat. Bij een liefdesbreuk is het immers niet alleen het moment van het trauma zelf dat voor schade zorgt, de periode ná de breuk blijft even gevaarlijk. Iemand met liefdesverdriet zal al snel minder slapen, minder eten, meer drinken, meer roken: dingen die nog eens extra schade berokkenen aan je lichaam, en die op den duur dodelijk kunnen zijn.
“Op een bepaald moment in het leven krijgt iedereen ermee te maken: vreselijke hartenpijn. Je wordt verliefd, je denkt dat je de man of vrouw van je leven bent tegengekomen en plotseling verdwijnt hij of zij uit je leven. Van de ene dag op de andere eet je niet meer, slaap je niet goed, sluit je je op, ga je te veel drinken, lig je liever in een bolletje op de grond dan in je bed en staat het huilen je nader dan het lachen. En vooral: je hart doet zeer.
Maar kan dat wel? Kan een hart pijn doen? En hoe kan het dat een persoon zo’n leegte kan achterlaten en jou zoveel pijn kan bezorgen dat je denkt dat je gaat sterven?
In HARD doorbreekt Leen Dendievel het taboe dat er nog steeds hangt rond liefdesverdriet. Ze neemt je mee op een trip door het land der liefde, van de roze naar de donderwolk. Ze bekijkt het emotionele en het fysieke aspect van een gebroken hart en beantwoordt wat je altijd al wilde weten: kan je sterven aan een gebroken hart?”

Bronnen

http://www.singlessite.nl/rouwen-om-verlies-partner-slecht-voor-je-hart/

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2669844/2016/04/08/Een-partner-verliezen-kan-echt-je-hart-breken.dhtml

http://www.nieuwsblad.be/cnt/ggbn6bl1

http://www.humo.be/humo-archief/369699/scheiden-kan-uw-gezondheid-schaden-het-gebroken-hart-van-leen-kaat-dendievel

https://www.bol.com/nl/f/hard/9200000063748018/?country=BE

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge