7 dingen die u moet weten over biseksualiteit

Darwin had ongelijk (en gelijk) over seksuele selectie, suggereert onderzoek
Hoeveel mensen hebben seksgeheimen?
lips, gay, rainbow

Kurious (CC0), Pixabay

Biseksualiteit is een van de meest onbegrepen seksuele geaardheden. We kijken naar enkele van de belangrijkste dingen die wetenschappers hebben ontdekt over biseksualiteit die een aantal van de grootste misvattingen kunnen wegnemen.

1.)  Biseksualiteit is echt, en het is niet hetzelfde als homo of lesbisch zijn . Veel mensen ontkennen het bestaan ​​van biseksualiteit en gaan ervan uit dat iedereen die zich identificeert als biseksueel stiekem homo is; uit onderzoek blijkt echter dat biseksualiteit een duidelijk patroon van seksuele interesse en opwinding met zich meebrengt in vergelijking met homoseksualiteit. Denk bijvoorbeeld aan een onderzoek waarin deelnemers foto’s van mannen en vrouwen bekeken, terwijl onderzoekers heimelijk vastlegden hoe lang ze naar elke foto keken. De resultaten lieten zien dat biseksuele personen evenveel tijd besteedden aan het kijken naar foto’s van beide geslachten , terwijl homo’s en lesbiennes veel langer naar foto’s van hun gewenste geslacht keken. Evenzo heeft ander onderzoek aangetoond datbiseksuele mannen vertonen een hoge mate van genitale en psychologische opwinding als reactie op zowel mannen als vrouwen , terwijl homoseksuele mannen alleen sterke opwinding vertonen als reactie op mannen.

2.)  Vrouwen identificeren zich vaker als biseksueel dan mannen . De resultaten van verschillende nationale onderzoeken in de VS hebben consequent aangetoond dat meer vrouwen dan mannen zich als biseksueel identificeren. Volgens de National Survey of Sexual Health and Behavior bijvoorbeeld , identificeerde 2,6% van de mannen zich als biseksueel, vergeleken met 3,6% van de vrouwen. Andere studies hebben veel grotere verschillen gerapporteerd ( zie bijvoorbeeld  pagina 32 van dit rapport van de CDC  dat de bevindingen van verschillende recente onderzoeken samenvat). Dit zou een weerspiegeling kunnen zijn van een grotere maatschappelijke acceptatie van biseksualiteit onder vrouwen, of (zoals sommige wetenschappers hebben beweerd) het zou een weerspiegeling kunnen zijn van de grotere erotische plasticiteit of seksuele vloeibaarheid van vrouwen .

3.)  Biseksuelen ervaren vooroordelen van heteroseksuele personen, maar ook van homo’s en lesbiennes . Biseksuele personen zijn vaak het doelwit van vooroordelen , vooral biseksuele mannen. Ze worden vaak gestereotypeerd als seksueel verward en zeer promiscue. Dergelijke bifobie  of binegativiteit  komt echter niet alleen van heteroseksuele mensen, maar ook van homoseksuele en lesbische personen. Als een voorbeeld hiervan rapporteren zowel homoseksuele als heteroseksuele personen een relatief lage bereidheid om een ​​romantische relatie met biseksuele personen aan te gaan .

4.). Biseksuele mensen hebben niet per se hogere seksuele driften dan alle anderen . Een van de meest voorkomende stereotypen over biseksuelen is dat ze extreem geil zijn. Echter, een studie uit 2007 gepubliceerd in de Archives of Sexual Behavior die een steekproef van meer dan 200.000 deelnemers bevatte, onthulde dat biseksuelen seksuele driften hebben die vrij gelijkaardig zijn aan de meeste andere mensen. Specifiek waren de scores voor geslachtsdrift (beoordeeld op een 7-puntsschaal) respectievelijk 5,47, 5,28 en 5,26 voor heteroseksuele, biseksuele en homoseksuele mannen. Daarentegen waren de cijfers respectievelijk 4,51, 4,91 en 4,60 voor heteroseksuele, biseksuele en lesbische vrouwen. Zoals u kunt zien, waren de verschillen in geslachtsdrift tussen personen met verschillende seksuele geaardheden binnen een bepaalde geslachtsgroep vrij klein en waarschijnlijk van weinig tot geen praktische betekenis.

5.) Biseksueel zijn betekent niet noodzakelijkerwijs dat je je even aangetrokken voelt tot zowel mannen als vrouwen . Biseksueel zijn houdt in dat je je aangetrokken voelt tot mannen en vrouwen, maar aantrekkingskracht op elk geslacht hoeft niet per se even sterk te zijn. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat biseksuele mannen gewoonlijk meer genitale opwinding vertonen bij het ene geslacht dan bij het andere , hoewel de richting van het effect inconsistent is (dwz sommigen tonen meer opwinding bij vrouwen, anderen bij mannen). Onderzoek naar biseksuele vrouwenheeft ontdekt dat ze ook geen gelijke niveaus van opwinding vertonen als mannelijke en vrouwelijke stimuli. Sommige biseksuele personen kunnen inderdaad een even grote aantrekkingskracht op mannen en vrouwen ervaren, maar gelijke aantrekkingskracht moet niet worden beschouwd als een essentieel of bepalend kenmerk van biseksualiteit.

6.) Biseksuelen zijn eigenlijk de grootste groep binnen de LGBTQ+-gemeenschap . Uit gegevens uit 2018 van de General Social Survey bleek dat 3,3% van de Amerikanen zich identificeerde als biseksueel, vergeleken met 1,7% die zich identificeerde als homo of lesbienne. Biseksuelen zijn echter niet altijd in de minderheid geweest dan homo’s en lesbiennes. Tien jaar geleden was het percentage homo’s en lesbiennes zelfs hoger. In die periode van 10 jaar is de identificatie als homo/lesbisch echter vrij stabiel gebleven, terwijl het aantal personen dat zich als biseksueel identificeert, is verdrievoudigd . Dit betekent niet noodzakelijk dat biseksualiteit zelf toeneemt; het weerspiegelt waarschijnlijk een groeiend comfort bij het erkennen van deze seksuele identiteit.

7.) Biseksualiteit betekent niet slechts één ding – verschillende mensen definiëren het op verschillende manieren . Onderzoek naar hoe mensen over biseksualiteit denken, ontdekt dat ze zich niet noodzakelijkerwijs aan een gemeenschappelijke definitie houden . Terwijl sommige mensen bijvoorbeeld geloven dat biseksueel zijn noodzakelijkerwijs betekent dat je je alleen aangetrokken voelt tot mensen binnen het genderbinaire getal, nemen anderen uitgebreidere definities aan, zoals ‘aantrekking tot meer dan één geslacht/gender’, wat de mogelijkheid openlaat om aantrekkingskracht op personen met een trans- of niet-binaire identiteit. Over definities van biseksualiteit gesproken, sommige mensen zien het als iets anders dan panseksualiteit, terwijl anderen ze zien als overlappende identiteiten. Lees dit artikel voor meer informatie over overeenkomsten en verschillen tussen biseksualiteit en panseksualiteit .

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2021/6/9/7-things-to-know-about-bisexuality

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge