Robotseks alleen voor singles?

Beveiligd intieme foto's en video delen.
#Khebzin
Geschatte tijd om tekst te lezen: 4 minu(u)t(en)

DrSJS / Pixabay

Is de wereld klaar voor de veranderingen die nieuwe technologieën zullen hebben op menselijke seksualiteit? In het bijzonder diegenen die worden gesteund door ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en robotica?

Heel wat VS seksuologen hebben zich gebogen over het onderwerp seksrobots.

Aan de ene kant van het spectrum hebben we Erik Billing en Kathleen Richardson, die, op zijn zachtst gezegd, tegen het idee zijn. Ze zijn zelfs zo ver gegaan om een campagne tegen seksrobots te voeren.

Ondertussen zegt econoom Marina Adshade dat robots het menselijk huwelijk zullen redden door ervoor te zorgen dat de seksuele druk  die door paren wordt ervaren kan verminderen.

Dan heb je David Levy, die zegt dat robotachtige seksuele speelkameraden niet alleen gewoon en geaccepteerd zullen worden, maar dat ze op een dag onze toegewijde en zelfs legale partners kunnen worden.

Maar hoe zit het met de rest van ons? Volgens een paar onderzoeken die onlangs zijn uitgevoerd door Academic Mika Koverol aan de Universiteit van Helsinki, zeiden veel respondenten dat ze het prima vinden dat mensen seks hebben met robots. Het punt is echter dat ze er alleen maar comfortabel mee lijken te zijn als het gaat om alleenstaanden.

De enquêtes, uitgevoerd bij 260 mensen, vroegen de betrokkenen naar hun emotionele en seksuele geschiedenis, hun gevoel voor moraliteit, en zelfs of ze science-fictionfans waren.

De volgende reeks vragen veronderstelde een toekomstscenario, dat plaatsvindt in 2035, waarin een persoon getrouwd of alleenstaand, vrouwelijk of mannelijk, een bezoek brengt aan een bepaald establishment van seksueel genot.

In één versie stond er op het bord boven de deur van het bordeel: “Je kunt robots niet van echte mensen onderscheiden.” In de andere versie stond: “Al onze arbeiders zijn echte mensen.”

De enquête vroeg vervolgens de respondenten over hun gevoelens over de zaken. Om het simpel te zeggen, respondenten met een meer uitgebreide seksuele geschiedenis hadden geen enkel probleem met beide scenario’s. Maar vrouwen hadden de neiging om de bezoeker van het bordeel harder te beoordelen dan mannen.

Een belangrijk onderdeel van de enquêtes was gezondheid, in die zin dat degenen die zich zorgen maakten over het oplopen van ziektes harder waren in het bezoeken van een bordeel. Of de arbeiders nu robots of mensen waren, het deed er niet toe.

Maar de negatieve reactie vond vooral plaats toen het personage in het verhaal getrouwd  was.

Koverol’s studie is echt niet zo’n verrassing. De vraag of het hebben van seks met een robot overspel is, lijkt de eerste te zijn die door reguliere nieuwsuitgevers wordt gevraagd bij het betrekken van seksrobots.

Michelle Mars, die co-auteur was van een artikel over seksrobots en toerisme dat veel media-aandacht heeft gekregen, vertelde Future of Sex in 2015 dat dit de vraag is die ze het moe geworden is om te worden gevraagd. Ze denkt dat seksrobots goed kunnen zijn voor monogamie.

De grenzen van het huwelijk

De veelgestelde vraag over trouw en seksrobots verkleint op tragische wijze de reikwijdte van het debat. Het versimpelt het onderwerp te simpel door vooral te vragen hoe seksuele robotica of kunstmatige intelligentie het traditionele huwelijk wel of niet zal schaden.

Door dit te doen scheert men de focus weg van het grotere geheel: het recht op plezier en, nog belangrijker, het recht op liefde. Het is meer dan een beetje verontrustend om enquêtes als deze te lezen en meer en meer te horen dat mensen een oordeel vellen in plaats van acceptatie of zelfs tolerantie uit te drukken voor alternatieven voor seks binnen het traditionele huwelijk.

De toekomst van relaties

In plaats van vragen te stellen over robots en het huwelijk, waarom niet in plaats daarvan proberen te achterhalen waarom het huwelijk, vooral de traditionele structuren ervan, zo belangrijk moeten zijn? Waarom kunnen relaties niet veranderen en evolueren met de optie om zowel mensen als robots lief te hebben?

Polyamorie, met meerdere seksuele en emotionele partners, wint wereldwijd aan kracht. Dit in aanmerking nemend, zou de grote vraag in 2035 misschien niet zo zijn dat robot-seks overspel betekent, maar hoe je de partner van je partner moet noemen als die toevallig een robot is.

Evenzo is er de realiteit van Levy’s gedachten over het robothuwelijk bij mensen die op dit moment de knoop doorhakken met poppen, robots en zelfs hologrammen. Dit is niet in de toekomst, dit is het nu.

De geest valt weg met mogelijkheden en zelfs nog meer vragen: als een persoon die getrouwd is met een robot, of vele robots, naar een menselijk bordeel gaat, bedriegen ze dan met hun plastic partner?

Wat ons terug leidt naar onze eerste vraag: zijn we klaar voor de komende veranderingen in de menselijke seksualiteit?

Kijkend naar enquêtes als deze, zou het gemakkelijk zijn om te zeggen dat vanwege deze focus op veroordeling en afkeer in plaats van acceptatie van seksuele keuze, dat we nog een lange weg te gaan hebben.

Het is nodig om te praten over de ontelbare vertakkingen van seksuele technologie.

Want als we onze hoofden gewoon in het zand steken, zullen de veranderingen niet alleen de zaken doen opschudden. Ze kunnen de slinger heel goed terug duwen naar nog grotere niveaus van fanatisme, intolerantie en ontkenning van het recht op consensueel seksueel genot.

En als dat gebeurt, zal 2035 geen verlichte toekomst zijn vol met erotische mogelijkheden, maar een donkere tijd: een waarin robots een bedreiging, een schande en niet een mogelijk mooie manier zijn om seks te ervaren – en zelfs liefde te kennen.

Bronnen
By M. Christian
https://futureofsex.net/robots/old-beliefs-in-a-new-world-majority-says-robot-sex-is-not-okay-for-married-folks/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!