Verliefd samen maar toch aparte rekeningen

Op welke leeftijd bedriegt je partner je het meest
Mensen die naar muziekfestivals gaan zijn gelukkiger
dikkoppel

Image by https://www.youtube.com/watch?v=bjoseZP0zLs


Ze willen zich verliezen in de liefde. Ze zijn dolverliefd op elkaar en willen alles delen, behalve hun geld. Bankrekeningen blijken verliefde koppels toch zo lang mogelijk gescheiden te houden.

Want ook al geloven dertigers nog steeds in de pure liefde, als het over centen gaat zijn ze toch een stuk nuchterder schrijft Karsten Lemmens in de Standaard.

Een huishouden heeft allerlei kosten, bijvoorbeeld de huur, de boodschappen, het lidmaatschap van een sportclub, de krant. Sommige van deze uitgaven kan je op een of andere manier verdelen. Het is het eenvoudigst om alle inkomsten in een gezamenlijke pot te stoppen en hieruit alles te betalen. Dit gebeurt vooral wanneer een huishouden één inkomen heeft. De meeste mensen kiezen echter niet voor deze methode, zeker niet als ze net samenwonen. Ze betalen ieder een deel.

Oudere generaties trouwden vaker, en vaak ook in gemeenschap van goederen aldus relatietherapeute Rika Ponnet in het artikel. Nu valt het haar op dat dertigers vaker een eigen rekening behouden en alleen de gedeelde kosten vanop een gemeenschappelijke rekening storten.

Jonge mensen bekijken een relatie nu eenmaal anders dan vroeger. Mensen hechten meer waarde aan die individualiteit. Ze willen behouden wat ze zelf hebben opgebouwd.

‘Bekeken oudere generaties hun relatie vooral vanuit het wij-perspectief, dan doen de dertigers dat nu vaker vanuit het ik. Maar die egocentrische insteek maakt ook dat relaties makkelijker spaak lopen, weet Ponnet.

Jongeren hebben veel minder vertrouwen in de toekomst, en ook in de relatie. Ze hebben een pessimistisch wereldbeeld en willen zichzelf meer veilig stellen voor als het moeilijk zou gaan in de relatie. Daarmee geven ze ook aan dat het romantische ideaalbeeld te verkiezen is maar dat ze ook heel realistisch zijn in de toekomst van de relatie. Voor altijd is dus voor zolang het goed gaat. Ze zien immers veel scheidingen bij hun ouders en vrienden en willen zichzelf een complexe financiële afwikkeling besparen.

Uit een Brits onderzoek bleek zelfs dat zowat een kwart van de mensen in een relatie bankrekeningen had waar de ander niet eens vanaf weet. Men is helemaal niet transparant meer over hoeveel men verdient en hoeveel men spaart.

Toch lijkt het niet willen delen van financiën op een vluchtroute, wat wijst op bindingsangst. Alsof je helemaal niet afhankelijk wilt zijn van de ander, dat je zijn of haar engagement niet vertrouwt.  Het is eerder pragmatische romantiek.

 

Bron : www.destandaard.be

Bronnen

http://www.duetrelatiebemiddeling.be/blog/gedeeld_bed,_gescheiden_rekeningen

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160810_02419679

https://www.nibud.nl/consumenten/same

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge