Buideldieren sterven uit door te veel seks

Pure romantiek: panda's moeten verliefd zijn om te paren
Panda's zingen voor elkaar tijdens seks

Bron https://news.sky.com/story/dying-for-sex-frantic-mating-driving-australian-marsupials-to-extinction-11373509

Twee soorten buideldieren in Australië zijn op de lijst van bedreigde diersoorten gezet. De reden: ze hebben te veel seks.
Pandaberen zijn misschien wel de meest verschrikkelijke dieren ter wereld. Ze zijn lui doen niets en hebben maar een keer per jaar zin om zich voort te planten en dat mislukt dan ook nog eens vaak. Het is dan ook geen wonder dat ze met uitsterven bedreigd worden. Het tegenovergestelde is het geval met de Zwartstaartige schemerige antechinus en de zilverhoofdige antechinus, zoals ze vrij vertaald heten. De dieren hebben namelijk te veel seks. Zo houden de diertjes seksmarathons van ruim veertien uur, die hen voortgang bedreigen naast klimaatverandering, het verliezen van de leefomgeving en ziektes.

Tijdens het paarseizoen racen de muizen rond om met zoveel mogelijk soortgenoten van het andere geslacht seks te hebben. Er komt geen voorspel aan te pas, enkel reproductieve actie. Die weken zijn heel stresserend voor de dieren, en dan vooral voor de mannetjes. Zij zijn de enige die het stresshormoon cortisol aanmaken. Het hoopt zich in de kleine lichaampjes op tot giftige concentraties en beschadigt het auto-immuunsysteem van de muizen. Dat leidt dan weer tot interne bloedingen en uiteindelijk de dood.

Testosteron

De marathonseks zorgt er voor dat de mannetjes doodgaan. Zij gaan van het ene vrouwtje naar het andere terwijl een paring uren kan duren. Door al die inspanning vallen ze dood neer, terwijl ze normaal een goede conditie hebben. Het voortplanten en het vechten met andere mannetjes zorgt ervoor dat de dieren een gevaarlijk hoeveelheid testosteron in hun lichaam krijgen. Dat stopt weer het stresshormoon, waardoor organen beschadigd raken. Er zijn nog maar drie plaatsen in de provincie Queensland waar de dieren voorkomen waarbij er minder dan 250 van de wezens leven, meldt Sky News.

De vermoeiende marathonsessies tonen dat de dieren zoveel vrouwelijke partners proberen vast te houden en zoveel rivalen bevechten dat ze uiteindelijk dodelijke niveaus van testosteron produceren.

De overmaat voorkomt dat een stresshormoon uitschakelt, hun organen vernietigt en ze uiteindelijk doodt.

“Ik heb ze overdag zien strompelen – ze zijn meestal nachtdieren – nog steeds op zoek naar vrienden, bloedende uit verschillende delen van hun lichaam en hun haar is uit gevallen.”

Dr. Baker ontdekte beide bedreigde diersoorten en meent dat de populatie slechts enkele tientallen jaren geleden tien keer groter was.

Er zijn nu slechts drie gebieden in Queensland waar de buideldieren leven, met een geschatte bevolking van minder dan 250 voor mannen en vrouwen.

Vrouwtjes hebben een levensduur van ongeveer twee jaar, waarbij ongeveer de helft ooit één keer fokt en tussen zes en veertien nakomelingen krijgt. De mannetjes sterven voor hun eerste verjaardag.

Externe invloeden zoals klimaatverandering verminderen de voedselbronnen van de antechinus, zei Dr. Baker, eraan toevoegend dat zijn team op zoek was naar andere populaties in Australië om te bestuderen hoe de soort te redden.

“Het is een dubbele tragedie om ze pas onlangs te ontdekken – en daar waren we zo enthousiast over, vooral in een land als Australië, waar we zo veel zoogdieren hebben verloren – en dan kunnen degenen die we hebben ontdekt misschien verloren gaan,” hij zei.

De meeste zoogdieren, vogels, amfibieën en reptielen zijn iteropaar, van het Latijnse iterum, herhaald. Dat wil zeggen dat zij zich tijdens hun leven verschillende keren kunnen voortplanten. Ook veel vissen zijn iteropaar.

Enkele zoogdieren, zoals een aantal Antechinus-soorten, zijn semelpaar, van het Latijn semel, enkel, en ze planten zich slechts eenmaal in hun leven voort. De zalm is daar een voorbeeld van, zalmen planten slechts eenmaal voort en sterven daarna. Veel geleedpotigen, zoals insecten en spinnen zijn semelpaar.

Bij zoogdieren is semelpariteit een zeldzaamheid, die slechts bij vier geslachten voorkomt, namelijk bij Antechinus, Phascogale, Dasykaluta en Parantechinus. Dat zijn allemaal insectenetende buideldieren, waarvan de mannetjes zich een keer voortplanten en daarna sterven.

Bronnen

https://news.sky.com/story/dying-for-sex-frantic-mating-driving-australian-marsupials-to-extinction-11373509

https://panorama.nl/entertainment/bizar/buideldieren-sterven-seks

https://nl.metrotime.be/2018/05/19/must-read/deze-buideldieren-sterven-uit-omdat-ze-te-veel-seks-hebben/

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.1889478

https://www.qut.edu.au/news?news-id=69096

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge