Ogen verraden seksuele interesse?

Samen series kijken is goed voor de relatie
Jonge mensen vinden eten net zo belangrijk als seks

Stel : je bent in het midden van een dating/flirtsituatie met iemand. Hoe kun je zien of die persoon op zoek is naar seks  of iets meer?

Nika_Akin (CC0), Pixabay

Onderzoek beweert nu dat de ogen wel eens het antwoord zouden kunnen geven. Een  studie suggereert dat de hoeveelheid tijd die een persoon doorbrengt door te kijken naar het gezicht van een ander individu versus zijn/haar lichaam goed kan aangeven of hun intenties romantisch zijn of puur seksueel van aard.

In deze studie zaten 20 heteroseksuele studenten aan een computer en bekeken een serie zwart-wit foto’s. In het eerste deel van de studie, zagen ze foto’s van jonge heteroseksuele paren; in het tweede deel, zagen ze foto’s van enkele personen van het andere geslacht die staarden in de camera.

Voor elke foto moesten de deelnemers  beslissen of  een van de twee volgende emoties zou uitlokken bij hen : romantische liefde of seksuele begeerte. Om duidelijk te zijn, werden de deelnemers alleen gevraagd over één emotie (liefde of verlangen) per foto, die zij beantwoordden door het indrukken van een toets voor ja of een andere sleutel voor nee. Bij het invullen van deze taak, werden de deelnemers aangesloten op een eye-tracking-apparaat dat precies registreerde welke delen van elk beeld dat ze precies bekeken.

De onderzoekers vonden geen verschil in hoe lang het duurde voor de deelnemers om te beslissen of een foto  gevoelens van liefde of gevoelens van seksuele begeerte uitlokte, wat suggereert dat beide emoties heel snel worden verwerkt door de hersenen. Echter, ontdekten ze dat de ogen van de deelnemers gericht waren op heel verschillende dingen, afhankelijk van de gerapporteerde emotie.
In beide delen van de studie gingen de deelnemers die zeiden dat een foto bij gevoelens van liefde uitlokten zich vooral  fixeren op de gezichten van de personen. In contrast, wanneer een foto  gevoelens van seksuele begeerte opwekte dan waren de deelnemers gefixeerd op de lichamen van anderen.

Belangrijk is dat deze effecten aangetroffen werden bij  zowel mannelijke als vrouwelijke deelnemers. Dus, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn het niet alleen mannen die zich richten op de lichamen van andere personen wanneer ze het gevoel seksueel verlangen hebben.

Natuurlijk, er zijn een aantal belangrijke beperkingen van dit onderzoek, waarvan als voornaamste dat de steekproef te klein was en alleen bestond uit jonge heteroseksuelen. We weten ook niet of en hoe ogen oogkijkpatronen kunnen verschillen wanneer mensen worden betrokken in interacties in het echte leven, in tegenstelling tot het bekijken van foto’s.

Meer onderzoek is zeker nodig. Echter, deze resultaten suggereren dat onze ogen het potentieel hebben om belangrijke informatie over zowel onze romantische en seksuele bedoelingen te onthullen.

Bron

http://www.lehmiller.com/blog/2016/7/13/how-your-eyes-may-unknowingly-reveal-your-sexual-intentions

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge